V případě pozitivního testu půjde celý klub do karantény, řekl o restartu ligy Maďar

Restart tuzemských fotbalových profesionálních soutěží poté, co musely v polovině března přerušeny kvůli aktuální pandemii koronaviru, je naplánován Ligovou fotbalovou asociací (LFA) na 25. květen a to na základě scénáře uvolńování vládních opatření, který počítá se sportovními akcemi bez diváků a až se sto lidmi na každé z nich právě na 25. květen. Dosud se zatím nevědělo, jak se bude u fotbalových týmů postupovat v otázce testování na COVID-19 . Nyní epidemiolog Rastislav Maďar, jenž má na starosti koordinační ministerskou skupinu pro uvolňování vládních opatření, uvedl, že jednotliví fotbalisté nebudou muset procházet pravidelným testováním, pokud se ale u některého z nich objeví pozitivní test, půjde daný fotbalový klub do čtrnáctidenní karantény.

Zda se restart ligy uskuteční opravdu 25. května, tak to ještě musí schválit ligové grémium, jež je na pořadu dne 12. května. Mělo by se hrát bez diváků, přičemž o dalších opatřeních jednal předseda LFA Dušan Svoboda s ministerstvem zdravotnictví. Z tohoto jednání vyplynulo, že epidemiolog Rastislav Maďar pouzue doporučil pravidelné testování.

Účastníky profesionálních soutěží pak především zajímalo, co se stane, pokud se objeví u některého z hráčů či členů realizačních týmů pozitivní nález. Zda v takovém případě celý tým skončí v karanténě. "Řekli jsme jim, že absolutně žádnou. Samozřejmě se z logiky věci k nim musí přistupovat úplně stejně jako k ostatním občanům této země,"řekl k tomu Maďar a pokračoval: "Proběhne klasické epidemiologické šetření, a kdyby se ukázalo, že je někdo pozitivní, jeho blízké kontakty by na nějakou dobu v karanténě skončily."

Podle Maďara by mohly fotbalové kluby v tomto ohledu zavést takový systém, jakým disponují tuzemské nemocnice. "Mají určené týmy, které se vzájemně nepotkávají. Něco podobného lze aplikovat ve fotbalovém klubu ve smyslu, že máte minimálně dva hráče na jednu pozici a bylo by dobré, kdyby se potkávali co nejméně," řekl Maďar.

Jak upozornil předseda LFA Dušan Svoboda, o následcích v případě, že se objeví u některého z aktérů pozitivní test, bude chtít ještě s ministerstvem zdravotnictví jednat. "Je to poslední a nejklíčovější otázka. Předpokládáme, že budeme testovat 1300 až 1500 lidí, a to je tak velký vzorek, že tam může dojít k záchytu. Plošné karantény pro celé týmy by byly velká komplikace, takže hledáme kompromis, který by neohrozil odehrání zápasů," řekl Svoboda.

Připomeňme, že tuzemská nejvyšší fotbalová soutěž byla přerušena v době, kdy ligovou tabulku vede Slavia o osm bodů před druhou Plzní a poté, co bylo odehráno dosud 24 kol základní části. Z ní tedy tak zbývá odehrát posledních šest kol a následovat by pak měla nadstavba, tedy boj o titutl, o záchranu a baráž.

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Rastislav Maďar Fotbal

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Policie obvinila muže z vraždy v Plzni. Oběť dnes v nemocnici zemřela

Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se plzeňští kriminalisté zabývají od úterního odpoledne. Pobodaná žena dnes podlehla svým zraněním v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy