Vyhýbal se nástupce Usaina Bolta dopingové kontrole? Hvězda to odmítá

Podle britského deníku Daily Mail se měl nejrychlejší spriner světa v současnosti, Američan Christian Coleman, vyhýbat dopingovým kontolám. Celkem měl tak učinit hned třikrát za poslední rok. Teprve třiadvacetiletému závodníkovi, ve kterém atletická veřejnost vidí nástupce Usaina Bolta, tak hrozí kvůli tomu trest, kvůli kterému by tak nemusel stihnout jak letošní světový šampionát v Dauhá konající se na přelomu září a října, tak i olympijské hry konající se příští rok v Tokiu.

Cílem Colemana a jeho právníku je tak nyní zpochybnit alespoň jednu ze zmiňovaných třech započítaných kontrol. V případě, že se mu to nepodaří, hrozí mu až dva roky zastavení činnost přesně tak, jak to praví pravidla Americké antidopingové agentury USADA. Právě ona a s ní i Světová antidopingová agentura WADA, stejně tak jako komise mezinárodní federace IAAF pro bezúhonnost atletiky, se mají zabývat Colemanovým případem. Ani jedna z těchto institucí se ale ke kauze zatím nevyjádřila.

Právě tyto problémy byly zřejmě tím důvodem, proč se atlet, jehož čas 9,81 na stometrové trati je letošní nejlepší vůbec na světě, neobjevil na mítinku Diamantovéligy v Birminghamu, který se konal poslední víkend. V prohlášení závodníka pak byl uveden důvod absence ten, že za to mohou "problémy po tréninku".

Informace o Colemanově třech vyhnutích dopingovým kontrolám se poprvé ve veřejném prostoru objevila v pátek a v sobotu se k tomu vyjádřil poprvé i sám závodník Christian Coleman. Ten samozřejmě informace deníku Daily Mail popřel. "Jsem člověk, který nebere žádné doplňky stravy, takže mi ani nedělají starosti žádné dopingové testy. To, o čem se teď hodně psalo v souvislosti s údajným porušením pravidel, prostě není pravda," uvádí třiadvacetiletý sprinter ve svém prohlášení ke kauze a pokračuje: "Jsem přesvědčený o tom, že na slyšení 4. září se celá záležitost vyjasní a budu závodit na mistrovství světa v Dauhá."

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika doping

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy