Fotbalová Plzeň představila novou švýcarsko-rakouskou dvojici majitelů

Dlouho tuzemská fotbalová scéna čekala na to, kdo se stane novým majitelem fotbalové Viktorie Plzeň. S končícím červnem nakonec tolik očekávanou zprávu vedení Západočechů oznámilo. Novými většinovými vlastníky je rakousko-švýcarská podnikatelská skupina FCVP GmbH vedená švýcarským podnikatelem Martinem Dellenbachem a rakouským podnikatelem Raphaelem Landthalerem. Dosavadní majitel Adolf Šádek bude mít v držení minoritní podíl a ve vedení klubu tak zůstane. 

„Novým většinovým vlastníkem klubu se stává společnost FCVP GmbH se sídlem v Rakousku. Stojí za ní velmi ambiciózní lidé s bohatými zkušenostmi z evropského fotbalu. Jsem rád, že se celý proces podařilo uzavřít před startem nové sezony," uvedl ke změnám ve vedení klubu Šádek, jenž je rád za příchod nových vlastníků především proto, že během minulé sezóny byl klub na hraně bankrotu, což bylo veřejným tajemstvím. 

Šádek tak proto musel tuto tíživou situaci řešit půjčkou na své jméno ve výši 150 milionů korun. K lepšímu finančnímu stavu klubu pak pomohla i jeho poslední účast v Lize mistrů. Nyní by tak byl rád za dlouhodobou stabilitu. „Mým dlouhodobým cílem bylo najít takové partnery, kteří klubu zajistí finanční stabilitu, budou mít vysoké ambice, motivaci a chuť pracovat koncepčně a posouvat náš klub dopředu. Navíc jde o partnery ze západní Evropy, kteří přicházejí s dlouhodobou vizí. Jsem tedy rád, že se vše nyní podařilo dotáhnout a mohu tuto informaci sdělit všem našim fanouškům i partnerům," pokračoval dále Šádek. 

Prozradil také, že noví majitelé budou mít své zastoupení nejen v klubovém představenstvu, ale i v dozorčí radě. Samotná dvojice podnikatelů Dellenbach a Landthaler pak bude mezi členy představenstva společnosti. 

Švýcar zbohatl na myčkách aut, Rakušan zase stojí za rozvojem Rapidu Vídeň 

Zajímavé jsou pak životopisy obou pánů podnikatelů. Tak třeba sedmapadesátiletý Švýcar Dellenbach se vyučil jako automechanik a právě práce s auty byla na počátku celé jeho podnikatelské kariéry. Nejenže působil jako týmový manažer v motoristickém sportu, ale během 90. let se stal milionářem díky síti myček aut, kterou tento basilejský rodák tehdy provozoval. 

Do fotbalu vstoupil poprvé v roce 2010, kdy se v klubu FC Basilej zajímal o rozvoj mladých fotbalistů a zajímá se tam o něj dodnes. Loni vstoupil do klubu TSV Hartberg hrajícího nejvyšší rakouskou soutěž, kde tak má na starost tamní akademii často srovnávanou s tou v Red Bull Salzburg. Jakékoli srovnání s touto akademií však rázně odmítá. „Salcburská kopie? Kdepak. Chceme si vytvořit vlastní DNA. V Basileji jsem před lety vyvinul koncept, který se dá perfektně aplikovat. Pocházím z byznysu, současné fotbalové kluby se ale nyní dají v mnoha oblastech řídit jako obchodní model," nechal se slyšet v nedávném rozhovoru pro server Krone.at. 

Kromě toho, že nyní bude nově ve vedení západočeského klubu, je taktéž předsedou druholigového rakouského klubu SV Lafnitz. „Společně s akademií v Laufnitzu, která disponuje dvěma týmy (landesliga a druhá liga), Hartbergem a Viktorií Plzeň zapadá vše naprosto ideálně do našeho výchovného konceptu. Mladí talentovaní hráči dostávají skvělou příležitost, aby se přes akademie a spolupráci profesionálních týmu dokázali prosadit a udělat mezinárodní kariéru. Přesně to je naše filozofie," pokračuje Dellenbach. 

Díky spojení s ním a s rakouským kolegou bude tak Plzeň profitovat samozřejmě hlavně finančně. Co se týká osmačtyřicetiletého Rakušana Landthalera, tak ten v Rapidu Vídeň zastával pozici finančního ředitele a stojí za rozvojem tohoto rakouského klubu. Zároveň seděl v představenstvu rakouské bundesligy a je pak zakladatelem a CEO Nikita & Company zabývající se finančním poradenstvím pro fotbalové kluby. „Těší nás, že jsme se stali součástí klubu s bohatou historií a velkými úspěchy na domácí i evropské scéně. Společně se současným týmem kolem Adolfa Šádka je naším cílem další rozvoj klubu. Naše strategie je založená na stabilním ekonomickém základu a rozvoji mladých talentovaných hráčů," uvedl v prohlášení ke vstupu do Plzně Landthaler. 

Švýcarsko-rakouská dvojice pak není jedinou novinkou ve vedení západočeského klubu. Novými tvářemi ve vedení Viktorky jsou také Martin Bruckner, jenž je nově předsedou dozorčí rady, a Christian Fuchs, který je pro změnu členem této rady. Prvně jmenovaný je pak taktéž Rakušan, který je spojen s Rapidem Vídeň, kde byl v letech 2019-2022 prezidentem. Kromě toho byl i ve vedení bankovní skupiny Allianz Group Austria. „Máme bohaté zkušenosti z fotbalové branže, které chceme nyní využít ve prospěch Viktorie Plzeň. Je to pro nás obrovská výzva, kterou nyní s pokorou přijímáme. Těšíme se na novou sezonu i na to, až poznáme všechny partnery klubu. Vzhledem k tomu, co se zde podařilo vybudovat, k nim chováme obrovský respekt a budeme chtít naše vztahy ještě posílit," sdělil Bruckner. 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Plzeň se ve Florencii se nezmohla na zakončení, v odvetě s Fiorentinou prohrála po prodloužení

Po úvodním zápase na hřišti Plzně, kdy duel s Fiorentinou skončil bezbrankovou remízou, se oba týmy v rámci čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkaly znovu po týdnu ve čtvrteční odvetě ve Florencii. Ani tentokrát se svěřenci kouče Miroslava Koubka nedokázali gólově prosadit. Během odvety se nedostali ani k jedné pořádné střelecké příležitosti, proto doufali, že jejich vzdor vydrží až do konce prodloužení a penaltovému rozstřelu. K němu nakonec nedošlo, neboť v prodloužení Západočeši hned dvakrát inkasovali. Od 67. minuty navíc hráli bez vyloučeného Cadua.
Slavia Praha, ilustrační fotografie.

Slavia s Plzní půjdou do svých odvet s náskokem. Sparta se nemůže vzpamatovat

Ve čtvrtek sehráli všichni tři čeští zástupci úvodní duely 4. předkol evropských pohárů. Zatímco Slavia se Spartou bojují o účast v Evropské lize, plzeňští Viktoriáni pro změnu stojí o postup do skupinové fáze Konferenční ligy. A zatímco Slavia a Plzeň si relativně poradila se svými soupeři, pražská Sparta jako by se ještě nevzpamatovala z šoku z vyřazení z předkola Ligy mistrů dánskou Kodaní a nadále pokračuje v nevýrazných výkonech.  

Více souvisejících

FC Viktoria Plzeň Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 34 minutami

před 49 minutami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 1 hodinou

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 1 hodinou

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 1 hodinou

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

Zatykač na Putina podporujete, na Netanjahua ne. Kreml obvinil USA z pokrytectví

Rusko prohlásilo, že Spojené státy se chovají pokrytecky, když se staví proti vyšetřování Izraele Mezinárodním trestním soudem (ICC), ale podporují jeho zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy