Hamiltonova mizérie bez vítězství. Lhůta brzy vyprší

Pro nadaného mistra světa je Silverstone jako druhý domov – na tomto okruhu triumfoval už osmkrát. Dokáže zde znovu zvítězit a dosáhnout tak devátého vítězství s Mercedesem?

Lewisi Hamiltonovi tikají jeho závodnické hodiny, ale po 1000 dnech se mu opět naskytne šance na prolomení smůly a může konečně opět zvítězit ve formuli 1. Jeho 104. vítězství v Grand Prix bylo nejtěžším v jeho kariéře. Šéf týmu Mercedes, Toto Wolff, je přesvědčen, že letos Hamilton vyhraje další závod. Má na to 13 příležitostí, než v roce 2025 oslaví 40. narozeniny jako už jezdec Ferrari.

Největší šance na ukončení své nejdelší vítězné pauzy přichází tuto neděli (16:00 SEČ) na okruhu ve Silverstonu, kde Hamilton vyhrál již osmkrát. „Pokaždé, když jsem sledoval Velkou cenu Velké Británie, viděl jsem vítěze s nádhernou zlatou trofejí," řekl Brit. Teď má šanci znovu držet tuto trofej a slavit před svými fanoušky s britskou vlajkou v ruce.

Hamiltonovo první vítězství na okruhu Silverstone bylo pro něj tím nejzvláštnějším. Od té doby zde vyhrál už osmkrát a před pokusem o deváté vítězství řekl: "Tohle bude asi vždycky to nejzvláštnější vítězství." Při svém debutovém vítězství na Velké ceně Velké Británie nadchl diváky brilantním manévrem a v cíli zvedl obě ruce z kokpitu. Hamilton vzpomíná, že jeho cesta s fanoušky začala právě tady, když před 16 lety vyhrál s náskokem 68 sekund před Němcem Nickem Heidfeldem. Z tehdejších 20 jezdců je dnes aktivní pouze Fernando Alonso.

Jeho poslední vítězství na Silverstonu přišlo v roce 2021, během dramatického souboje o titul s Maxem Verstappenem. Krátce po startu se jejich vozy dotkly, což vedlo k prudkému nárazu Verstappenova Red Bullu do bariéry a jeho hospitalizaci. I přes časovou penalizaci Hamilton závod dokončil jako vítěz. Nyní má šanci znovu triumfovat a získat deváté vítězství na svém oblíbeném okruhu.

Napjaté vztahy mezi oběma rivaly začaly už tehdy. Na konci sezóny Verstappen vyhrál dramatický závod v Abú Zabí a získal mistrovský titul před Hamiltonem, což bylo poprvé z 56 závodů, kdy Hamilton nedokázal vyhrát.

Poslední vítězství Hamilton oslavil 5. prosince 2021 v Saúdské Arábii. V letech 2022 a 2023 tým Mercedes nefungoval podle plánu, ale postupně dělá stabilní pokroky. Nedávno se ve Spielbergu prosadil George Russell díky konfliktu mezi Verstappenem a Landem Norrisem. Hamilton si uvědomuje, jak dlouhá doba uplynula od jeho posledního vítězství, a ve čtvrtek při rozhovoru pro Sky Sports ho povzbuzovali fanoušci v tlustých týmových bundách. Doufá, že letošní sezóna přinese další vítězství, a největší šanci k tomu měl ve svém domácím závodě v Silverstonu, 945 dní po svém posledním triumfu v Grand Prix.

Lewis Hamilton se upírá na Velkou cenu Velké Británie, která se jede tuto neděli v 16:00. Okruh Silverstone, nacházející se blízko jeho rodného města, mu přinesl osm vítězství, včetně dramatického triumfu v roce 2021 v souboji s Maxem Verstappenem. Tým Mercedes-Benz se neustále zlepšuje a Hamilton věří, že domácí závod je ideální příležitostí přidat další vítězství do své kariéry.

Tento ročník Formule 1 nabízí Hamiltonovi 13 šancí znovu vyhrát, než se v roce 2025 připojí k Ferrari. Šéf týmu Mercedes Toto Wolff je přesvědčen, že Hamilton letos opět zvítězí. Spolu s Landem Norrisem z McLarenu, který také sní o úspěchu, přispívají ke vzrušení z akce a popularitě motoristického sportu. Všechny oči se upírají na Hamiltona, jehož odkaz ve Formuli 1 je známkou jeho odhodlání a jezdeckých schopností.

Související

Více souvisejících

Formule 1 Lewis Hamilton

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 31 minutami

MiG-29 Polish Air Force, foto: Chris Lofting

Pohotovost kvůli ruským raketám. Stíhačky země NATO musely opět do vzduchu

Kvůli ruským raketovým útokům na Ukrajinu z noci na pondělí musely do vzduchu polské stíhačky. Ruské letectvo nad ukrajinské území vyslalo rakety s plochou dráhou letu a balistické střely. Nejde o výjimečný případ, letectvo na východním křídle NATO je v pohotovosti často. Už v březnu se ruská raketa téměř 40 vteřin pohybovala v polském vzdušném prostoru. 

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin a Sergej Lavrov

Putin nařídil reakci. Rusové slibují odplatu za zásah muničního skladu

Rusové slibují odplatu za nedělní ukrajinský útok proti skladu ve Voroněžské oblasti na jihozápadě země, kde měla být uskladněna munice. Vláda v této souvislosti v rámci oblasti spustila výjimečný stav. Rusové mezitím pokračovali v intenzivní vzdušné kampani proti ukrajinskému území. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel vyráží do USA. Hlavním bodem cesty je summit NATO

Prezident Petr Pavel v pondělí odcestuje na několikadenní pracovní cestu do Spojených států amerických. Hlavním důvodem návštěvy je summit NATO, který od úterý do čtvrtka proběhne ve Washingtonu. Součástí programu je i slavnostní společenská akce k připomenutí 75. výročí založení NATO, informoval Pražský hrad na webu. 

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Mírová mise 3.0. Orbán po Kyjevu a Moskvě dorazil i do Pekingu

Maďarský premiér Viktor Orbán dorazil v pondělí ráno na návštěvu Čínské lidové republiky. Jde o cestu v rámci jeho údajných mírových snah, kdy nejprve zavítal do Kyjeva a následně do Moskvy. Evropská unie ani NATO s jeho kroky nesouzní a prohlašují, že jedná pouze v rámci bilaterálních vztahů Maďarska. 

před 3 hodinami

Emmanuel Macron, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Macrona čeká nelehké hledání nové vlády. Attal dnes podá rezignaci

Předčasné parlamentní volby ve Francii vyhrála levicová Nová lidová fronta, potvrdila AP s odkazem na oficiální výsledky voleb zveřejněné v pondělí ráno. Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že se nyní zaměří na sestavení nové vlády. Dosavadní premiér Gabriel Attal totiž nabídne svou rezignaci. 

včera

včera

včera

včera

včera

Francie, Paříž, ilustrační foto

Francie volí ve druhém kole parlament. Účast je extrémně vysoká

Druhého kola francouzských parlamentních voleb se do nedělního poledne zúčastnilo přibližně 26,63 procenta voličů, což je více než v prvním kole a nejvýše od roku 1981. Vysoký zájem o hlasování potvrdili představitelé tamního ministerstva vnitra, uvedl server France 24.

včera

včera

Fotografie zachycuje bývalého generálního tajemníka SSSR Michaila Gorbačova v britském dokumentu stanice BBC.

"Chtěli něco slyšet, prostě!" Eroze Varšavské smlouvy započala před 35 lety

Dvoudenní summit organizace Varšavské smlouvy v rumunské metropoli, který začal 7. července 1989, proběhl v době historických změn. Doznívaly poslední pomyslné výstřely studené války a rozpadaly se hlavní nosné pilíře komunistické moci ve východní části železnou oponou rozdělené Evropy. Bukurešťská vrcholná schůzka vojensko-politické aliance Sovětského svazu a jeho šesti spojeneckých zemí tak byla dle vzpomínek pamětníků ve srovnání s předchozími „děsivě jiná“. Ačkoliv zůstává veřejnosti téměř neznámá, patří ke klíčovým momentům na cestě k rozpadu východního bloku. 

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

EURO 2024: Nizozemci dokázali otočit duel s Tureckem a po 20 letech slaví postup do semifinále

Až do posledního čtvrtfinále si fotbaloví fanoušci museli počkat na konečně atraktivnější zápas. Ve večerním Berlíně se o něj v sobotu postarali nejen Nizozemci, ale i Turci svou bojovnost, která vedla jak k nečekanému otevření skóre z jejich strany, o což se ve 35. minutě po rohovém kopu postaral Akaydin a která pak taktéž vedla k hektickému a zajímavému závěru zápasu, kdy svěřenci kouče Ronalda Koemana dělali všechno, co mohli, aby ubránili své jednobrankové vedení. K němu „oranžoví“ dospěli díky De Vrijovi a Müldürově vlastnímu gólu. I proto si tak Nizozemci po dvaceti letech zahrají na fotbalovém Euru v semifinále. 

včera

EURO 2024: Anglie opět svým fotbalem nenadchla, poprvé od roku 1996 ale uspěla v penaltovém rozstřelu a postoupila

Stejně jako v předešlých zápasech na tomto evropském šampionátu tak ani tentokrát ve čtvrtfinále fotbalisté Anglie nikterak fotbalovou veřejnost svým výkonem neoslnili. Po většinu duelu se Švýcarskem se jednalo z obou stran o statické taktické šachy, přičemž se na první gól čekalo až do 75. minuty. To otevřeli skóre Švýcaři zásluhou Embola, ovšem jen pět minut na to se Angličanům podařilo srovnat díky Sakovi. I třetí čtvrtfinále tak šlo do prodloužení a stejně jako páteční duel Portugalska s Francií, tak i tentokrát nakonec o postupujícím musely rozhodnout penalty. Ty i díky Akanjiho neúspěchu zvládli Angličané, kteří se tak radovali z prvního postupu přes penalty na velkém turnaji od roku 1996. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy