Extraliga 7. kolo: Marnost mistra pokračuje! Sparta zdolala nováčka a stoupá tabulkou

Praha - Pražská Sparta po nevalném začátku ligy nabírá formu, kterou potvrdila také proti nováčkovi z Olomouce. V 7. kole extraligy vyhrál také Třinec, který 5:2 porazil Mladou Boleslav. To mistrovský Zlín padl s vedoucím Litvínovem a nemá na kontě ani bod.

Že by si někdo vsadil na to, že v sedmém kole české nejvyšší hokejové soutěže bude mistrovský Zlín bez bodu, moc pravděpodobné není. Přesto je to realita. Přestože Beranům chybí dohrávka s Kometou, jejich situace začíná být velmi vážná.

To vedoucí trojice Litvínov, Třinec a Pardubice má opačné starosti. Září především Verva, která má v čele tříbodový polštářek a průměr čtyř branek na zápas. Chemikům se vstup do soutěže velmi vydařil, ještě neprohráli.

Sparta s Třincem potvrzují kvalitu

Třetí extraligovou výhru v řadě mají na svém kontě hokejisté Sparty. Po předchozích třech porážkách tak začínají naplňovat papírové předpoklady a stoupají tabulkou vzhůru. Po dnešním triumfu nad Olomoucí jsou už na čtvrtém místě.

Porážka Hanáků se ale rodila těžce. Nováček nehrál vůbec špatně a díky brance Majeského dlouho vedl. Ve 35. minutě ovšem vyrovnal nejlepší muž zápasu Petr Kumstát (2+1) a obrat dokonal Tomáš Rolinek. Druhá trefa Kumstáta znamenala skóre 3:1 a fakt, že Olomouc svou sedmibodovou kasičku dnes více nenaplní.

Předsezónní ambice potvrdil také Třinec, který se aktuálně vyhřívá na druhém místě ligy. V souboji s kvalitně hrajícím nováčkem z Mladé Boleslavi Ocelářům skvěle vyšla druhá třetina, která položila základ ke konečné výhře 5:2. Dvěma góly se blýskl Martin Adamský.

Zlínská hrůza nebere konce, Hradec obral Indiány

Minulou sezónu se řešil špatný start Chomutovských Pirátů, kteří nakonec z ligy spadli. V té právě probíhající mají podobný problém ve Zlíně. Úřadující mistr prohrál už šestý zápas v řadě a je bez bodu beznadějně poslední, přičemž na třináctou Kometu ztrácí sedm bodů.

Poslední finalisté play-off se tak stylově setkali na sestupových pozicích...

Zlín naposledy přišel o možnost na první body v Litvínově, který vládne extraligové tabulce. Domácí využili tři z pěti přesilových her. Za výhrou je táhl především forvard František Lukeš (1+3), jednou nahrával i nestárnoucí veterán Martin Ručinský. Hosté snížili až v úplném závěru díky Okálovi.

Mnohem lépe si na svém výjezdu vedl Hradec Králové. Východočechy může na cestě z Plzně hřát tříbodový zisk, který trefili Mertl s Vašíčkem. Jediná branka Lva Indiánům na uhájení domácího stánku nestačila a nacházejí se až na jedenáctém místě ligy.

Bílí Tygři otočili ve Vítkovicích, pardubický Tybor rozhodl nájezdy proti Kometě

Už třetí výhru ze sedmi duelů mají mladíci z Karlových Varů. Podceňovaný tým kolem kapitána Radka Dudy přehrál 4:2 Slavii a ukazuje své možnosti. Dvakrát se trefil Michal Vachovec, který tak uklidnil své spoluhráče před dvěma náročnými výjezdy do Liberce a Třince.

Právě Liberec se na nadcházející utkání s Energií navnadil parádním obratem ve Vítkovicích. Ty sice po gólech Stehlíka a Huny vedly už 2:0, bojovní Severočeši ale nic nezabalili a ve třetím dějství začali pilně pracovat na třech bodech, které jim přinesly branky Vampoly, Vitáska a Barteka.

Diváci extraligových stadionů zatím v tomto ročníku příliš utkání, která rozhodovaly samostatné nájezdy, neviděli. Atraktivní disciplína přišla dnes na pořad dne v Pardubicích, kam zavítala Kometa. Brňané po ostudné porážce v minulém kole od Sparty (1:8) urvali aspoň bod, když dovednostní disciplínu rozhodl slovenský střelec v pardubických službách Radostav Tybor.

Konečné výsledky 7. kola extrality:

Sparta Praha - Olomouc 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)Branky: 35. Kumstát (Pilař), 38. Rolinek (Kumstát, Piskáček), 53. Kumstát (Pech) – 14. Majeský (Rác)  
Oceláři Třinec - Mladá Boleslav 5:2 (1:0, 3:0, 1:2)Branky: 11. Adamský (Polanský), 25. Roth (Kreps, Irgl), 31. Rákos, 33. Adamský (Galvas), 56. Polanský (Nosek) – 55. Lenc (Robar, Výborný), 58. Broš (Klimenta, Mikulík)   Energie Karlovy Vary - Slavia Praha 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)Branky: 11. Vachovec (Duda, V. Tomeček), 30. Pšurný (Duda, Redlihs), 44. V. Tomeček (R. Hruška, Redlihs), 53. Vachovec (Kverka) – 28. Poletín (Bednář, Vlasák), 33. Valach (Bednář, Tomica)  
Vítkovice - Bílí Tygři Liberec 2:3 (1:0, 1:0, 0:3)Branky: 15. Stehlík (Šenkeřík, Šedivý), 39. Huna (Zíb, Roman) – 41. Vampola (Bartek), 47. Vitásek (Jelínek), 58. Bartek (Vampola)  
Pardubice - Kometa Brno 3:2 po samostatných nájezdech (1:1, 0:1, 1:0, 0:0)Branky: 18. Starý (Kolář, Mojžíš), 41. Tybor (Nahodil, Radil), rozhodující nájezd Tybor – 20. Ton (Hruška), 31. König (Ptáček)  
Plzeň - Hradec Králové 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)Branky: 30. Lev (Pletka, Kadlec) – 19. Mertl (Kudrna, Frühauf), 55. Vašíček (Skokan)  
Litvínov - Zlín 5:1 (2:0, 0:0, 3:1)Branky: 13. Lukeš (Kubát, Ručinský), 20. Šrámek (Hanzl, Martynek), 44. Hanzl (Lukeš), 51. Hübl (Lukeš, Kubát), 54. Hübl (Lukeš, Jánský) – 59. Okál (Kotvan)   Kanadské bodování:11 bodů (4+7): Ručinský (Litvínov)

10 bodů (5+5): Irgl (Třinec), 10 bodů (4+6): Lukeš (Litvínov)9 bodů (4+5): Polanský (Třinec), 9 bodů (4+5): Hübl (Litvínov), 9 bodů (4+5): Vampola (Liberec), 9 bodů (3+6): Hanzl (Litvínov)

Tabulka

 
POŘADÍ KLUB ZÁPASY
SKÓRE BODY
1. Litvínov
7 28:10 19
2.
Třinec 7
24:13 16
3. Pardubice
7 20:14
14
4.
Sparta 7 24:16 12
5. Vítkovice
6 20:17
12 6.
Hradec 7
16:13 12
7. Liberec 7 18:20
9
8.
K. Vary 7
15:18 9
9. Boleslav
7 21:25
9
10. Slavia 6
14:18 8
11. Plzěň
7 14:15 7
12.
Olomouc 7
14:24 7
13. Kometa
6 14:25
7
14.
Zlín 6 10:24 0

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Sparta Praha HC Oceláři Třinec

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 25 minutami

před 47 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 58 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 6 hodinami

Černochová jmenuje nového šéfa vojenské rozvědky. Berouna střídá Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy