Je tu souboj nováčků! Bruslaři na Hané zkříží hokejky s Olomoucí

Mladá Boleslav - Mladoboleslavští hokejisté se dnes utkají s HC Olomouc, tedy celkem, který velmi dobře znají, vždyť za poslední dva roky došlo ke vzájemnému měření sil už šestnáctkrát! Utkání nemá jasného favorita: Bruslaři i Kohouti se z výhry ve vzájemných bitvách radovali osmkrát. Bouřlivé prostředí olomoucké plecharény požene vpřed domácí výběr, avšak Středočeši mají o motivaci rovněž postaráno, prohráli totiž už třikrát v řadě, naposledy doma se Slavií 0:4. Jak tento veledůležitý duel dopadne?

Olomouc se po dlouhých 17 letech vrátila do nejvyšší soutěže

Mora ještě v loňském ročníku – stejně jako tým z města automobilů – bojovala v 1. lize. A bojovala úspěšně. Po základní části skončila druhá a pyšnila se nejlepší obranou v soutěži. Nechme mluvit statistiky: Skóre 176 vstřelených branek ku 87 inkasovaným mluví za vše.

V prvním, čtvrtfinálovém kole play-off stály Kohoutům v cestě severočeské Litoměřice. Farma Sparty a již zaniklého Lva Praha Moravany solidně potrápila, díky dvěma zvládnutým penaltovým loteriím byl stav série po čtyřech mačích nerozhodný - 2:2. Hanáci ale překvapení nedopustili, pátý zápas ovládli jasně 6:0 a proměnili hned první „mečbol", ač s porcí štěstí. V Kalich Aréně zvítězili 3:2, postupový gól vstřelil Ondřej Švaňhal.

O postup do baráže si to Olomoučtí rozdali s Jihlavou, svěřenci trenéra Fialy se s celkem z Vysočiny příliš nepárali a už po pěti zápasech mohli slavit druhý postup do nevyzpytatelné prolínací soutěže v řadě.

V Olomouci nezůstalo jen u těchto dílčích oslav, o měsíc později se Hanákům povedl majstrštyk v podobě senzačního postupu do Tipsport extraligy! Tým okolo Davida Ostřížka (ten už v městě syrečků nepůsobí, v létě se přesunul do brněnské Komety) vypálil rybník Kladnu i Chomutovu a společně s Bruslaři se mohl radovat z vytouženého návratu mezi tuzemskou hokejovou smetánku. Slova „společně" jsme neužili náhodou, oba celky se totiž z úspěchu paradoxně radovaly po vzájemném duelu: Po 60 minutách svítil na tabuli nerozhodný stav, který posunul o patro výš Bruslaře a branka Jana Jaroměřského v prodloužení rozhodla i o postupu Hanáků mezi elitu.

Široký kádr Mory doplnili ostřílení veteráni

Vedení klubu v čele s majitelem Jiřím Dopitou usoudilo, že kádr Kohoutů potřebuje doplnit o kvalitní borce, aby byl klub v nejvyšší soutěži jaksi taksi konkurenceschopný. V Olomouci by se totiž rovněž jako v Mladé Boleslavi rádi vyhnuli další baráži. Prostor pro posily uvolnili především hráči, kteří se rozutekli po hostováních do 1. ligy. Lukáš Králík a Michal Vodný píší další kapitolu svého životopisu v Třebíči, dvojice beků David Škůrek, Martin Janáček už působí v Havlíčkově Brodě. Jakub Schejbal hraje v Jihlavě, mladík Oldřich Heža v druholigové Technice Brno. Roman Kadela se stal novou posilou slovenské Žiliny, barážový fantom David Ostřížek posílil už tak na papíře velmi kvalitní útočnou vozbu Komety Brno, zatímco gólman Tomáš Halász neodolal nabídce Pardubic. Mario Cartelli ukončil kariéru a přesunul se do vedení klubu, kde zastává pozici marketingového manažera. Finální škrty v sestavě odnesl i bývalý kapitán Jakub Bartoň, třiatřicetiletý zadák má vyřízeny střídavé starty do Třebíče.

Co se nových posil týče, generálnímu manažerovi Eriku Fürstovi se povedlo přivést zkušené borce se zkušenostmi jak z tuzemské nejvyšší soutěže, tak z ostatních kvalitních lig po celé Evropě. Z účastníka KHL Podolsku přišel Martin Cibák, novým kapitánem se stal legendární Pavel Patera. Olympijský šampion z Nagana nebyl jediným hokejistou, který se v létě přemístil po ose Kladno – Olomouc, rytířský dres vyměnil za ten s velkým kohoutem na hrudi také Ivan Majeský. Ze švédské Luley posílil Olomoucké další bek ve zralém hokejovém věku: Pavel Skrbek. Ze Skalice se vrátil obránce Martin Vyrůbalík, na hostování z Třince přišel Erik Hrňa, z Třebíče Marek Laš a z Brna Radek Dlouhý. Věkový průměr Mory nově snižují Peter Zuzin a Jakub Matai, dva velké přísliby do budoucna slovenského, respektive českého hokeje. Díru v brankovišti vzniklou odchodem Halásze zacelil veterán Jiří Trvaj, jenž se o porci minut dělí s Tomášem Vošvrdou.

Doma Kohouti excelují, venku se trápí

Pomyslná a tolik propíraná výhoda domácího prostředí platí na řece Moravě dvojnásob. Na domácím stadionu Hanáci vybojovali deset bodů z dvanácti možných – porazili Zlín, Liberec a senzačním výsledkem 9:1 Vítkovice, v prvním utkání se Slavií Praha prohráli až po samostatných nájezdech. Mimo hranice Olomouckého kraje ovšem Hanáci nevybojovali byť jen jediný ušmudlaný bod, dlužno však dodat, že venkovní los Kohoutům moc nepřál, posuďte sami: Třinec, Kometa, Pardubice, Sparta a Litvínov. Smrtící koktejl, nemyslíte?

Zdroj: Vojtěch Balon, BK Mladá Boleslav

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR BK Mladá Boleslav Zdeněk Kubica (hokejista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy