Extraliga 39. kolo: Třinec ve šlágru porazil Spartu a má rekord, Zlín obral špatnou Slavii

Třinec - Už devětatřicáté kolo hokejové extraligy přineslo parádní podívanou v Třinci, kam přijela třetí Sparta. Lídr soutěže nakonec utkání zvládl a pražský tým porazil 5:4. Oceláři vytvořili sérií třinácti výher v řadě nový rekord extraligy. Naplno bodoval také mistrovský Zlín, který zvítězil nad bezmocnou Slavií.

Souboj prvního s třetím vidělo publikum v třinecké Werk Aréně, kam přicestovala pražská Sparta. Domácí lídr tabulky dlouho s pražským týmem prohrával, ale parádní třetí periodou zápas otočil a nakonec bral vítězství 5:4. Duel se vyvedl Martinovi Adamskému (2+0), ale také spaťanskému mladíčkovi Réwayovi (2+1).

Bude zajímavé sledovat, jestli Oceláři budou své soupeře válcovat také v blížicím se play-off. V základní části zatím nemají konkurenta, ale jak říká stará pravda - vyřazovací část je jiná soutěž a třinecká mašinérie v ní může narazit. Zatím to tak ale nevypadá...

...stejně jako nevypadá, že by měla pražská Slavia na konci základní části obsadit jiné než poslední místo tabulky. Trápící se mužstvo svou bezmoc potvrdilo také proti Zlínu, který si zásluhou gólů Lešky a Vlacha odvezl z O2 Areny tři body za výhru 2:0.

Kometa rozmetala Hradec, Litvínov Pardubice

Nečekaně snadno si poradila brněnská Kometa s Hradcem Králové. Svůj výjezd do východních Čech si hráči z moravské metropole zpříjemnili sedmi góly a pevně se usídlili na čtvrté příčce ligové tabulky. V zápase exceloval především Antonín Honejsek (2+1), ale také jeho kolega Tomáš Vondráček (1+3).

Pro Hradec Králové to byla další tvrdá lekce. Z posledních dvou domácích duelů nemá ani bod a skóre 0:10. Východočeši navíc vypadli z elitní šestky. Svou reputaci si budou moci vylepšit v příštím kole s poslední Slavií.

O mnoho lépe si nevedl ani druhý klub z východní části Čech. Pardubice nastoupily k zápasu s druhým Litvínovem a byla z toho vysoká porážka 2:6. Svou výbornou formu opět potvrdil veterán Martin Ručinský, který dvě branky vstřelil sám a na jednu asistoval dalšímu "starci" v řadách Chemiků, kterým není nikdo jiný než olympionik Jiří Šlégr.

Plzeň sahá po elitní šestce, Energie zdolala nováčka

Plzeň vedla na svém ledě nad Vítkovicemi už 4:0 a přesto se nakonec strachovala o plný bodový zisk. Soupeř totiž zabral, a když dával ve 49. minutě Svačina svůj druhý gól, bylo to už 5:4. Vyrovnat se ale Vítkovicím nepovedlo a tak má Plzeň další důležité body, které ji upevňují postavení v elitní šestce soutěže.

Do baráže o play-off by se rády podívaly houževnaté Karlovy Vary. Energie dnes ubruslila nováčka z Olomouce a triumfovala 2:1. Lví zásluhu na úspěšném výsledku má veterán Hruška, který vstřelil druhý gól a na první asistoval Balánovi.

Druhý extraligový nováček si dnes vedl lépe. Mladá Boleslav dokázala na vlastním ledě přehrát poměrem 3:1 Liberec. Výhra ovšem nic nezměnila na faktu, že jsou Bruslaři předposlední a jejich případná cesta do sestupové baráže nabývá reálných obrysů.

Konečné výsledky 39. kola extraligy:

Slavia Praha - Zlín 0:2 (0:2, 0:0, 0:0)Branky: 8. Leška (Okál, Köhler), 8. Vlach (Marušák, Valenta)

Oceláři Třinec - Sparta Praha 5:4 (0:1, 1:2, 4:1)Branky: 35. Adamský (Nosek, Plíhal), 42. Kreps (Orsava, Klesla), 42. Adamský (Dravecký, Hrabal), 49. Orsava (Klesla, Hrabal), 57. Dravecký (Polanský) – 2. Réway (Hlinka), 30. Procházka (Barinka), 30. Réway (Klimek), 53. Polášek (Réway, Hlinka)

Karlovy Vary - Olomouc 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)Branky: 14. Balán (Vachovec, D. Hruška), 23. D. Hruška (Koblasa) – 41. Skrbek (Marosz)

Plzeň - Vítkovice 5:4 (1:0, 4:3, 0:1)Branky: 4. J. Sýkora (Kadlec, Jeřábek), 22. Simon (J. Sýkora), 24. Jeřábek, 24. Mozík (Jeřábek), 35. Johnson (J. Sýkora, Kubka) – 25. Němec (Burger), 29. Hlinka (Szturc), 35. Svačina (Dlapa), 49. Svačina (Roman)

Litvínov - Pardubice 6:2 (4:2, 1:0, 1:0)Branky: 7. Jánský (Hübl), 16. Šlégr (Petružálek, Ručinský), 17. Trávníček (Gerhát, Štindl), 18. Ručinský (Hanzl), 30. Petružálek, 53. Ručinský (Hübl) – 14. Špaček (Zohorna, Marcinko), 16. Gašparovič (Roubík, Ščotka)

Mladá Boleslav - Bílí Tygři Liberec 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)Branky: 24. Musil (Robar), 44. Pabiška (Lenc, Ovčačík), 50. Musil – 28. Bartek (Filippi, Vitásek)

Hradec Králové - Kometa Brno 0:7 (0:0, 0:5, 0:2)Branky: 21. Ptáček (Ton, Hruška), 22. Kuboš (Honejsek, Dočekal), 26. Vondráček (Burian, Koreis), 30. Dočekal (Vondráček), 38. Honejsek (Dočekal, H. Zohorna), 45. Honejsek (Vondráček, Hanzlík), 59. Ton (Vondráček, Hanzlík)

Kanadské bodování:

46 bodů (16+30): Hübl (Litvínov)40 bodů (18+22): Mertl (Hradec)39 bodů (13+26): Hlinka (Sparta)

Tabulka

POŘADÍ
KLUB ZÁPASY
SKÓRE BODY
1. Třinec
39 145:80
89
2. Litvínov 39
127:99 75
3. Sparta
39 138:95 71
4.
Kometa 39
119:108 71
5. Pardubice
39 120:124
61
6.
Plzeň 39 109:97 58
7. Hradec
38 100:103
56 8.
Liberec 39
95:99 53
9. Vítkovice 39 101:115
52
10.
Olomouc 39
101:112 51
11. Zlín
39 100:122
51
12. K. Vary 39
84:105 49
13. Boleslav
39 113:133 47
14.
Slavia 38
71:131 32

Související

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Oceláři Třinec

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy