Vrbata pečetil výhru Canucks a je nejlepším českým střelcem

Vancouver - V noci na dnešek zasáhlo v zámořské NHL do hry deset týmů a bodovat se povedlo jedinému českému hráči. Forvard Vancouveru Radim Vrbata pojistil do prázdné branky triumf Canucks nad slabým Buffalem. New Jersey v prodloužení nestačilo na Pittsburgh.

Radim Vrbata se v čase 59:26 trefil zpoza modré čáry do opuštěné klece Buffala a pečetil tak výhru svého Vancouveru na 5:2. Pro českého útočníka to byla už devatenáctá branka sezony, která mu pojistila vedení v tabulce českých střelců před druhým Jakubem Voráčkem (17 branek) z Philadelphie. Třetí je se čtrnácti zásahy centr Calgary Jiří Hudler.

Kanadský klub se aktuálně nachází na sedmé pozici Západní konference před Calgary a obhájcem Stanley Cupu z Los Angeles. Kings by za současné situace vůbec nepostoupili do play-off, ale jejich ztráta není velká. Mnohem hůře je na tom New Jersey, které má na poslední postupovou pozici Východní konference třináctibodové manko.

Psali jsme:
Voráček uniká na čele kanadského bodování, Krejčí s Hertlem dvakrát asistovali
 

Tým z Newarku naposledy urval pouze bod se silným Pittsburghem a jeho vyhlídky na vyřazovací část jsou nevelké. Zápas, který rozlousklo až prodloužení, ukončila dorážka Chrise Kunitze. Z české čtveřice v barvách New Jersey - Židlický, Jágr, Havlát, Eliáš - nikdo nebodoval.

Gólman Marek Mazanec si poprvé v sezóně vyzkoušel, jaké to je být v kleci od začátku zápasu. Příliš v dobrém však na zápas v aréně Colorada vzpomínat nebude. Zatímco jeho spoluhráči z Nashvillu se střelecky prosadit nedokázali, třiadvacetiletého brankáře překonali Talbot a Iginla. Brance Landeskoga do prázdné brány přihlížel Mazanec už ze střídačky.

Konečné výsledky zápasů NHL za 31.1.2015:

Carolina - St. Louis 2:3 po samostatných nájezdechBranky: 11. Faulk (McClement, Malone), 35. Murphy (Nash, J.Staal) – 2. Reaves (Ott, Goc), 4. Backes (Oshie, Pietrangelo), rozhodující nájezd Shattenkirk

New Jersey - Pittsburgh 1:2 v prodloužení (0:0, 0:0, 1:1, 0:1)Branky: 47. Bernier – 57. Kunitz (Crosby, Letang), 63. Despres (Letang, Brandon)

Colorado - Nashville 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)Branky: 14. Talbot (MacKinnon, O´Reilly), 46. Iginla (Duchene, Tanguay), 59. Landeskog (MacKinnon)

Vancouver - Buffalo 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)Branky: 20. Horvat (Kassian, Matthias), 22. Weber (Higgins, Vey), 25. Bonino (H. Sedin, D. Sedin), 46. Higgins (Tanev, Hamhuis), 60. Vrbata (Tanev, Sedin) – 4. Stewart (Ennis, Girgensons), 35. Stewart (Flynn, Zadorov)

Anaheim - Chicago 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)Branky: 51. Rakell (Perry, Maroon) – 6. Toews (Kane, Sharp), 30. Keith (Sharp), 36. Kane (Sharp, Richards), 54. Kane (Sharp, Oduya)

Kanadské bodování:58 bodů (17+41): Voráček (Philadelphia)56 bodů (25+31): Kane (Chicago)53 bodů (28+25): Seguin (Dallas)52 bodů (16+36): Giroux (Philadelphia)...41 bodů (14+27): Hudler (Calgary)36 bodů (11+25): Palát (Tampa Bay)

Související

Tomáš Hertl, autor: Facebookový profil hráče

Hertl o posledním přestupovém dni přestoupil k obhájcům Stanley Cupu. Nové angažmá mají další tři Češi

Během posledního přestupového dne v rámci kanadsko-americké NHL se uskutečnilo hned několik transferů, přičemž hned čtyři se týkají českých hokejistů. Jeden z nich je pak obzvlášť bombový. Tomáš Hertl mění dres San Jose za ten týmu z Las Vegas. Tuto sezónu tak tedy bude dohrávat za obhájce Stanley Cupu. San Jose opustil i Radim Šimek, míří do Detroitu. Neznamená to však, že v týmu Žraloků nebude český legionář. V tamním brankovišti bude nově k vidění Vítek Vaněček, jenž doposud působil v New Jersey. Jakub Zbořil pak odešel z Bostonu do Columbusu.

Více souvisejících

NHL Radim Vrbata (hokejista)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy