Brankář Mrázek hrdinou večera! Detroitu zajistil vítězství

Tampa Bay - Český gólman má za sebou jedno z nejúspěšnějších utkání. Při své premiéře v play off pochytal celkově 44 z 46 střel a díky němu mohla Rudá křídla slavit. Góly se proti Tampě blýskl Pavel Dacjuk, ale vítěznou trefu zařídil až v oslabení Luke Glendening.

Detroit se v úvodním dějství dostal pouze ke třem střelám (oproti deseti z holí Blesků), ale hned ta první si našla cestu do sítě. V 10. minutě nahodil od modré čáry Kyle Quincey s jasným úmyslem vyzvat Dacjuka k teči a ruský veterán jeho výzvu pochopil. O pár minut později se na Dacjukovi vyfauloval Callahan, takže hosté dostali další šanci, tu však trestuhodně zahodili. Při přesilovce jim ujel Brian Boyle a bylo srovnáno.

Festival speciálních formací pokračoval i v dalším průběhu utkání, tentokrát se ty detroitské ukázaly v lepším světle. Hned po nástupu do druhé třetiny potrestal Dacjuk Stralmanovo vyloučení, ve třetí části hry předvedl Glendening při úniku ještě lepší kousek než předtím Boyle. Rána Nikity Něstěrova ve 49. minutě jen zmírnila porážku domácího týmu na 2:3.

V loňském druhém kole vyřazovacích bojů prohrávali Rangers s Pittsburghem 1:3 na zápasy, ale potom Henrik Lundqvist třikrát po sobě pustil pouze jeden gól a Jezdci nakonec došli až do finále. Stejný kousek předvedl švédský brankář na úvod letošní série a protože jeho spoluhráči se prosadili dvakrát, zvládlo vykročení do play off lépe mužstvo z New Yorku.

V porovnání se svým protějškem Lundqvist tolik práce neměl, šlo na něho pětadvacet střel. Na Marc-Andre Fleuryho o třináct více a ujala se hned ta druhá. Rick Nash pálil z levé strany a u vyraženého kotouče byl první trestuhodně volný Derick Brassard.

Zaskočení Penguins si v první třetině čtyřikrát pomohli nedovoleným zákrokem, za což se jim dostalo spravedlivé odměny. V 16. minutě prosvištěl až do sítě kotouč vypálený kapitánem Jezdců Ryanem McDonaghem.

Ve druhé části hry už se Tučňáci do mantinelů vymezených pravidel vešli, takže více prostoru na ledě dostávali jejich ofenzivní hvězdy. Jediný gól, který hosté vsítili, však paradoxně zařídila jejich čtvrtá formace. Po sérii ostřelování překonal Lundqvista Blake Comeau.

Konečné výsledky zápasů čtvrtfinále NHL:

NY Rangers - Pittsburgh 2:1 (2:0, 0:1, 0:0), stav série 1:0Branky: 1. Brassard (Nash, Girardi), 16. McDonagh (Yandle, Zuccarello) – 27. Comeau (Lovejoy, Spaling)

Tampa Bay - Detroit 2:3 (1:1, 0:1, 1:1), stav série 0:1Branky: 15. Boyle, 49. Nestěrov (Callahan, Killorn) – 10. Dacjuk (Quincey, Helm), 21. Dacjuk (Helm), 46. Glendening

St. Louis - Minnesota 2:4 (0:1, 0:1, 2:2), stav série 0:1Branky: 48. Schwartz (Shattenkirk, Berglund), 60. Steen (Tarasenko, Shattenkirk) – 3. Zucker (Fontaine), 25. Dumba (Spurgeon, Stewart), 59. Granlund (Pominville, Parise), 60. Pominville (Parise, Koivu)

Anaheim - Winnipeg 4:2 (1:1, 0:1, 3:0), stav série 1:0Branky: 2. Vatanen (Perry, Getzlaf), 42. Perry (Maroon, Vatanen), 54. Perry (Getzlaf, Lindholm), 57. Getzlaf (Perry, Vatanen) – 3. Lowry (Trouba, Stuart), 25. Stafford (Scheifele)

Související

Tomáš Hertl, autor: Facebookový profil hráče

Hertl o posledním přestupovém dni přestoupil k obhájcům Stanley Cupu. Nové angažmá mají další tři Češi

Během posledního přestupového dne v rámci kanadsko-americké NHL se uskutečnilo hned několik transferů, přičemž hned čtyři se týkají českých hokejistů. Jeden z nich je pak obzvlášť bombový. Tomáš Hertl mění dres San Jose za ten týmu z Las Vegas. Tuto sezónu tak tedy bude dohrávat za obhájce Stanley Cupu. San Jose opustil i Radim Šimek, míří do Detroitu. Neznamená to však, že v týmu Žraloků nebude český legionář. V tamním brankovišti bude nově k vidění Vítek Vaněček, jenž doposud působil v New Jersey. Jakub Zbořil pak odešel z Bostonu do Columbusu.

Více souvisejících

NHL Petr Mrázek

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 1 hodinou

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

Zelenského setrvání v čele země do konce války podporuje většina Ukrajinců

Více než dvě třetiny Ukrajinců, konkrétně 70 procent, je pro, aby byl Volodymyr Zelenskyj prezidentem až do konce války. Ukázal to průzkum Kyjevského mezinárodního ústavu sociologie. Podle šetření ale klesl počet lidí, kteří podporuje prezidentovu politiku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy