Kapitánem národního týmu bude Voráček, gólmanskou jedničkou Salák, rozhodl Růžička

Praha - Po pondělním tréninku českého hokejového národního týmu, který měl v pražské O2 Areně a který tak zahájil poslední přípravy týmu před začátkem letošního mistrovství světa, rozhodl kouč reprezentace Vladimír Růžička o tom, kdo nakonec bude pro MS kapitánem a kdo také bude brankářskou jedničkou. Tím, kdo se nakonec bude pyšnit kapitánským céčkem na dresu, bude Jakub Voráček, jedna z největších hvězd národního týmu. Kromě toho se také rozhodlo o tom, že gólmanskou jedničkou bude Alexander Salák.

Kromě těchto postů v reprezentaci se také zveřejnila jnéma asistentů kapitána Jakuba Voráčka. Těmi budou Jaromír Jágr a Jan Hejda. "Byl to návrh od Ondry (Weissmanna) a Jardy (Špačka) a docela se mi líbil. Jednoznačně s tím souhlasím," řekl Růžička.

Co se týče gólmana Alexandra Saláka, tak ten už má zkušenost s postem reprezentační brankářské jedničky z minulého mistrovství světa, které se konalo v Bělorusku. Nyní si tedy tuto roli zopakuje. Salák v současné době působí v ruské KHL a to konkrétně v Novosibirsku, kde měl výtečnou sezónu. S tímto celkem toiž dostal až do semifinále tamního play-off. Ondřej Pavelec, jenž přijel z Kanady, bude tedy dvojkou. "Definitivně jsem se rozhodl po prvním zápase s Finskem, který jsme vyhráli 4:1," uvedl k tomuto rozhodnutí Vladimír Růžička.

„Růža mi důvěřuje, což mě těší, ale stejně tak věří i Ondrovi s Kubou. Jsem samozřejmě rád, že budu chytat, ale bylo mi celkem jedno, v jaké pozici začnu. Jsem tu od toho, abychom udělali medaili. Určitě mi pomůže, že jsem loni absolvoval mistrovství v Minsku. Teď jsem připravený odchytat všech sedm zápasů ve skupině," řekl k tomu, že se stal gólmanskou jedničkou samotný brankář Alexander Salák.

Ondřej Pavelec je spokojen i s rolí gólmana číslo 2. „Každý gólman chce samozřejmě chytat, každý sportovec chce hrát a ne sedět na střídačce. Ale už v létě jsem trenérovi říkal, že přijmu jakoukoliv pozici a roli. To je odpověď na všechno," řekl.

Kapitánem udělal Růžička Jakuba Voráčka poté, jaký výkon předvedl tento hokejista z Philadelphie v posledním dvou přípravných zápasech s Finy, které se konaly ve Znojmě a v Brně. Během letošní sezóny NHL se stal nejproduktivnějším Čechem v této zámořské soutěži, neboť zaznamenal celkem 81 bodů.

Související

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.
Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

Více souvisejících

Hokej MS Jakub Voráček Alexander Salák

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 24 minutami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 39 minutami

před 1 hodinou

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Rusko, Kreml

Rusko z vládního webu vymazalo změnu hranic v Baltském moři

Návrh ruského ministerstva obrany na revizi námořních hranic Ruska na východě Baltského moře byl ve středu odstraněn z vládního portálu, kde byl zveřejněn. Tento návrh vyvolal zmatek a obavy mezi členskými zeměmi NATO, jako jsou Finsko, Švédsko, Litva a Estonsko, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Volby ve Velké Británii

Britské parlamentní volby mohou být už za pár týdnů, tvrdí média

Britové si budou volit nové složení parlamentu už v červenci, píší dnes tamní média. Uvedl to například deník Guardian. Podle informací televize ITV se má hlasovat 4. července. Očekávalo se přitom, že volby proběhnou nejdříve na podzim. Premiér Rishi Sunak ve středu řekl, že volby budou v druhé polovině roku.  

včera

včera

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

včera

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

včera

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

včera

včera

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

včera

Ruská armáda oznámila, že obsadila vesnici Kliščijivka, kterou Ukrajinci loni osvobodili

Ruská armáda ve středu oznámila, že obsadila vesnici Kliščijivka, která se nachází na východě Ukrajiny v Doněcké oblasti nedaleko města Bachmut. Jde o jednu z mála vesnic na východní frontě, kterou ukrajinské síly dobyly během loňské protiofenzívy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy