MS V HOKEJI 2015 - 2. den: Slováci zvítězili nad Dány až po samostatných nájezdech. Nad Švýcary stejným způsobem překvapivě vyhráli Rakušané. Tři body berou Němci, Bělorusové i Američané

Praha/Ostrava - V sobotu byl na programu druhý hrací den letošního hokejového světového šampionátu, který se koná v Praze a Ostravě. Sobotní program začal už krátce po poledni, kdy se jednak v Praze utkali proti sobě Švýcaři a Rakušané a ve vyprodané ostravské ČEZ Aréně mezi sebou sehráli duel Slováci a Dánové. Co se týče ostravského duelu, tak to byl duel jako na houpačce. Po základní hrací době byl stav nerozhodný 3:3 a zápas tak dospěl až do samostatných nájezdů. V něm byli úspěšnější Slováci, kteří tak po nich zvítězili 3:4. Úplně stejným průběhem a stejným výsledkem vyhráli v O2 Aréně překvapivě Rakušané nad Švýcary. Svoje duely zvládli Němci, Bělorusové i Američané.

Slováci nastoupili do svého prvního zápasu v rámci ostravské skupiny B proti Dánsku bez svých dvou velikých hvězd Tatara a Jurča, kteří sice už do Moravskoslezského kraje přicestovali z Detroitu, ovšem Vladimír Vůjtek je ještě na soupisku do duelu s Dány nezapsal. Opět to byl duel s vynikající atmosférou, neboť to byli právě slovenští fanoušci, kteří jsou v Ostravě v hodně velkém počtu, hnali neustále svůj tým dopředu. Čtyři minuty po zahájení tohoto zápasu už byl slovenský tým v první šanci, když Gáborík poslal nabídku od spoluhráče Kopeckého nad branku, kterou hájil Galbraith. Tento gólman se po chvíli ukázal fanouškům svým zákrokem, kterým dokázal vychytat třineckého oceláře Draveckého.

Až ve druhé polovině první třetině navštívil zřejmě dánský hrad nějaký princ, který svým polibkem probudil nejen princeznu, ale i celé dánské hokejové mužstvo, neboť tehdy si řekli, že by taky mohli zkusit zaútočit. Ve13. minutě se ukázal slovenský gólman Laco, když parádně vychytal Hardta. Následně se do další příležitosti dostali pro změnu Slováci, konkrétně Lušňák, ovšem ten svou stoprocentní gólovku taktéž neproměnil ve vytouženou branku. I přesto ale byli slovenští fanoušci s hrou svého mužstva v prvním dějství spokojeni.

V úvodu druhé třetiny se naši východní sousedé ocitli v přečíslení dva na jednoho, jenže tato rychlá protiakce gólem neskončila. Stejně tak ani dorážka Daňa, jenž trefil pouze horní tyč. První gól nakonec padl ve 26. minutě, kdy Dánové hráli přesilovou hru, neboť byl tehdy vyloučen na dvě minuty Gáborík. Ten tam ale vydržel pouhých 40 sekund, jelikož se svou přesnou tečí trefil do sítě Lacovy svatyně Bjorkstrand. Ve 33. minutě už to mohlo být opět vyrovnané, ovšem Bartovič prázdnou klec netrefil a to díky výtečnému zákroku dánského gólmana.

I ve třetí třetině, a to hned v jejím úvodu, měli Slováci obrovskou příležitost, jenže Kopecký publikum v ČEZ Aréně také nerozjásal. Ve 49. minutě ale Sersen dokázal využít přesilovou hru a to již po 11 vteřinách, 1:1. A pak se začaly dít věci. Sedmdesátosm sekund po vyrovnání dali Slováci druhou branku, když se Viedenský po Draveckého příhře trefil pod víko. Dánové však za chvíli dokázali vyrovnat na 2:2, když se trefil Hardt. Jenže jakoby si obě mužstva vsadili, kdo dá nejrychlejší odpověď na inkasovaný gól a Slováci tak už po 74 vteřinách opět vedli. Jenže ani to nebylo všechno. Běžela 58. minuta a na 3:3 svou střelou vyrovnal Nielsen. Duel dospěl až na nájezdy, kde se za Slováky dvakrát trefil Gáborík a jednou Daňo a díky tomu tak Slovensko vyhrálo nad Dánskem 3:4 po nájezdech.

Rakušané překvapili Švýcary aktivním hokejem a vybojovali dva body

Nečekané problémy si po svém prvním duelu vyrobili Švýcaři. Čekalo by se, že právě hokejisté reprezentující zemi helvétského kříže celkem snadno porazí nováčky elitní skupiny světového šampionátu Rakušany, ovšem nestalo se tak. Ale pojďme pěkně od začátku. Už od úvodního hvizdu hráli jižní sousedé naší republiky velmi aktivně, jenže celkem rychle se propadli a už po 74 vteřinách prohrávali 0:1, když Fiala poslal kotouč Du Boisovi a ten pak svým tvrdým zakončením propálil vše včetně gólmana Starkbauma. Už ve čtvrté minutě byla O2 Aréna svědky trestného střílení ve prospěch švýcarského mužstva, jenže Romy, který byl před tím ten faulovaný, nájezd v gól neproměnil.

Více příležitostí měli na svém kontě i v nadcházejících minutách stále Švýcaři, ovšem tím se rozhodně Rakušané nenechali zastrašit. Například ve 23. minutě z téměř nulového úhlu překonal Thomas Raffl svou bekhendovou střelou gólmana Berru, jenž byl v tu chvíli jakoby duchem nepřítomen. Následně ale přišla rychlá odpověď a to konkrétně po třech minutách. A to ještě navíc Švýcaři vstřelili gól při vlastním oslabení. To Ambühl dokázal procpat puk do sítě poté, co skvěle zakombinoval společně s Josim, 2:1 pro Švýcary.

V úvodu třetí třetiny mohli Rakušané prohrávat už o dvě branky, naštěstí pro ně ale byla dobře postavená branková konstrukce. Ve 44. minutě pak přišlo rakouské vyrovnání na 2:2. Šťastným zakončovatelem byl tehdy Lebler. Následně mohl stav otočit na rakouskou stranu Latusa, jenže nestalo se tak a v 52. minutě tak opětt vedli Švýcaři. To se trefil Bieber. Padesát vteřin do konce základní hrací doby však rozjásal všechny přítomné Rakušany Michael Raffl. V nájezdech pak ten rozhodující proměnil v gól Komarek a první překvapivý výsledek tohoto šampionátu byl na světě. Rakušané vyhráli nad Švýcarskem 3:4 po samostatných nájezdech.

Němci zdolali Francii, Bělorusové si poradili se Slovinci

V odpoledním čase od 16:15 se pak v pražské O2 Aréně spolu střetli dvě země, které budou spolupořádat světový šampionát za dva roky, tedy Francie a Německo. Úvod tohoto střetnutí byl velmi opatrný a to z obou stran, do první velké šance se nakonec dostali Francouzi a to během přesilové hry, při které se tedy v příležitosti ocitl Stephane da Costa, ovšem jeden z nejlepších Francouzů trefil pouze tyč německé branky. Otevřít gólový účet tohoto zápasu se nakonec podařilo Němcům, konkrétně ve 13. minutě se z gólu radoval Wolf. V prvním dějství byli lepší, co se tedy týče střelby, Němci, ovšem těm se nakonec do konce třetiny druhý gól vstřelit nepodařilo. Loňští čtvrtfinalisté ze země galského kohouta hráli lépe ve druhé části hry, respektivy spíše v jejím závěru. Němci ale urputně bránili jednogólový náskok a naopak oni sami mohli vstřelit druhou branku, jenže Raedeke nepřesně dorážel. To, že to nebudou mít Němci jednoduché ve třetí třetině, poznali už v samotném úvodu této části hry, kdy měl obrovskou šanci Roussel, ale opět ztroskotal na slušně chytajícím gólmanovi Endrasovi. Ten ale nakonec kapituloval v 51. minutě, kdy německý tým špatně vyhodil puk ze svého pásma a tak se kotouč dostal k Fleurymu, jenž překonal německého brankáře. Tři body z tohoto utkání nakonec stejně brali Němci, kteří minutu před koncem v přesilové hře vstřelili svůj druhý gól, konkrétně ho vstřelil Sacha Treille. Němci tak vyhráli 1:2.

Ve druhém odpoledním zápase, jenž se hrál v ostravské ČEZ Aréně, se spolu střetli Bělorusové a nováček v elitní skupině týmů hrající tento šampionát Slovinci. V brance balkánského celku se uvedl Robert Kristan, kterého známe z české extraligy, do jeho klece se postupně trefili Stas, Kosticyn, Kaljužnyj a Kitarov. Poslední jmenovaný vstřelil branku při slovinské power play. Slovinci se zmohli na dvě branky, když se do sítě Bělorusů trefili pro změnu Jeglič a Pance. Duel tak Bělorusko vyhrálo 4:2.

Amerika na turnaji zůstává stoprocentní, zvládla i duel s Norskem

Ve večerním ostravském duelu mezi hokejisty USA a Norska padl první gól už v 7. minutě a překvapivě to byli Norové, kteří se tak jako první radovali v tomto zápase z gólu. Tehdy se totiž ke střele rozhodl Tollefsen, jeho ránu pak gólman Hellebuyck pouze vyrazil před sebe, kde už však byl přítomen Ask a právě ten otevřel skóre tohoto duelu. O šest minut později tu ale bylo vyrovnání. A byl u toho opět Ask, ovšem tentokrát v roli nešťastníka. Chtěl totiž pomoct svému brankáři Haugenovi, ovšem jak tlačil kotouč pod gólmana, tak ho dostal do míst, kde byl Lewis a ten už měl snadnou pozici, nneboť zakončoval do odkryté branky. Ve 26. minutě pak Američané otočili stav na 1:2 pro své barvy. To Krug střílel a právě do jeho střely vložil hokejku Nelson a ten se tak zapsal do střelecké listiny tohoto utkání. Ve třetí třetině pak měli Američané velikou šanci na zvýšení skóre a to potét, co se puk objevil za zády gólmana Haugena a když už byl kotouč těsně před brankovou čarou, odklidil Haugen puk do bezpečí svoji holí. Duel taks skončil výsledkem 1:2 pro USA.

Konečné výsledky:

SKUPINA A (Praha)

Švýcarsko - Rakousko 3:4 po sam. nájezdechBranky: 2. Du Bois (Fiala, Almond), 26. Ambühl (Josi), 52. Bieber (Almond, Grossmann) - 23. T. Raffl (Pallestrang), 44. Lebler (Herburger), 60. M. Raffl (T. Raffl, Schumnig), rozhodující sam. nájezd Komarek

Francie - Německo 1:2Branky: 51. Fleury (S. da Costa, Janil) - 13. Wolf (Rieder, Hager), 59. Reimer (Hager)

SKUPINA B (Ostrava)

Slovensko - Dánsko 4:3 po sam. nájezdechBranky: 49. Sersen (L. Hudáček, Pánik), 50. Viedenský (Dravecký, Lušňák), 52. Graňák (Dravecký, Laco), rozhodující sam. nájezd Daňo - 26. Bjorkstrand (J. Jensen, J. B. Jensen), 50. Hardt (Madsen), 58. Nielsen

Bělorusko - Slovinsko 4:2Branky: 11. Stas (Korobov, Gavrus), 13. A. Kosticyn (Stas, Gavrus), 24. Kaljužnyj (A. Kosticyn, S. Kosticyn), 60. Kitarov - 11. Jeglič (Tičar), 52. Pance (Razingar, Kopitar)

Norsko - USA 1:2Branky: 7. Ask (Tollefsen, M. Olimb) - 13. Lewis (Vesey), 26. Nelson (Krug, Lewis)

Související

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy