MS V HOKEJI 2015 Česko - Lotyšsko 4-2 : Naši vybojovali první vítězství a na konto míří všechny tři body

Praha - Po těsné prohře se švédskou reprezentací čekal naše hokejisty další duel. Proti domácím borcům nastoupilo Lotyšsko, které si chtělo spravit chuť po vysoké prohře s Kanadou. Český tým nakonec vyšel ze zápasu jako vítěz a po napínavém boji si odnesl tři body za výsledek 4:2.

V celé historii vzájemných zápasů Česka a Lotyšska se nestalo, aby český tým prohrál, přesto se ale musí mít naši hokejisté na pozoru a soupeře nesmí podcenit.Lotyšům se v prvním zápase proti favorizované Kanadě příliš nevedlo. Zápas probíhal pod neochvějnou nadvládou zámořského týmu a výsledek 6:1 ve prospěch Kanady mluví za vše. Český tým sice také inkasoval v úvodním zápase mistrovství světa hned šest gólů, ale sám jich dokázal do švédské brány pět poslat a zápas ztratil až v samostatných nájezdech.

Český tým začal první periodu překvapivě opatrně. Po skvělé poslední třetině z předešlého utkání se Švédskem všichni fanoušci očekávali velké nasazení, které předvedou naši reprezentanti hned z kraje dnešního zápasu. Namísto nasazení jsme se ale dočkali spíše obezřetné a váhavé hry.Hned v druhé minutě přišla tragédie pro český útok. Klepiš byl naražen na mantinel a musel opustit herní plochu i střídačku. Jakub pravděpodobně utrpěl zranění pravého ramenního kloubu a musel se poddat péči lékařů.Z vedení se první radoval lotyšský tým. Při hře v oslabení udělala naše obrana chybu a nechala Daugavinše po rychlém rozjezdu zakončit. Salákovi puk propadl a pomalu doskákal až za brankovou čáru.Úvodní třetina tak skončila za nelichotivého stavu 0:1 z pohledu českého týmu.

Druhá třetina byla téměř ve všem rozdílná od třetiny první. Český tým nejprve vyrovnal na 1:1 a poprvé bylo znát, že se naši hráči opět dostávají do rozpoložení z včerejšího utkání se Švédy. Hosté sice dokázali vedení záhy získat zpět, ale po nástupu Pavelce do brány dostal zápas naprosto jiný náboj.Kovář nejprve v přesilové hře srovnal na 2:2 a zanedlouho poslal nelítostnou ránu na lotyšskou bránu Jaromír Jágr a zvýšil na 3:2. Stadion byl v tu chvíli k prasknutí. Za tohoto stavu skončila druhá perioda a celý stadion napjatě očekával poslední fázi zápasu.

Ve třetí třetině už český tým uřídil směr zápasu a přidáním ještě jednoho posledního gólu si vybojoval tři body a lepší náladu do dalšího zápasu. Česko - Lotyšsko 4:2.

Dalším soupeřem českého týmu bude v pondělí Kanada.

Sestavy:Lotyšsko: Masalskis – Redlihs, Jerofejevs, Sotnieks, Galvinš, Širokovs, Cibulskis, M. Jass – Sprukts (A), Redlihs, Bukarts – Darzinš (A), Daugavinš (C), Džerinš – Sauleitis, Berzinš, Cipulis – Bajaruns, Skvorcovs, K. Jass – Abols

Česko: Salák (24. Pavelec) – Hejda (A), Němec, Kolář, Nakládal, Čáslava, Jordán, Krejčík – Sobotka, Erat, Voráček (C) – Klepiš, Kovář, Jágr (A) – Červenka, Novotný, Smoleňák – Koukal, Hertl, Simon – Zaťovič. Rozhodčí: Olenin, Stricker – Kilian, Puolakka

Online:

60:00 Zápas končí za stavu 4:2 z pohledu českého týmu.

59:00 Lotyšsko udělalo chypu při střídání a za hru v šesti dostanou ještě trest na symbolické dvě minuty.

58:00 Do konce základní hrací doby zbývá posledních sto dvacet vteřin a Češi jsou opět v útočném pásmu.

55:00 Hosté se na posledních pár minut zápasu trochu zvedli a vyvíjí si tlak na českou bránu. Pavelec je ale stále neochvějný.

51:00 Před lotyšskou bránou se strhla potyčka. Nervózní obránci hostujícího týmu se zaklesli do clonícího Kováře a Jaromír Jágr se ihned postavil za svého spoluhráče. Lotyšsko bude hrát přesilovku.

49:00 Lotyšsko už rezignovalo na útočné snažení a domácí tým se zdržuje převážně na obraném poli soupeře.

46:00 VORÁČEK střílí parádní gól do odkryté klece! Kovář vyzkoušel střelu na bránu a vyražený puk se dostal k Voráčkovi, který pohodlně zavěsil do prázdné brány, český tým zvyšuje na 4:2 a hosté jsou v plném počtu.

44:00 A další faul! Jágr byl faulován před soupeřovo bránou a náš tým si opět zahraje přesilovou hru pět na tři.

43:00 Češi se předvádějí jako silnější tým, neustále napadají lotyšskou bránu a tlak si opět vynutil faul. Následovat budou dvě minuty přesilové hry českého týmu.

41:00 Český tým je opět kompletní. Přesilovka hostů žádnou změnu skóre nepřinesla.

40:01 Začala poslední třetina zápasu.

40:00 Druhá perioda končí za stavu 3:2 z pohledu českého týmu.

39:00 Po faulu si hosté zahrají dvě minuty v přesile.

36:00 Dlouhé oslabení Lotyšů končí. 

33:00 JÁGR dává gól! Po výborné kombinaci s Eratem poslal Jaromír Jágr pecku pod beton Masalskiho a český tým poprvé v utkání vede.

33:00 Lotyšský tým už je ve čtyřech, následují ještě čtyři minuty oslabení.

32:00 Klepiš byl opět faulován a domácí si zahrají několik desítek vteřin přesilovku pět na tři. Faulující hráč si za zásah do rozkroku odnáší trest do konce utkání.

30:00 Český tým jako by polila živá voda. Naši útočníci krouží v útočném pásmu jako supi a jsou stále v šanci na zakončení. Tlak si vynutil faul a český tým bude hrát přesilovou hru.

29:00 Jordán se dostal do parádní střelecké pozice a poslal směrem k lotyšské bráně tvrdou ránu. Puk bohužel skončil ve výstroji jednoho z bránících hráčů.

27:00 Voráček obkroužil soupeřovu modrou čáru a nebezpečně vypálil. Masalskis ale puk vyrazil.

25:00 Parádní gól! JAN KOVÁŘ vypálil zápěstím a bezmocný Masalskis se jen ohlédl. Stav je opět srovnán na 2:2.

24:00 Klepiš byl faulován u mantinelu a český tým bude hrát přesilovou hru.

24:00 Salák opouští bránu a na jeho místo míří Pavelec.

24:00 Rychlá odpověď Lotyšska! Ihned po vyrovnání se REDLIHS dostal ke střele a Salák přes zakrytý výhled puk neviděl. Lotyšsko vede 2:1.

23:00 JORDÁN skvěle vypálil od modré čáry a puk prolétl skrze změť obránců čistě až do sítě. Stav je tím srovnán na 1:1.

21:00 Na led se vrací zraněný Klepiš! 

20:01 Druhá třetina právě začíná a Český tým musí dohánět jednogólovou ztrátu.

20:00 Konec první třetiny, Lotyšsko vede nad Českem 1:0.

17:00 Oslabení českého týmu končí, domácí tým se dokázal ubránit a stále ztrácí jediný gól k vyrovnání.

15:00 Jen co první oslabení skončilo, začíná druhé. Zaťovič odjíždí na trestnou lavici.

14:00 Český tým dostává první gól. V přesilové hře se uvolnil DAUGAVINŠ a zakončil přesně. Salák tentokrát tým příliš nepodržel.

13:00 Jágr byl vyloučen a český tým bude hrát dvě minuty v oslabení.

12:00 Zaťovič zavezl puk do útočného pásma a Jágr se protlačil do zakončení, Masalskis byl ale opět připraven. Český tým vede 6:3 na střely.

12:00 Puk skončil v ochranné síti a vhazovat se bude v obranném pásmu Lotyšska.

09:00 Kovář se skvěle prosmýkl před lotyšskou bránou, vypálil, ale puk na poslední chvíli změnil směr odrazem od výstroje ležícího Masalskiho, obrovská šance!

08:00 Po špatném rozehrání u brány Masalskise se Lotyšsko dostalo do nebezpečného uvolnění, ale připravený Salák zasáhl.

06:00 Kolář skvěle vypálil od modré, ale lotyšský brankář byl ve střehu a střelu zneškodnil. Český tým zatím předvádí opatrný hokej.

02:00 Klepiš byl nešťastně naražen na mantinel a opustil herní plochu za pomoci zdravotníků. Do zápasu už zřejmě nenastoupí kvůli zraněnému rameni.

00:00 Druhý zápas české reprezentace na domácím šampionátu právě začal.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS CZE Tým Hokej MS LAT Tým

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy