MS V HOKEJI 2015 - 3. den: Rusko převálcovalo Slovinsko a dělí se s USA o první místo, Švédsko se ujímá vedení skupiny díky výhře nad Rakušany, Kanada zařídila Německu debakl 10:0

Praha/Ostrava - Po vysoké výhře 6:2 nad Nory se ruský tým postavil dalšímu vyzyvateli. Slovinsko se bilo statečně, ale Rusko neudolalo, Sborná vyhrála 5:3. Druhou výhru zaznamenalo i Švédsko, které suverénně zdolalo Rakousko 6:1. Podobně jednoznačnou výhru, jakou zažilo Švédsko, má na kontě i Kanada, ta porazila Německo 10:0 a před zápasem s Čechy má skvělou bilanci. Slovensko bere dva body za těsnou výhru 2:1 nad Běloruskem. Finsko svůj zápas s Dánskem zvládlo neomylně 3:0. Švýcarsko přehrálo Francii 3:1 a bere všechny body.

Rusko válcuje i druhého oponenta, Slovinsko podlehlo 3:5

Hned v první třetině se ruská mašina nelítostně vrhla na nebohého slovinského brankáře Gačnara a zasypávala ho střelami jako by se nechumelilo. Netrvalo to ani dvě minuty a Gačnar si už připisoval první zákroky, nejprve to na něj zkoušel Kuljomin a chvíli poté i Malkin, žádný ale neuspěl.Co se jim ale nepovedlo, napravil v páté minutě Kovalčuk. Slovinsko vypálilo na bránu a zablokovanou střelu zachytil právě Kovalčuk, který přelétl hřiště v mžiku oka a propálil brankářovi betony. Rusko vedlo 1:0.Tlak favoritů tím ale rozhodně nekončil, jakmile puk opět padl do hřiště, vrhli se Rusové do útočného pásma a z tlaku vytěžili gól na 2:0, tentokrát byl střelcem Kuljomin.Po druhé brance se slovinský tým na nějaký čas sebral a zatlačil Rusy do hloubi vlastního obraného pásma, nutno dodat, že jim v tom pomohla i přesilová hra. Bohužel pro slovinské fanoušky tato ofenziva ale netrvala příliš dlouho a po vyloučení Kovačeviče mělo Rusko na obzoru dvě minuty v přesile. Právě toto oslabení Slovincům způsobilo, že se o minutu později puk opět klepal za zády Garčnara, Dadonov dostal přesný pas za bránu a obloučkem zavezl puk do sítě, po první třetině tak Rusko vedlo už 3:0.Lotyši ale také ukázali, že mají neméně ostré zuby. Tři minuty po začátku druhé periody poslal Kopitar tak tvrdou ránu, že ji ani Barulin neudržel a snížil tak na 1:3. Dvoubrankový rozdíl ale moc dlouho nevydržel, Šipačov v devětadvacáté minutě opět zvýšil na rozdíl tří branek.

Lotyši se ale stále nevzdávali, Pance si vzal z Kopitara příklad a vyzkoušel ránu na lapačku Barulina. A světe div se, ruský brankář opět zachyboval a puk nechal vypadnout do sítě.

V poslední třetině se podruhé trefil Dadonov a upravil na 5:2. Výsledek ještě pět minut před koncem pozměnil Sabolič, ale ani stav 5:3 už slovinští hráči obrátit nedokázali a Rusko si tak připsalo všechny tři body.

Švédsko po ztrátě s Čechy bere všechny tři body za výhru 6:1 nad Rakouskem

Podobně jednostranný hokej, jaký jsme mohli sledovat v duelu Slovinska a Ruska, nám nabídlo i utkání Švédska a Rakouska.

Seveřané se na své jižnější soky vrhli takřka ihned a od začátku až do konce zápasu byli na koni. O první prolomení skóre se postaral svou první brankou na MS Forsberg a poslal svůj tým do vedení už ve čtrnácté minutě. Jeden gól ale vikingskému týmu nestačil, než první třetina skončila, prosadil se ještě Klefbom a Lander a náš jihozápadní soused odcházel do kabin se ztrátou tří gólů.

Druhá perioda jako by z oka vypadla té první. Opět byl severský tým jasným lídrem zápasu a kromě herní převahy se projevovala i převaha výsledková. Než zazněl klakson, prosadili se Švédi ještě třikrát a za stavu 6:0 už se o své body bát nemuseli. Forsberg se ve druhé třetině postaral o dva ze tří gólů a má na kontě hattrick.

Jediný gól Rakouska přišel sedm minut před koncem utkání, kdy Heinrich poslal bombu z prostoru mezi kruhy. Tento gól už ale byl pouze symbolický a na výsledku nic nezměnil, Švédsko vítězí 6:1.

Kanada zatočila s Německem vysoko 10:0

Německo se dnes muselo cítit jako David, když měl bojovat proti Goliášovi. Na rozdíl od biblického příběhu se ale dnes žádný zázrak nekonal. Favorizovaná Kanada zařídila Německu debakl, na jaký Evropané jistě dlouho nezapomenou.

Jako první se ukázala zámořská hvězda Sidney Crosby. Crosby se ve vlastním oslabení rozjel spolu s parťákem O´Reillym v akci dva na jednoho a po O´Reillyově přihrávce nekompromisně zavěsil pod horní tyčku. Kanada poprvé projevila převahu a vedla 1:0.

Gól, jehož základy si zámořský tým vybudoval ve vlastním oslabení, byl jen začátkem velké smrště ran, kterou Kanaďané nebohého Dennise Endrase zasypávali v jednom kuse.

Než skončila první třetina, musel německý brankář lovit puk zpoza zad ještě třikrát a zápas nabíral směr značící neodvratnou výhru Kanady. Do druhé třetiny si německý tým připravil pár změn v sestavě a doufal, že proházené útoky přinesou nějakou změnu.

Nic se ale nezměnilo,  Kanada dál neochvějně sypala jeden gól za druhým, až musel Endras opustit bránu ve prospěch Dannyho aus den Birkena. Ani tato změna ale nepřinesla Německu nic, co by zápas ovlivnilo, Danny schytal od Kanaďanů do konce třetiny ještě tři góly a do kabin odcházel za stavu 0:9.

Skóre už poté jen upravil Duchene na 10:0 z kraje poslední fáze a Kanada si tak připisuje tři body.

Slovensko uhrálo těsnou výhru nad Běloruskem v prodloužení

Duel Slovenska a Běloruska byl oproti většině zbylých dnešních duelů opravdu vyrovnaný.

Na gól museli fanoušci obou stran čekat až do dvaapadesáté minuty, kdy Kosticyn konečně prolomil nulové skóre a těsně před koncem utkání poslal Bělorusko do vedení.

Slovensko se zachovalo opravdu soutěživě, z náhlé ztráty si nic nedělalo a pokračovalo v útočném snažení. Netrvalo dlouho a snaha přinesla své ovoce.

Meszároš dostal před bránou přihrávku od Hudáčka a střelou zápěstím trefil prostor mezi vyrážečkou a betonem běloruského brankáře Lalanda. Hala, která byla plná slovenských fanoušků, mohla prasknout ve švech, když přišlo srovnání.

Zápas se tak přesunul do prodloužení, ve kterém opět zazářila nová hvězda slovenského týmu Meszároš. Díky jeho střele, kterou vymetl pavučiny z rohu Lalandalovi brány zařídil slovenskému výběru o bod na víc a výhru 2:1 v prodloužení.

Finové potvrdili roli favorita, vyhráli nad Dánskem 3:0Finsko nastoupilo do duelu jako jasný favorit. Jejich převaha byla na ledě silně znatelná po dobu celého zápasu, ale přesto dokázali Dánové dlouhou dobu odolávat.První třetina skončila za stavu 0:0 a největší zásluhu na tom měl dánský brankář Dahm, který likvidoval jednu finskou střelu za druhou. Bohužel pro Dány ale ani on nedokázal vzdorovat věčně.

V sedmadvacáté minutě se Jokinenovi konečně podařilo prolomit dánskou hráz a skórovat. Do Salmelaovy střely od modré Jokinen nastrčil hůl, puk nepatrně změnil směr a vedení bylo na světě. Hned o minutu později se inspiroval Pesonen a zvýšil už na 2:0, což rozhýbalo finskou mašinu ještě víc. Třetím kolíkem do rakve byla Barkovova teč, která zvýšila už na 3:0. Toto skóre vydrželo do konce zápasu a Finsko si tak odnáší tři body.

Francie podlehla Švýcarsku 1:3

Švýcaři potřebovali pouze tři góly, aby své francouzské soky udolali. O první branku se postaral Hollenstein, který v polovině první třetiny otevřel skóre zápasu a připravil Švýcarům lepší výchozí pozici do zbytku zápasu.Dalším střelcem byl z kraje druhé třetiny Josi, který po nádherném blafáku, kterým zmátl nejen celou obranu, ale i brankáře Hueta, zvýšil už na pohodnlných 2:0.

Francouzi se ale nevzdali zcela bez boje. O drama se v polovině poslední třetiny postaral Raux a snížil na kontaktních 1:2. Během francouzského power-play se ještě švýcarům povedlo skórovat a zvítězit se ziskem všech tří bodů.

Výsledky 3. dne hokejového MS v ČR:

Rusko - Slovinsko 5:3 (3:0, 1:2, 1:1)Branky a nahrávky: 5. Kovalčuk (Dadonov, Barulin), 5. Kuljomin (Antipin), 19. Dadonov (Panarin, Šipačov), 30. Šipačov (Panarin, Dadonov), 46. Dadonov (Šipačov, Panarin) - 24. A. Kopitar (Pretnar, Kranjc), 35. Pance, 55. Sabolič (Tičar, Jeglič)

Švédsko - Rakousko 6:1 (3:0, 3:0, 0:1)Branky a nahrávky: 14. F. Forsberg, 19. Klefbom (Sjögren, Josefson), 20. Lander (Eriksson, F. Forsberg), 29. F. Forsberg (Eriksson, Ekman-Larsson), 30. Lindholm, 32. F. Forsberg (Lander, Ekman-Larsson) - 54. Heinrich 

Bělorusko - Slovensko 1:2pp (0:0, 0:0, 1:1 - 0:1)Branky a nahrávky: 52. S. Kosticyn (Kaljužnyj, A. Kosticyn) - 53. Meszároš (L. Hudáček, Dravecký), 62. MeszárošKanada - Německo 10:0 (4:0, 5:0, 1:0)Branky a nahrávky: 9. Crosby (O'Reilly), 9. Hall (Eberle, Duchene), 17. Eakin (O'Reilly), 20. Eakin (Toffoli), 23. Hall (Duchene, Eberle), 25. Ebklad (Giroux, Wiercioch), 28. Giroux (Ennis, Savard), 36. Ennis (Giroux, Hamhuis), 40. Hall (Duchene, Muzzin), 43. Duchene (tr. střílení)Dánsko - Finsko 0:3 (0:0, 0:3, 0:0)Branky a nahrávky: 28. Jokinen (Salmel), 29. Pesonen (Louhivaary), 35. Barkov (Lindell)

Francie - Švýcarsko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)Branky a nahrávky: 49. Raux - 16. Hollenstein (Brunner), 21. Josi (Fiala), 60. Suri (Brunner)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS RUS Tým Hokej MS SVK Tým

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy