MS V HOKEJI 2015 - 6. den: Lotyšsko porazilo Švýcary a má na MS první dva body. Sborná vyhrála 5:2 v překvapivě vyrovnaném duelu s Dánskem

Praha/Ostrava - Lotyšský výběr nezažívá zrovna šťastné mistrovství, první body si po třech prohrách připisuje až dnes za výhru v prodloužení nad Švýcarskem. Rusko ukořistilo tři body proti statisticky silně slabšímu soupeři, ještě v poslední třetině se ale muselo bát o výsledek. Švédsko proti Kanadě sice vedlo 3:0, ale zámořský tým předvedl zvrat a vyhrál 6:4. Slovensko prohrálo dobře začatý zápas 2:3.

Ruský tým se po zaváhání proti USA opět vrací do těch správných kolejí, které vedou k zisku zlata. Ačkoliv bylo dnešní utkání ještě rozpačité, konec duelu patřil papírově silnějšímu týmu, který ale zatím půsibí nevyrovnaně, leží na něm totiž tíha role obhájce titulu.Dánsko mělo od začátku zápasu silné problémy se složením mužstva, disciplinární komise totiž ze hry vyřadila J. B. Jensena a Hansena a dánští trenéři tak pracovali pouze se sedmnácti hráči, přičemž musel útočník N. Jensen navíc hrát roli obránce.

Rusko tohoto pochybení samozřejmě okamžitě využilo a bleskově vedlo 2:0, díky využité přesilovce a Mozajkinově bombě od modré. Bohužel pro Sbornou ale tento rychlý náskok znamenal úpadek snaživosti ruských hráčů, zatímco Dánové se pomalu dostali do nálady.V druhé třetině našli snaživí seveřané konečně skulinku a Green svým gólem snížil na kontaktních 2:1. Ještě než ale zazněl klakson, vykouzlil Dadonov odpověď a opět zvýšil stav zápasu na rozdíl dvou gólů.V poslední fázi zápasu se ale bojovnost Dánů opět ukázala v tom nejlepším světle a deset minut před koncem zápasu ještě zdramatizoval koncovku duelu Spelling. Na ruském týmu byla v tu dobu znatelná nervozita z možné ztráty vedení, trvalo to celých osm minut, než Sbornou uklidnil gólem na 4:2 Mozajkin. Ještě v té samé minutě se trefil Tarasenko a bylo rozhodnuto. Přesto ale dánský tým mohl ze zápasu odejít se vztyčenou hlavou a čistým svědomím, hvězdnému výběru Ruska totiž nedal nic zadarmo.

Další podrobnosti připravujeme

Výsledky zápasů 6. dne hokejového MS v ČR:

Rusko - Dánsko 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)Branky a nahrávky: 11. Panarin (Dadonov, Šipačov), 14. Mozjakin (Malkin), 39. Dadonov (Medveděv, Čudinov), 58. Mozjakin (Kuljomin, Malkin), 58. Tarasenko (Antipin, Plotnikov) - 30. Green (Spelling, O. Lauridsen), 50. SpellingŠvýcarsko - Lotyšsko 1:2pp (0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)Branky a nahrávky: 59. Bieber - 25. Džerinš (Darzinš, K. Redlihs), 63. Daugavinš (Darzinš)Slovensko - Norsko 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)Branky a nahrávky: 19. Surový (Gáborík, Hudáček), 22. Ďaloga (Mikuš, Tatar) - 26. Nörstebö (Hölös, M. Olimb), 36. Rosseli Olsen (Ask, Martinsen), 42. Nörstebö (Thoresen, Hölös)Švédsko - Kanada 4:6 (3:0, 1:3, 0:3)Branky a nahrávky: 6. Lander (Eriksson, Granberg), 18. Rask (Klefbom, Lindholm), 18. F. Forsberg (Eriksson, Klingberg), 36. Möller (Sjögren, Ekman-Larsson) - 27. Ekblad (Burns, O'Reilly), 32. Hall z trest. střílení, 35. Couturier (Ekblad), 51. Wiercioch (Eberle, Crosby), 54. Ennis (Hall, Spezza), 59. Seguin (O'Reilly)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS DEN Tým Hokej MS RUS Tým

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy