MS V HOKEJI - 11. den: Finové i Rakušané zvítězili nad svými soupeři až po samostatných nájezdech. Z výhry se radovali Švédové i loučící se Slovinci

Praha/Ostrava - V pondělí pokračuje svým jedenáctým hracím dnem letošní hokejový světový šampionát, který se koná v Praze a Ostravě. V něm se od 16:15 střetli spolu jednak v Praze Němci a Rakušané, což byl důležitý zachranářský duel. V něm nakonec nováček v letošním elitním mistrovství světa Rakousko dokázalo zdolat Němce po samostatných nájezdech 2:3. Stejným výsledkem skončil i odpolední ostravský duel mezi Finskem a Běloruskem. Tam se důlžité momenty děly až ve třetí třetině, ve které padly čtyři góly a protože to bylo po šedesáti minutách hry nakonec nerozhodné 2:2, bpřišlo na řadu prodloužení a pak nájezdy. V nich pak byli úspěšnější hráči Suomi.

Do finské klece se v duelu mezi Finskem a Běloruskem vrátil po menší odmlce opět gólman Pekka Rinne. Ten byl v první části tohoto duelu docela zaměstnán díky nebezpečným zakončením ze strany běloruských hokejistů. Například Gavrus i Lisovec trefili brankovou konstrukci a bylo na mužstvu z východu Evropy vidět, že chtějí o svém osudu na tomto turnaji rozhodnout už v tomto duelu a nečekat na svůj další duel s Nory, se kterými hrajou v úterý. V první třetině se také ukázal vyprodané ČEZ Aréně svým sólem Stěpanov, jenže ani ten na výtečně chytajícího brankáře Rinneho nestačil.

V nadcházejících minutách hry ale začali zase spíše útočit Finové. V běloruské brance byl pro tento zápas gólman Koval, jenž tak nahradil zraněnou jedničku Lalandea, což znamenalo, že tento gólman nastoupil do prvního soutěžního zápasu po sedmi měsících. Kromě Lalandea chyběl v běloruském mužstvu i disciplinárně potrestaný Alexandr Kosticyn. I bez tohoto hráče se však Bělorusům podařilo otevřít skóre tohoto zápasu. Stalo se tak ve 46. minutě, kdy Kovyršin dostal puk na levý kruh od pravého mantinelu a odtamtud pak tento běloruský reprezentant střelou bez přípravy skóroval. Gólmana Rinne byl tak po 239 minutách překonán na tomto šampionátu.

Pak hráli Bělorusové dokonce přesilovku pět na tři, jenže tu nedokázali využít, konkrétně Gavrus byl dvakrát ve slušné střelecké pozici, ale pokaždé minul. Při jedné z jeho šancí pak vynikl neuvěřitelným zákrokem Rinne. Pak hráli pro změnu Finové přesilovou hru a v ní se trefil Donskoi. A za chvíli Finové vedli 2:1.  To jeden z finských obránců nastřelil puk směrem na branku, puk se odrazil od mantinelu zpoza brány před prázdnou branku, kde byl přítomen Hartikainen a vstřelil tak druhý finský gól. Bělorusům se pak podařilo 31 vteřin před závěrečnou sirénou vyrovnat na 2:2, když se při hře bez brankáře trefil Kalužnyj. Duel tak dospěl až k nájezdům. V nich byli Finové narozdíl od soupeřů stoprocentní a díky tomu vybojovali druhý bod a ještě k tomu nechali Slováky ve hře o postup do čtvrtfinále.

Rakušané se přiblížili k zachráně. Stoprocentně zachraněni jsou přes prohru Němci

Naši jižní sousedé začali tento duel dvou německy mluvících zemí lépe. V 7. minutě hráli totiž přesilovou hru, během které měli dvě velké příležitosti Michael Raffl a Herburger. Oba tyto Rakušany ale gólman Endras dokázal vychytat. Následně hráli v početní výhodě Němci, jenže ani oni to nijak gólově nevyužili. Ve druhé části hry se do slibných střeleckých příležitostí dostali Komarek i Michael Raffl. Diváci, kterých bylo v 02 Aréně přes 11 tisíc, viděli až ve 35. minutě zápasu. Tehdy Michael Raffl nahrál svému bratrovi Thomasovi a ten svou střelou při zemi otevřel skóre tohoto duelu. Ve třetí třetině bylo na Rakušanech vidět, že chtějí vyhrát tento duel a bylo to vidět ve střelecké statistice. Rakušané trefili prostor mezi tyčemi hned  třináckrát, oproti pěti německým střelám. Jenže ve 45.. minutě se trefil Wolf a o deset minut později se trefil za Rakušany Rotter a opět tak vedli. Dvě minuty před koncem základní hrací doby se pak trefil za Němce Raimer a bylo vyrovnáno. Rakušané se pár vteřin před koncem radovali z gólu, ten ale sudí neuznali kvůli útočícímu hráči v brankovišti.

I tento duel pak dospěl k samostatným nájezdům a Rakušané proměnili dva nájezdy oproti jendomu proměněnému na německé straně. A tak Rakousko vyhrálo 2:3 po nájezdech a odpoutalo se od poslední příčky, kde se nyní nachází Francie.

Francie ze začátku Švédy trápila, přesto prohrála. Slovinsko vyhrálo díky jedinému gólu nad Dánskem

V úvodu večerního pražského duelu hokejisté Tre Kronor ukazovali všem přítomným fanouškům, kdo je favoritem duelu proti Francii a tak si diktovali, jakým tempem bude toto utkání skupiny A probíhat a zaměstnávali gólmana Hueta, zatímco švédský brankář Enroth zas toho tolik na práci neměl. Francouzský gólman však prokazoval své kvality a to při řadě švédských střel. Deset minut po zahájení zápasu se do brejkové příležitosti řítil Danielsson, ovšem tehdy nemusel Huet vůbec zasahovat, neboť švédský forvard ztroskotal na jednom z bránících galských kohoutů. O minutu později už se ale Švédové mohli radovat. Sice nejprve gólman Huet dokázal vyrazit střelu Klefboma, jenže na následnou dorážku od Josefsona už nestačil, 1:0. Následně mohl prakticky ihned vyrovnat Fleury, jeho střelu ale gólman Enroth vyrazil.

Až úvod druhé třetiny zaskočil favorita ze severu Evropy. A u všeho byl Fleury. Nejprve se prosadil už 34 vteřin po začátku této části hry a podruhé se tak stalo ve 23. minutě a rázem to tak bylo 1:2 pro Francouze. Ti mohli zanedlouho vstřelit i třetí branku Roussel, jenže ten ze svého brejku nakonec nic nevytěžil. Ve 35. minutě tak skórovali Švédové a vyrovnali tak nepříznivý stav. Stalo se tak v přesilové hře, kterou dokázal využít Forsberg a to už po devíti vteřinách. Švédům pak vyšla zavěrečná třetina. V jejím úvodu se nejprve trefil opět Forsberg a ve 44. minutě pak pojistil švédské vedení Ekman-Larsson. Švédové tak vyhráli nad Francouzi 4:2 a to mimo jiné znamená, že Češi postoupí do čtvrtfinálové fáze ze třetího místo a to za jakýchkoli okolností.

Dnešní druhý ostravský duel mezi Slovinskem a Dánskem skončil trochu překvapivě vítězstvím Slovinců, kteří vstřelili gól už v 10. minutě zápasu. Konkrétně se z tohoto gólu radoval Pance. Nakonec to tedy byla jediná branka zápasu, ikdyž se v závěru Dánové snažili o vyrovnání. Nic to ale nezměnilo na tom, že Slovinci sestupují z elitní skupiny týmů.

SKUPINA A (Praha)

Německo - Rakousko 2:3 po sam. nájezdechBranky: 45. Wolf (Pietta, Müller), 58. Reimer (Kohl, Krämmer) - 35. T. Raffl (M. Raffl, Heinrich), 55. Rotter (Mühlstein), rozhodující sam. nájezd Komarek

Švédsko - Francie 4:2Branky: 11. Josefson (Klefbom, Ekman-Larsson), 35. Forsberg (Lindholm), 41. Forsberg (Ekman-Larsson), 44. Ekman-Larsson (Eriksson, Klefbom) - 21. Fleury (Roussel, T. da Costa), 23. Fleury (Roussel, Auvitu)

SKUPINA B (Ostrava)

Finsko - Bělorusko 3:2 po sam. nájezdechBranky: 52. Donskoi (Lindell, J. Jokinen), 53. Hartikainen (Jaakola, Kempainen), rozhodující nájezd Donskoi - 46. Kovyršin (Stěpanov, Kulakov), 60. Kaljužnyj (S. Kosticyn, Gavrus)

Slovinsko - Dánsko 1:0Branka: 10. Pance (Kovačevič, A. Kopitar)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS FIN Tým

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy