MS V HOKEJI - semifinále: Kanaďané si to ve finále rozdají s Ruskem. Češi budou o bronz bojovat s Američany

Praha - V sobotu byly v rámci hokejového světového šampionátu, který se letos koná v Česku, na programu semifinálové zápasy. Poté, co Kanada přešla do finále přes českou reprezentaci, se v pražské O2 Aréně střetli Američané s Ruskem. V tomto zápase se dlouhou dobu čekalo na gól a spíše tak vynikali oba brankáři. Až v závěru třetí třetiny dokázali Rusové vstřelit čtyři branky a nad Američany tak zvítězili 4:0.

První zákrok si ruský gólman Bobrovskij připsal na své konto už po třech minutách od úvodního vhazování, když se do šance dostal Vesey. Ten byl v tu chvíli přítomen před brankou a to nikým nehlídán ze strany ruských obránců. Ruský brankář zneškodnil i Mosesův bekhandový pokus. Bobrovskij pak výtečně chytal i na začátku druhé části tohoto střetnutí, kdy na něj mířilo hned několik dorážek z hokejky Smithe.

Co se týče amerického týmu, tak i v něm byl hodně vidět muž s maskou Hellebuyck. Nejprve ho nepřekonal Malkin, jenž ho z blízkosti trefil do betonů. Na amerického chlapíka mezi třemi tyčemi nenašel recept ze začátku ani Kovalčuk, který se rozhodl ke střele ve chvíli, když byl pouhé tři metry od americké svatyně. Z gólu se neradoval ani Tichonov, který v jednu chvíli dorážel. Před druhou pauzou předvedl další výtečný zákrok Bobrovskij, který tehdy zneškodnil šanci Eichelovi. První gól pak pražská O2 Aréna viděla až ve 48. minutě, kdy Bobrovskij rozehrál na Mozjakina a ten se pak elegantně dostal do střelecké pozice, ze které prostřelil amerického gólmana, 0:1. Pak se do střelecké listiny zapsala i posila ruského týmu Alexandr Ovečkin, jenž se tak ihned divákům představil v základu ruského mužstva a také tak vstřelil gól, 2:0. V 56. minutě pak dokázal dosta puk do sítě Šipačov a postup do finále pak Rusům zpečetil trefou do prázdné branky Malkin. Duel tak skončil výhrou sborné 0:4 a o zlato se tak utká s Kanadou.

Konečný výsledek semifinálového zápasu:

USA - Rusko 0:4Branky: 48. Mozjakin, 51. Ovečkin, 56. Šipačov, 59. Malkin

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS RUS Tým

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy