HOKEJOVÉ MS: Kanada rozmetala Rusko na kousky a za výhru 6:1 si domů odváží nádherný zlatý kov s křišťálovým srdcem

Praha - Kanaďané svou roli favorita potvrdili a celým světovým šampionátem prošli, aniž by jedinkrát prohráli. I ruská hokejová velmoc padla před Kanadou na kolena a z finále odchází potupně za stavu 1:6. Kanaďané jsou tak držiteli titulů mistrů světa pro rok 2015.

Kanada je před dnešním zápasem, stejně jako celý turnaj, favoritem na zisk zlata. Zámořský tým doposud ani jednou nezachyboval a všechny soupeře porazil v základní hrací době. Výjimkou nebyly ani výhry 10:0, které Kanada předvedla proti Německu nebo Rakousku a do zápasu dnes vstupuje naprosto nepřemožená.

Rusko naproti tomu dvakrát zaváhalo a proti Finsku a USA zápas prohrálo. Se Slovenskem sice zvítězilo, ale až ve finále a má tak znatelně horší statistiky, než Kanada. Co ale Rusku upřít nemůžeme je nasazení, protože v semifinále vrátili USA porážku výsledkem 4:0 a dnes stojí ve finále proti Kanadě v plné síle a odhodláno zvítězit.

Úvod zápasu měl tolik šťávy, že žádný z fanoušků si nemohl na nic stěžovat. Puky létaly na obě strany a jen skvělé výkony brankářů Smitha a Bobrovskije držely stav zápasu na kulatých, nulových, číslech. Otevřená hra nahoru a dolů nakonec ale gól přinesla. Dvě minuty před koncem třetiny se Ennis z otočky trefil tak šikovně, že nastřelil brusle Eakina a puk zapadl do brány. Po svižné první třetině tak vede Kanada nad Ruskem 1:0.

Kdo po první třetině sázel na vyrovnaný průběh druhé periody, musel asi věšet bradu hodně hluboko, protože zámořský tým rozmetal ruskou obranu na kusy a naprosto zvrátil smířlivý stav zápasu ve svůj prospěch. Nejprve se ve druhé minutě druhé fáze prosadil Ennis obloučkem zpoza brány a zvýšil na 2:0. O pět minut později si Sidney Crosby vynutil přihrávku před bránu a neomylně trefil horní roh brány. Zkázu Ruska dokonal ještě v té samé minutě Seguin, který po vybojované Hallově přihrávce, uklidil puk do takřka prázdné brány a nastavil srovnávací laťku na těžko překonatelných 4:0.

Třetí třetina žádné překvapení nepřinesla, Kanada přidala na hromádku další dva góly a s ledovým klidem si dobruslila pro zlaté medaile a kanadskou hymnu, která se na konci utkání rozezněla po stadionu. Co se snad za překvapení poslední fáze považovat dá, je jeden vstřelený gól Ruska, o který se postarala Malkinova teč. Za celou účast ve vyřazovací fázi tak Kanada inkasovala jen jednou a to dnes, zatímco z gólu se radovala hned sedmnáctkrát.

Kanada - Rusko 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)Branky a nahrávky: 19. Eakin (Ennis, Muzzin), 22. Ennis (Eakin, Couturier), 28. Crosby (Eberle, Hamhuis), 29. Seguin (Giroux, Barrie), 49. Giroux (Crosby, O'Reilly), 50. MacKinnon (Savard) - 53. Malkin (Mozjakin, Kulikov)Sestavy:Kanada: M. Smith - Burns, Hamhuis, Barrie, Muzzin, Savard, Ekblad, Wiercioch - Seguin, Giroux, O'Reilly - Eberle, Crosby, Hall - Spezza, Duchene, MacKinnon - Toffoli, Couturier, Eakin - EnnisRusko: Bobrovskij - Bělov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Mironov, Čudinov - Plotnikov, Tichonov, Ovečkin - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Tarasenko, Šipačov, Panarin - Dadonov, Anisimov, Kovalčuk

On-line:

60:00 Zápas je u konce, ruské trápení končí taktéž a Kanada může slavit titul mistrů světa za stav 6:1 po šedesáti minutách.

56:02 Zápas spěje ke konci a z Kanaďanů je cítit ledový klid.

54:36 Rusko se snaží dohrát zápas alespoň se zbytkem důstojnosti.

52:46 Smith poprvé ve vyřazovací části turnaje zachyboval, Mozjakin vypálil, Malkinova teč Smithovi propadla a snížila na symbolických 1:6.

51:01 Převaha Kanady je opravdu obrovská, na střely vede zámořský tým 36:7 a doposud nedostala od Rusů jediný gól.

49:49 Bobrovskij zachyboval a MacKinnonova střela mu přepadla přes lapačku, Kanada už v podstatě drží titul mistra světa za stavu 6:0.

48:58 Crosby skvělou přihrávkou našel Girouxe a ten zvyšuje na 5:0. Debakl, který finále MS nepoznalo už pořádnou řadu let, je na světe.

47:45 Tichonov musí na trestnou lavici za zdržování hry.

45:09 Stadion stále zuří, dnes je na stzadionu opět 17 383 diváků, což je maximální kapacita stadionu.

44:02 Oba týmy jsou v plné síle a led je hned barvitější.

43:01 Bobrovskimu opět pomohla tyč od další pohromy, Rusko ale stále prohrává 0:4.

42:02 Panarin má problém s udržením nervů, po odpískání faulu na spoluhráče dohrál puk velmi tvrdě a připravil svůj tým o přesilovku.

41:05 Rusové se nám představují v přepracovaném složení, uvidíme, co změny přinesou.

40:01 Poslední fáze hry začíná a všichni jsou zvědaví, zda se podaří Rusku zápas otočit, nebo si Kanada vysoké vedení uhlídá.

40:00 Druhá třetina končí a Rusko má opravdový problém s Kanadou. Zámořský tým demoluje ruskou mašinu stavem 4:0 a nevypadá, že by chtěl do další fáze povolit.

37:35 Mozjakin chyboval a zůstal v poli jako šestý, dvě minuty si posedí na trestné lavici.

34:15 Seguin pálil do odkryté brány po Hallově přihrávce a ležícího Bobrovskiho zachránila tyč.

33:01 A přesilovka je u konce, ruská mašina hákovala a sledovat budeme hru čtyři na čtyři.

32:52 Tyler Hall si jde po dlouhé debatě sudích na dvě minuty sednout a Rusko čeká přesilovka.

31:02 Malkin je zpět ve hře, ale tlak Kanady stále pokračuje.

29:02 Malkin musí na trestnou lavici a Kanada má další příležitost ke skórování v podobě přesilové hry.

28:12 Hra nahoru dolů evidentně vyhovuje Kanadě a Rusko musí změnit taktiku.

27:54 A je to další gól! Giroux po skvělé individuální akci přihrál na Seguina, který zakončoval do prázdné brány, Rusko má opravdový problém a bere si oddechový čas.

27:22 Sidney Crosby zvyšuje na 3:0. Kanadská legenda se dostala k puku po přihrávce zpoza brány a přesně našla mezírku v Bobrovskiho výstroji.

25:14 Malkin vzal puk v polovině hřiště a bez dozoru se rozjel na nestřeženého Smitha. Kanadský brankář nakonec ale zasahovat nemusel, Malkin zakončení minul.

24:49 Eakin opět na puku a zkouší propálit Bobrovskiho, tentokrát ale nachází jen obráncovu brusli, která snáší puk mimo bránu.

23:06 Mozjakin nebezpečně vypálil a už viděl puk v síti, Smith ale vytáhl z rukávu tajné eso a střelu zázračně zneškodnil.

21:56 Ennis si po asistenci připisuje i gól! Čtvrtým gólem na MS zvyšuje stav zápasu na 2:0 pro Kanadu a Sborná má co dohánět.

20:16 Bělov hrál nad úroveň, která vymezuje prostor, kde může hráč zahrát holí a vhazovat se bude v ruském obraném pásmu.

20:01 Druhá perioda je tu a nasazení obou týmů je ihned znát tvrdým bojem o kotouč.

20:00 Strhující první třetina je minulostí a Kanaďané odcházejí s lepším pocitem než Rusové díky vedení 1:0.

18:10 A je to gól! Eakin tečoval Ennisovu střelu a Kanada vede těsně před koncem třetiny 1:0.

15:46 Přeplněná hala je zatím svědkem úžasně živého hokeje, ve kterém si nikdo nemůže být jistý stavem zápasu.

13:49 Rusko teď musí řešit velké potíže před vlastní bránou a Bobrovskij má plné ruce práce.

12:11 Crosby se postaral opořádné drama, přihrávkou v přečíslení vytvořil skvělou pozici pro pálícího Eberleho, puk ale bránu těsně minul.

10:15 Hala bouří a na žádném z týmů není znít únava ze včerejšího utkání.

8:46 Rusko opět v tlaku a už podruhé rozhodčí končí akci kvůli postavení hráče v brankovišti.

05:26 Bobrovskij také ukazuje své kvality a pohotově zneškodňuje ránu Ekblada.

03:24 Ovečkin byl v šanci, střela z úhlu ale našla jen připraveného brankáře.

01:55 Rusko se dostává do první ofenzívy, ale akce končí hvizdem rozhodčího, který si všiml postavení útočícího hráče v brankovišti.

00:00 Finálový zápas začíná! 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS CAN Tým Hokej MS RUS Tým

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy