Na stará kolena od nuly. Nakládal na kempu Calgary bojuje o místo

Calgary - Cestu přes Atlantik absolvoval poprvé v životě. Jakub Nakládal podepsal koncem května jednoletý kontrakt s Calgary Flames a nyní začíná pracovat na tom, aby si mohl splnit svůj vlastní americký sen. Přitom už je mu skoro 30 let a kolem něj se prohání o 10 let mladší konkurenti.

O NHL jsem snil celý život, tvrdí Nakládal. Jeho zámořská mise začala v rozvojovém kempu Flames

„S hokejem jsem začal asi v šesti letech, přivedl mě k němu můj starší bratr. Vždy jsme toužili hrát v NHL, ale byl to spíše jen takový bláhový sen. Po letošním mistrovství světa mi však svitla naděje. Řešil jsem to s bráchou a nakonec jsem se rozhodl, že to zkusím. Snil jsem o tom celý život a je skvělé, že se o to můžu pokusit právě tady v Calgary," řekl sedmadvacetiletý obránce.

Nakládal odehrál uplynulou sezónu ve finském klubu TPS Turku. V 50 zápasech si připsal 3 branky a 12 asistencí. Předtím působil tři roky v KHL, kde postupně prostřídal dres Ufy, Spartaku Moskva a pražského Lvu. Na letošním mistrovství světa v Praze a Ostravě byl nejproduktivnějším bekem na soupisce národního celku, když v deseti zápasech posbíral pět bodů.

Jeho výkony na šampionátu zaujaly třeba vedení Caroliny nebo letošních vítězů Stanley Cupu z Chicaga, český zadák ale nakonec zamířil do Kanady. V posledních dnech se v rozvojovém kempu Flames seznamuje s pro něj dosti neznámým prostředím.

„Mluvil jsem o tom s generálním manažerem Bradem Trelivingem i trenérem Bobem Hartleym a oba byli toho názoru, že bych měl přijet do Calgary už v průběhu letních měsíců, abych se seznámil s městem a fungováním zdejší hokejové organizace," řekl Nakládal.

„Poslední týden byl pro mě velmi přínosný a plný mnoha překvapení a novinek. Působil jsem ve finské, ruské i české lize, ale v porovnání se zdejším prostředím je to obrovský rozdíl. Nic takového jsem ještě nezažil. Určitě to pro mě bude neocenitelná zkušenost," dodal rodák z Hradce Králové.

Někdejší hráč Pardubic už se stihl sejít s obráncem Ladislavem Šmídem, který působí v Calgary od listopadu 2013. V příštích dnech by rád prohodil pár slov i s Jiřím Hudlerem. Začátkem července se kanadskému celku upsal na pět let i útočník Michael Frolík, takže pokud se Nakládal v severoamerické soutěži prosadí, o české spoluhráče rozhodně nebude mít nouzi.

Ale do začátku nové sezóny je ještě daleko. Nakládal momentálně testuje svoje limity po boku mladých talentů Flames, kteří teprve rozjíždějí svojí profesionální kariéru. „Mému spolubydlícímu je 18 let, přitom já oslavím za půl roku už 28. narozeniny," řekl o svém parťákovi a dalším krajanovi Tomáši Šoustalovi, který dostal rovněž pozvánku do rozvojového kempu.

„Ale s mojí angličtinou si spíše připadám jako jeho syn, protože jemu dělá komunikaci s místními daleko menší problémy, než mě," dodal s úsměvem český bek.

Související

Tomáš Hertl, autor: Facebookový profil hráče

Hertl o posledním přestupovém dni přestoupil k obhájcům Stanley Cupu. Nové angažmá mají další tři Češi

Během posledního přestupového dne v rámci kanadsko-americké NHL se uskutečnilo hned několik transferů, přičemž hned čtyři se týkají českých hokejistů. Jeden z nich je pak obzvlášť bombový. Tomáš Hertl mění dres San Jose za ten týmu z Las Vegas. Tuto sezónu tak tedy bude dohrávat za obhájce Stanley Cupu. San Jose opustil i Radim Šimek, míří do Detroitu. Neznamená to však, že v týmu Žraloků nebude český legionář. V tamním brankovišti bude nově k vidění Vítek Vaněček, jenž doposud působil v New Jersey. Jakub Zbořil pak odešel z Bostonu do Columbusu.

Více souvisejících

NHL Jakub Nakladal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy