Jandačovým nástupcem v pražské Spartě bude Jiří Kalous

Praha - Po Josefu Jandačovi, který od příští sezóny převezme po Vladimíru Vůjtkovi starším funkci trenéra národního hokejového týmu, se stane trenérem pražské Sparty Jiří Kalous. Připomeňme, že po skončení právě probíhajícího extraligového ročníku Jandač, jenž je nynějším koučem Sparty, skončí u tohoto klubu právě kvůli svém angažmá v národním týmu. Jiří Kalous podepsal s pražským klubem dvouletou smlouvu, jež vejde v platnost 1. května.

Jméno nového kouče pražské Sparty oznámil médiím ve středu Petr Bříza, předseda představenstva klubu. „Měli jsme na uvolněnou pozici trenéra několik kandidátů v Čechách i v zahraničí. Vybírali jsme z osobností, o kterých jsme přesvědčeni, že zvládnou specifické nároky sparťanského prostředí. Nakonec jsme se po zralé úvaze dohodli na dvouleté spolupráci s Jiřím Kalousem."

Co se týče asistentů, tak jedním z nich bude Zdeněk Moták, jenž tak zůstává v této funkci u tohoto klubu, kde působí již tři roky. Pražský celek bude mít ale nejspíše od příští sezóny o jednoho asistaneta navíc, alespoň o tom nyní sparťanské vedení uvažuje. „Vzhledem k tomu, že Jiří Kalous velmi pravděpodobně bude pokračovat zároveň s funkcí ve Spartě i jako asistent u národního týmu, plánujeme rozšíření stávajícího realizačního týmu o dalšího trenéra," připomněl Bříza i práci Kalouse pro národní tým, kterou mít i během svého angažmá ve Spartě. Pro Břízu to tak není žádná překážka.

Jiří Kalous je zkušeným extraligovým trenérem. Asistoval v pražské Slavii, se kterou spolu s Vladimírem Růžičkou dokázal vyhrát hned dva mistrovské tituly a také tři stříbra. V Liberci a Třinci pak působil už jako hlavní kouč. S moravskoslezským celkem zase pro změnu dokázal dojít do extraligového finále. Podle svého vyjádření nechce do dubna nikterak zasahovat do práce Josefa Jandače v pražské Spartě. „Nechtěl bych být v tuto chvíli prezentován jako kouč Sparty a jakýmkoliv způsobem zasahovat do práce současnému týmu, protože tahle skutečnost nastane až prvního května. Pak se naplno pustím do práce v novém klubu, kam se moc těším. Je to pro mě velká čest dostat nabídku od klubu s takovou tradicí a ambicemi," řekl Kalous konkrétně.

Jedenapadesátiletý Kalous, jenž naposledy působil - pokud se budeme bavit o klubové úrovni - v Třinci, kde skončil loni v listopadu na vlastní žádost, i přes své nové angažmá ve Spartě nadále zůstává asistentem u národního týmu. „V extralize dlouhodobě pracuji a Sparta pro mě byla jedním ze soupeřů, na které jsme se vždy hodně připravovali, takže mám o tomto týmu přehled," řekl kouč, jenž má i zkušenosti s Kontinentální hokejovou ligou, neboť byl v minulosti i členem realizačního týmu pražského Lva.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Sparta Praha hokej

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy