Prospal s Ručinským budou spolupracovat s Jandačem

Praha - Na čtvrteční tiskové konferenci byl veřejnosti představen nový realizační tým budoucího kouče české hokejové reprezentace Josefa Jandače. S tímto koučem, jenž v současnosti působí jednak na pozici hlavního trenéra pražské Sparty a také jako asistent současného trenéra národního týmu Vladimíra Vůjtka staršího, budou mimo jiné spolupracovat olympijský vítěz z Nagana Martin Ručinský a mistr světa z roku 2005 Václav Prospal. Zatímco první nahradí ve funkci generálního manažera Slavomíra Lenera a jeho sekundantem bude Milaan Hnilička, ten druhý se stane jedním z asistentů Josefa Jandače. Dodejme, že dalšími asistenty pak budou Jiří Kalous a Jaroslav Špaček. Dalším novým jménem, které se objeví v novém realizačním týmu hokejové reprezentace, je Jiří Fisher, který bude mít na starosti skauting.

Josef Jandač, jenž si odbyde svou ostrou premiéru ve funkci kouče národního týmu o Světovém poháru, který se bude konat ke konci září tohoto roku, uvedl na tiskové konferenci následující: "Světový pohár se hraje v Torontu, našimi soupeři budou Kanada i Spojené státy. Proto jsme realizační tým rozšířili o osobnosti, které v zámoří žijí nebo mají s místním hokejem velké zkušenosti." Co se týče nynějšího kouče národního týmu Vladimíra Vůjtka staršího, tak ten v případě, že Jandač projeví zájem, bude nově vzniklému realizačnímu týmu pomáhat.

Na rozdíl od trojice Jandač, Kalous, Špaček bude pro dvojici bývalých hokejových reprezentantů Martina Ručinského a Václava Prospala práce z pozic, do kterých se nyní dostali, pro národní tým něco nového. Jméno Jiří Fisher jsme doposud mohli vidět u reprezentace hráčů do 20 let, kde působil jako asistent a taktéž Milana Hniličku jsme mohli vidět u mládežnického hokeje. Pracoval totiž jako generální manažer pro osmnáctku i dvacítku. "Václav Prospal s Jardou Špačkem sehráli v NHL spoustu zápasů, stejně jako Martin Ručinský, který se s aktivní kariérou rozloučil teprve nedávno a ke všem kandidátům nominace má velmi blízko," řekl Jandač s tím, že Jiří Fisher bude spolu s ním sledovat přípravu a taktéž herní systém, jenž se praktikuje v zámoří. To je vzhledem ke Světovému poháru konající se v Torontu, v rámci kterého se ve skupině střetnou Češi kromě s výběrem Evropy i s Kanadou a Spojenými státy, docela důležité.

Změny v realizačním týmu provedené Josefem Jandačem, jenž se tedy od příští sezóny stane hlavním koučem národního týmu, okomentoval i samotný prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král. Ten výběr jmen ocenil: "Všichni považujeme Světový pohár za výjimečnou výzvu srovnatelnou s olympiádou. Realizační tým tomu odpovídá a hodně si od něj slibujeme. Jeho složení je zárukou, že bude výborně fungovat," řekl konkrétně Král, podle něhož je dobře, že se pokračuje v trendu obsazování bývalých hokejistů do funkcí spojených s reprezentací. Je to cesta, kterou se vedení českého hokeje vydala. "Je to vždy ku prospěchu věci a často jsou to právě ty rozdílové věci," pokračoval Král, jenž nezapomněl dodat, že nyní představené složení realizačního týmu je jen dočasné a to pouze pro Světový pohár. Až po něm se budou řešit další změny. "Bude záležet na tom, zda budou mít chuť pokračovat či jak je to bude naplňovat. A taky jak na tom budou s časem," řekl Král.

Hokejista, který dokázal v loňském extraligovém ročníku dojít s Litvínovem k historickému titulu a který je nejen olympijským vítězemz Nagana, ale i trojnásobným světovým šampionem, Martin Ručinský prozradil, že v polovině ledna obdržel nabídku spolupracovat s národním týmem. Po dlouhém zvažování ji nakonec přijal. "Je to něco nového. Nebylo to jednoduché rozhodování, ale plusy nakonec převážily. Všichni ví, jaký mám vztah k reprezentaci. Národní mužstvo mi vždy dávalo radost a teď mu chci něco vrátit," uvedl Ručinský, jenž ještě nedávno prohlašoval, že bude odpočívat a také cestovat po světě, se nyní sice chystá na cestu, ale ryze pracovní a to do zámoří. To proto, aby tam okouknul a setkal se s hráči, které by se mohli na podzimním kanadském turnaji objevit. "Budu se snažit, abych se rychle zapracoval," řekl.

Podle Josefa Jandače je právě Ručinský ideálním jménem pro generálního manažera. Právě jeho věhlas by mohl některé hvězdy přesvědčit k tomu, abyna podzim reprezentovali. "Je jim věkově blíže, to je hlavní plus. Navíc moje práce je trénování a je jasné, že když hráči zavolá Martin Ručinský, tak to má větší váhu, než když mu volá nějaký Jandač," řekl Jandač.

Nyní musí nový realizační tým vybrat 16 hráčů, které bude na Světový pohár nominovar. Musí tak učinit do 2. března. Samotný turnaj pak bude probíhat od 17. září do 1. října.

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR Martin Ručinský (hokejista) Václav Prospal (hokejista)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 1 hodinou

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 19 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Policie večer evakuovala nádraží v Plzni. Někdo vyhrožoval bombou

Policie musela v pátek večer preventivně evakuovat hlavní vlakové i přilehlé autobusové nádraží v Plzni. Důvodem bylo oznámení o uložení nástražného výbušného systému

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy