Jandač zveřejnil první nominaci na Světový pohár. Objevil se v ní i Kempný a tři nováčci

Praha - Ve středu odpoledne se v pražském hotelu Clarion veřejnost dozvěděla prvních šestnáct jmen, které s sebou realizační tým v čele s koučem Josefem Jandačem vezmou do kanadského Toronta, kde se letos v září bude konat prestižní Světový pohár. Většina hráčů, která se v tomto úvodním výběru objevila, nastupuje v zámořské NHL. Výjimkou jsou akorát obránce Michal Kempný, jenž v současnosti hraje za ruský Omsk a také útočník Vladimír Sobotka, který obléká dres stejného celku. Ve výběru pak není k vidění jméno Jaromíra Jágra, se kterým na Floridě mluvil generální manažer národního týmu Martin Ručinský. Ten prozradil, že jemu neřekl ohledně účasti na tomto turnaji jasné ano či ne. Až po play-off NHL se vše kolem této 44leté legendy rozhodne.

"U Jardy Jágra je otazník. Martin Ručinský s ním mluvil, necháme Jardovi čas. Všichni víme, že pořád patří k našim nejlepším hráčům. Takže si počkáme na jeho rozhodnutí," uvedl k Jágrovi konkrétně kouč Josef Jandač. Martin Ručinský ho pak doplnil: "Mluvili jsme spolu po telefonu, celou situaci jsme probírali zleva zprava. Řekl jsem mu svůj názor a Jarda reprezentaci neodmítl. Neřekl ani ano, ani ne. V první nominaci být nechtěl. Záleží na něm, jak se bude cítit po play off, jestli bude mít chuť. Nepřemlouval jsem ho, nechal jsem to na něm." Dodejme, že kromě Jágra chybí v této nominaci i Jiří Hudler, jenž nyní posílil Floridu.

Tři brankáři, čtyři obránci a devět útočníků se rozhodli nominovat do první části nominace na Světový pohár trenér Josef Jandač, generální manažer Martin Ručinský, asistent trenéra Václav Prospal a šéf skautingu Jiří Fischer. Jak bylo výše zmíněno, hned čtrnáct hráčů hraje v NHL. „Nemyslím si, že vybírání jmen bylo moc složité. Chceme hlavně hráče ze zámoří, kteří to tam znají. Nebude mít totiž moc času na trénování," vysvětloval tuto záležitost Jandač.

V útoku se kromě bostonského Davida Krejčího, Jakuba Voráčka z Philadelphie nebo Tomáše Plekance hrajícího nyní za Montreal objeví i následující trojice  zkušených reprezentantů: Michal Frolík (Calgary), Martin Hanzal (Arizona) a Tomáš Hertl (San José). K vidění bude i Ondřej Palát z Tampy Bay, jenž hrál tři zápasy na olympiádě v Soči.

Berounský rodák Josef Jandač nominoval do výběru i tři nováčky a to gólmana Michala Neuvirtha, obránce Andreje Šustra a forvarda, jenž doposud hrál pouze za juniorské reprezentační týmy, Davida Pastrňáka. Kromě nich se v týmu objeví i Michal Kempný. "Hodně jsme zvažovali, jestli ho napsat už teď. Michal je naším nejvytíženějším obráncem na levé straně, kde jich máme minimum. V NHL je skoro nemáme, až na Jordána, ten ale moc nehraje. Michal Kempný je v národním týmu prověřený, jsme s ním spokojení. Navíc hraje ve výborném týmu. Samozřejmě že se bude muset adaptovat na úzké hřiště. Ale je to inteligentní hráč a jsem přesvědčený, že to zvládne. Když bude dál předvádět tyhle výkony, má otevřenou i cestu do NHL," řekl k tomuto bekovi Jandač.

Konečná nominace bude hotova 1. června a bude čítat kromě tří brankářů celkem dvacet hráčů v poli. Před samotným turnajem se český tým ještě 8. a 10. září utkají s Ruskem a to postupně v Petrohradu a v Praze, 14. září pak v Pittsburghu nastoupí Češi proti Týmu Severní Ameriky.

Připomeňme, že Světový pohár začne 17. září a skončí 1. října a všechny zápasy se odehrají v Torontu a to v tamním Air Canada Centre. Hned první hrací den budou čeští hokejisté hrát s Kanadou, pak s výběrem Evropy (19. září) a pak také s USA (22. září).

Úvodní nominace české hokejové reprezentace pro Světový pohár:

Brankáři:

Petr Mrázek (Detroit/NHL)Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL)Michal Neuvirth (Philadelphia/NHL)

Obránci:

Andrej Šustr (Tampa Bay/NHL)Roman Polák (San Jose/NHL)Radko Gudas (Philadelphia/NHL)Michal Kempný (Omsk/KHL)

Útočníci:

Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)David Krejčí (Boston/NHL)Ondřej Palát (Tampa Bay/NHL)Tomáš Hertl (San Jose/NHL)Tomáš Plekanec (Montreal/NHL)David Pastrňák (Boston/NHL)Martin Hanzal (Arizona/NHL)Michael Frolík (Calgary/NHL)Vladimír Sobotka (Omsk/KHL)

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR Josef Jandač (hokejový trenér) hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 5 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy