Extraliga, finále play-off: Syndrom druhých třetin pokračuje. Liberec v ní ve čtvrtém duelu vstřelili tři góly, Sparta odpovědět nedokázala

Praha - Druhé třetiny rozhodují. Přesně tato teze platí v rámci této finálové série mezi Spartou a Libercem a platila i po úterním čtvrtém zápase. První část skončila stejně jako v pondělí bez branek, v té druhé se oproti pondělnímu duelu dařilo více libereckým, kterým se v této části hry povedlo hned třikrát poslat puk za Pöpperleho záda. Sparťané sice dokázali snížit svým jediným gólem, bylo to ale z jejich strany všechno. Dalšími trefami už zaplněnou O2 Arénu, do které zavítalo celkem 16 982 diváků, čímž tak byl vytvořen rekord této arény v rámci play-off, hráči Sparty tolik nepotěšili. Naopak Liberci se podařilo ještě svůj náskok zvýšit. Díky jeho výhře 4:1 se série přesouvá na sever Čech za nerozhodného stavu 2:2.

Vítězná sestava se nemění. Tímto tradičním heslem se řídil po pondělním vítězství kouč pražské Sparty Josef Jandač a v úterý se tak v libeňské hale představila totožná základní sparťanská sestava jako v prvním pražském finále. Naopak liberecký kouč Filip Pešán provedl změn hned několik. Ta nejviditelnější se uskutečnila na brankářské pozici, doposud vždy od začátku totiž chytal Ján Lašák, v úterý se hned od první minuty mezi třemi hostujícími tyčemi představil Marek Schwarz. Vzhledem k tomu, že Petr Vampola byl v předešlém zápase dostal trest ve hře a následně od disciplinární komise dostal několikazápasový trest, musel se obejít kouč Pešán bez něj a tak se do prvního útoku, kde figurují Radivojevič s Bakošem, dostal Bulíř. S Řepíkem a Birnerem pak pro tento zápas spolupravoval Stránský a jelikož se trestu od disciplinárky dočkal i Lakatoš, objevil se místo něj ve čtvrté formaci Vlach. Pro něho to byl mimochodem první start v rámci tohoto finále. A právě tyto změny napomohly Severočechům k lepšímu výkonu. Byli to právě oni, kteří diktovali tempo hry v úvodní části hry, dostávali se hned do několika příležitostí, na výtečného gólmana Pöpperleho si ale tehdy nepřišli. Například ani Řepík či Valský nedokázali rozvlnit síť. Hosté nepřekonali sparťanského brankáře ani během přesilovky, kterou zavinil svým sekáním domácí Dragoun, a to i přesto, že hosté byli prakticky celou tuto početní výhodu přítomni v domácí obranné třetině a Sparta se jen bránila. Pražané se do šancí moc nedostávali a když už se do nějaké dostali, málem z toho byla branka. Tak jako v případě Hlaváče, jenž se před gólmana Schwarze. Poté, co se zbavil bránícího hráče, se pokusil o bekhendové zakončení, nebylo však úspěšné.

A tak stejně jako v pondělí, tak i v úterý byly tedy branky k vidění až ve druhé třetině. Narozdíl od včerejšího zápasu se ale v této části dařilo více libereckým. Sedmdesátjedna vteřin dělilo během 22. a 23. minuty duelu první dvě hostující trefy. Nejprve Řepík využil zaváhání domácího Švrčka a dokázal tak dosttat puk za Pöpperleho záda. Chvíli na to tu byla druhá přesná třrefa tentokráte z hokejky Vlacha, jenž dorážel předešlou Šimkovu střelu, 0:2. Následně mohla Sparta odpovědět díky přesilovým hrám, jenž ani Buchtele, ani Hlinka nedokázali vstřelit vytoužený gól. Psala se 34. minuta, kdy se po severočeské chybě v obraně řítil na gólmana Schwarze Forman, Ševc tohoto domácího forvarda ale fauloval a znemožnil mu tak zakončit a tak následovalo trestné střílení. Schwarze v něm chtěl Forman nachytat bekhendem, ale nepodařilo se. Hosté tedy tento okamžik přežili a naopak oni sami ještě do konce této třetiny svůj dvoubrankový náskok zvýšili. Radivojevič zprava nacentroval puk před branku, kam mu v tandemu najížděl Bulíř a právě on zvýšil na 0:3.

Třetí třetna už byla pouze ve znamení hlídání tohoto náskoku ze strany Liberce, jenž mohl navíc počtvrté skórovat a to během čtyřminutové přesilovky, kdy na trestné lavici seděl Eminger. I Sparťané se snažili zdramatizovat zápas, nejprve  sice ve 48. minutě neuspěl po svém nájezdu na Pöpperleho Procházka, gól ale přeci jen do liberecké sítě padl. Ovšem pozdě. Švrčkova parádní trefa pouze stav zápasu zkorigovala. Těsně před koncem navíc liberečtí přidali čtvrtou branku, konkrétně Šimek a tak se tedy Lberec mohl radovat jak z této výhry 4:1 v O2 Aréně, tak i z vyrovnání stavu této série na 2:2.

Další, v pořadí již pátý, zápas této finálové série se hraje v pátek.

Finále play off hokejové extraligy - 4. zápas:

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 1:4 (0:0, 0:3, 1:1)Branky: 57. Švrček (J. Hlinka, Buchtele) - 22. Řepík, 23. J. Vlach (Šimek, D. Špaček), 38. Bulíř (Radivojevič, Šimek), 59. Šimek (Valský)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Bílí Tygři Liberec hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy