Extraliga, finále play-off: Liberec přežil trestné střílení v poslední vteřině a díky Řepíkovi s Lašákem vybojoval mečbol

Liberec - Tak trochu odlišný zápas, než jaký jsme ve finálové sérii mezi Libercem a Spartou. Zatímco v předešlých zápasech jsme si museli na první přesné trefy museli počkat vždy až do druhé části hry, který nakonec pokaždé rozhodla o vítězi daného duelu, nyní se hrál celkem vyrovnaný zápas téměř až do závěrečné sirény, přičemž první góly už mohli zaregistrovat diváci v liberecké hale už v první třetině. Nakonec to byli Bílí tygři, kteří dokázali vybojovat mečbol a jsou tak pouhý krok od zisku Masarykova poháru. Liberečtí mohou poděkovat Řepíkovi, jenž jednak v tomto zápase otevřel gólový účet libereckého mužstva a jednak také vstřelil v hektickém závěru vítěznou trefu, a gólmanovi Lašákovi, který chytal až od druhé třetiny, jelikož poté první vystřídal brankáře Schwarze, a který dokázal vychytat v poslední vteřině zápasu sparťanského kapitána Jaroslava Hlinku, jenž jel trestné střílení.

Stejně jak to provedl v úterý kouč Sparty Josef Jandač, tak to udělal v pátek pro změnu kouč Severočechů Filip Pešán. Řeč je o tom, že liberecký stratég poslal do pátečního duelu stejnou základní sestavu, s jakou dokázal uspět v úterý v Praze. Tím pádem se v brance od začátku představil místo Jána Lašáka Marek Schwarz. Čekalo se, že by se mohl v dresu domácích objevit po jednozápasovém trestu i Petr Vampola, jenže ten nakonec do zápasu nezasáhl. To tentokrát Sparťané museli pozměnit sestavu a to především kvůli zraněnému obránci Marku Čajkovskému. Na led se  tak místo něj dostal Hrbas. Do pátého finále vlétli ještě před vlastním publikem liberečtí, jelikož už po půár vteřinách mohl fanoušky rozradostnit Bulíř, který se snažil zpoza branky dostat puk do Pöpperlovy sítě, nakonec kotouč zamířil pouze vedle levé tyče. Ani po akci, během které se Vlach sice dokázal zbavit dotírajícího se obránce, následně se ale jeho spoluhráč Špaček nedostal k zakončení. Když se psala 9. minuta hry, domácí dostali možnost hned dvojnásobné početní převahy. Moc se ale Bílým tygrům nepovedla, neboť se dostali pouze k jeidné střele, tu vyslal na branku Krenželok. To Sparťané mohli po návratu Formana z trestné lavice zahrozit, jelikož právě Forman se ocitl v brejkové příležitosti. Při gólmanovi Schwarzovi stáli v tu dobu snad všichni svatí, protože nakonec z toho byla tyčka. Tento moment jako by Sparťany probudil z počáteční mírné letargie a jakoby si řekli, že by takhle mohli hrát i dál. Dokázali tak hru vyrovnat a zanedlouho tu tak byl k vidění první gól. Po Poláškově nahození podél mantinelu se totiž kotouč dostal k nikterak hlídanému Pechovi a ten pak svým bekhendovým zakončením otevřel skóre tohoto zápasu, 0:1. Netrvalo však dlouho a byl tu gól vyrovnávací. Po 43 vteřinách nejprve střílel Birner, tuto střelu však ještě gólman Pöpperle dokázal vyrazit, ovšem pouze k Řepíkovi a právě on k radosti domácích fanoušků srovnal na 1:1. Do první pauzy tu byla ještě jedna přesná trefa. Do sirény ukončující první část chyběly dvě minuty, když Liberec oslabil svým faulem, konkrétně podražením, Jelínek a nabídl tak hostům přesilovku. A ti ji využili, i když se v ní Sparťanům tedy příliš nevedlo. Přesně třicet vteřin před odchodem do kabin se z těžkého úhlu rozhodl vystřelit, gólman Schwarz se tisknul ke své levé tyčce jak mohl, přesto si puk skulinku našel a zapadl do branky, 1:2.

A tato situace nakonec měla následující dohru. Do druhé třetiny totiž nastoupil domácí tým s jiným gólmanem. Místo Marka Schwarze tedy přišel do branky Ján Lašák. A ze strany kouče Filipa Pešána to byl dobrý tah. Slovenský brankář ve službách Severočechů během druhé třetiny neinkasoval. Naopak to byli liberečtí, kterým se tato část hry povedla. Již od jejího začátku se snažila dostat se do příležitostí, Pražané však dlouho odolávali libereckým nájezdníkům. Řepík ani Jelíněk ve svých šancích se zkrátka s úspěchem nesetkali. A poté, co přežili bez úhony další oslabení, se konečně dočkali vyrovnávací branky. Od Bulíře se za hostující brankou puk dostal k Mojžíšovi, ten předal Radivojevičovi a tomu už se podařilo dostat puk za záda sparťanského gólmana, 2:2. Tento moment zase rozproudil liberecké a ještě do druhé přestávky se snažili skóre otočit. Nejblíže k tomu měli v době, kdy měli k dispozici další přesilovku. V té sice mohli nejprve sami inkasovat poté, co se do šance dostal Pech, pak byl v obrovské příležitosti Mojžíš, ten ale střílel nad a netrefil tak poloodkrytou branku.

Liberec pak vstoupil do třetí třetiny nejlépe jak mohl, neboť ve 43. minutě přišlo tedy toužené otočení stavu. Radost z gólu měl tehdy Vlach, jenž zamířil přesně pod břevno. Pražané ovšem dokázali přijít s rychlou odpovědí, využili totiž přesilovou hru, ve které uspěl se svou dorážkou Forman, 3:3. V závěrečné části zápasu byl skuteečně vidět hokej nahoru dolů. V jedné z šancí byl na sparťanské straně Švrček, kterýale na gólmana Lašáka nevyzrál. Na druhé straně pak mohl skórovat jak Šimek, tak Bakoš, ale ani jeden neuspěl. Obrovská možnost pro Severočechy tu byla ve 47. minutě, kdy nejprve gólman Pöpperle vychytal Bulíře, kotouč ale pod kontrolou neměl, neboť se mu vynořil za zády a málem se tak stalo, že ho za brankovou čáru mohl dopravit jeho spoluhráč Švrček. Až když do závěrečné sirény chyběly čtyři minuty, stadion pod Ještědem se rozburácel. Tehdy chyboval Hlinka a k puku se dostal Rdaivojevič, jeho střela si ještě na Pöpperleho nepřišla, následná dorážka od Řepíka vvšak už zaplula do sítě, 4:3. Ještě se však nevědělo, jaký infarktový závěr libereckou halu čeká. Sparta samozřejmě sáhla ke hře bez brankáře a naled tak poslala šest hokejistů, jak se však blížil závěr duelu, všichni už pomalu začali oslavovat libereckou výhru. Najednou se ale v brejkové příležitosti ocitl Hlinka a Mojžíš ho tak musel faulovat. Sudí vteřinu před koncem nařídil trestné střílení. Sparťanský kapitán Hlinka tak mohl ještě zařídit pro svůj tým prodloužení, jenže proti Lašákovi svým pokusem mezi betony neuspěl a tak se mohli svěřenci Filipa Pešána radovat z toho, že jsou zase o krok blíže k vysněnému titulu.

Finále play off extraligy - 5. zápas:

Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 4:3Branky a nahrávky: 18. Řepík (Birner), 35. Radivojevič (Mojžíš, Bulíř), 43. J. Vlach (Mojžíš), 56. Řepík (Radivojevič) - 17. Pech (Sabolič, Polášek), 20. Sabolič (Pech, Kumstát), 44. Forman (Piskáček, Hlaváč)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Bílí Tygři Liberec Jan Lašák

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 35 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy