Extraliga, finále play-off: Bakoš v 86. minutě vystřelil premiérový titul pro Liberec

Praha - Chtěli ještě sedmý zápas a přáli si, aby odvrátili liberecké oslavy v jejich libeňské hale. Pražanům se to však nepodařilo. Šestý zápas byl hodně vyrovnaný a bylo na obou celcích vidět, že nechtějí udělat nějakou zásadní chybu, která by rozhodla o výsledku. Po základní hrací době byl stav tohoto duelu nerozhodný 1:1 a protože se od tohoto ročníku nehraje již od pátých zápasů sérií play-off pětiminutové prodloužení, po kterém by následovaly nájezdy, ale nově se hraje tzv. "nekonečné prodloužení", tedy prodloužení, ve kterém se čeká až do té doby, kdy někdo vstřelí vítězný gól, tak přišla právě tato situace na řadu. Zatímco v prvním dvacetiminutovém prodloužení žádný gól nepadl a to i přesto, že k němu měli liberečtí hned dvakrát docela blízko, tak v tom druhém už se diváci dočkali. Pro mnoho z nich to ale v pražské O2 Aréně, kterou v neděli navštívilo celkem 17 014 lidí, nebyl zrovna moment, na který budou vzpomínat rádi, neboť to byli právě hosté, kterým se v 86. minutě podařilo tento vytoužený rozhodující gól vstřelit. Hrdinou Severočechů se stal Martin Bakoš, díky němuž tak tedy po čtvrtém nejdelším zápase v historii extraligového play-off, tak mohl Liberec poprvé v historii zvednout Masarykův pohár určený pro mistra ligy.

Hned dva trestanci se na tento šestý finálový duel vrátili do základní sestavy Liberce. Jednalo se o Davida Lakatoše, který kvůli disciplinárce nehrál předchozí dva zápasy, a také o Petra Vampolu. Ten sice mohl nastoupit po svých trestech už v pátečním zápase, kouč Pešán se ho ale rozhodl vrátit do sestavy až v neděli. Pražské Spartě se zase pro změnu rozrostla marodka a to o obránce Vladimíra Emingera, i díky těmto vynuceným změnám v sestavě musel kouč Josef Jandač umístit Tomáše Netíka na pozici až třináctého forvarda. Na hostech bylo od úvodního vhazování vidět jak jsou nabuzeni a prakticky ihned uchýlili k forčekingu. I proto se domácí hokejisté jen stěží dostávali přes střední pásmo, ovšem přesto to byli právě Pražané, kteří se dostali do první příležitosti tohoto duelu. Ocitl se v ní Hrbas, jenže ten trefil pravou tyč Lašákovy svatyně. Tato šance však hosty nikterak nerozhodila a i nadále pokračovali v aktivním hokeji a i oni se postupně dostávali do šancí. V jedné z nich byl například Krenželok, tehdy ale mířil vedle Pöpperleho branky. Následně byl blízko ke vstřelení gólu Radivojevič, ten ale nakonec trefil pouze boční síť. Během tohoto duelu bylo k vidění docela hodně přesilovek a to na obou stranách, co se týče těch domácích, tak v nich se Sparťanům ze začátku příliš nevedlo, ovšem tu třetí dokázali proměnit. To se Mikuš, jenž se v tu dobu ocital na vrcholku pravého kruhu, trefil k tyči a otevřel tak skóre zápasu, 1:0.

Sparta mohla uniknout do dvoubrankového vedení hned krátce po první pauze, konkrétně se do šance dostal Hrbas. Prázdnou branku ale nedokázal trefit. Od tohoto momentu však začali stále lépe hrát liberečtí a vrcholem všeho pak byla 29. minuta, kdy se dočkali vyrovnání. A i tento gól padl během přesilové hry. Tehdy se ke střele rozhodl Vampola, jehož střela nad ledem zamířila do sítě především díky tyčce Pöpperleho branky, 1:1. Když běžela 36. minuta utkání, mohli se hosté dočkat i vedení. Skórovat mohl Řepík, který se dostal do brejkové příležitosti, v jejíž závěru však sparťanského gólmana nepřekonal. Ke konci druhé třetiny mohl rozjásat domácí publikum Tomáš Netík, jeho střela vleže po otočce si na gólmana Lašáka nepříšla a to ani v době, kdy zrovna neměl hokejku. Prvního gólu v play-off se tento sparťanský forvard nedočkal ani z následného voleje. Poté se ještě snažil dorážet Kumstát, ovšem ta nakonec mířila jen těsně vedle.

Další veliká šance na vstřelení vedoucího gólu pak měli liberečtí a to už ve třetí třetině. To se po Procházkově chybě ve středním pásmu dostali Severočeši do přečíslení, na jehož konci pak byl Bulíř, jenže ten nakonec zakončil nepřesně. Minutu a půl před závěrečnou sirénou pak mohl definitivně o vítězi tohoto utkání rozhodnout domácí, když se v šanci ocitli Polášek a Dragoun. Právě Polášek měohl zakončit do prázdné branky, místo toho ale ještě nahrával a to byla chyba, jelikož to všechno zhatilo Spartě možnost vyhrát duel už v základní hrací době.

Nestalo se tak a tak na řadu tedy přišlo nekonečné prodloužení, tedy prodloužení, které skončí až ve chvíli, kdy dá někdo z obou celků gól. A rozhodnutí mohlo přijít velice brzy, konkrétně už v první minutě prvního prodloužení trvajícího dvacet minut. Tehdy se mohl stát hrdinou Severočechů Birner, ten ale nakonec trefil tyčku sparťanské branky. V 65. minutě se pak sudí domlouval po telefonu s videorozhodčím a to poté, co gólman Pöpperle zastavil puk na brankové čáře. Dernerovo zakončení jako gólové sudí neuznali. Vítězný gól mohli samozřejmě vstřelit i domácí, nejblíže byl k němu Netík, jenže proti Lašákovi neuspěl. Pak Sparťané nabídli hostům početní převahu a to proto, že Mikuš rukvicí vvyhodil kotouč mezi diváky. Tato převaha, stejně i ta následná, kterou měli k dispozici pro změnu domácí, nebyla využita.

Postupem času pochopitelně ubývaly na obou stranách síly, zatímco Pražané už prakticky pouze vyhazovaly puky ze svého pásma, Liberec byl na tom přeci jen se silami lépe a díky tomu tak nakonec v 86. minutě rozhodl. Právě v tu dobu si s pukem vyjel do útočného pásma Bakoš a jeho střela z pravého kruhu si cestu do Pöpperlovy sítě našla. Poprvé v historii se tak mohl Liberec radovat ze zisku mistrovského titulu.

Finále play off hokejové extraligy - 6. zápas:

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 1:2 v prodlouženíBranky a nahrávky: 17. J. Mikuš (Forman, Pech) - 29. Vampola (Krenželok), 86. Bakoš (Mojžíš)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Bílí Tygři Liberec hokej

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy