Bude Chomutov pokračovat v extralize? Mluví se o prodeji licence Kladnu

Chomutov - I když po nedávno skončeném ročníku hokejové extraligy 2015/2016 se žádný tým z 1. ligy do elitní extraligové společnosti nedostal, není vyloučeno, že se přesto přesevšechno v příštím ročníku české nejvyšší hokejové soutěže nový tým objeví. Konkrétně se v hokejovém zákulisí mluví o Kladnu. Proč? Právě jemu podle informací deníku Sport by mohli svou extraligovou licenci prodat Piráti Chomutov. Pokud by se tak stalo, mohli bychom mimo jiné vidět na lavičce Kladna kouče Vladimíra Růžičku.

„Skutečně se o tom jedná," prozradil jeden ze zdrojů, jenž je více obeznámen informací o právě probíhajícím jednání mezi Chomutovem a Kladnem, které vlastní Jaromír Jágr. Co je důvodem tohoto jednání? Samotné město Chomutov, které nechce podporovat tamní hokejový klub tak, jak si to právě klub představuje. A protože už delší dobu usiluje o návratu mezi elitu prvoligové Kladno, je jednání právě s tímto klubem logické.

I přesto, že o baráž svěřenci kouče Vladimíra Růžičky bojovat nemuseli a že se dokázali z předkola play-off dostat do čtvrtfinále, kde však narazili na pozdější mistra z Liberce, město dává od hokeje ruce pryč. V původním plánu mělo dokonce chtít snížit finanční obnos, kterým přispívá na tamní hokej.

Právě tento původní záměr města se dalšímu významnému přispěvateli a to konkrétně podnikateli Jaroslavu Veverkovi, jenž je majitelem chomutovských Pirátů a jenž i díky svým dalším podnikatelským aktivitám sype do klubu několik desítek milionů, nelíbil a tak o tom s městem vedl dlouhé diskuze, které nakonec dokázali tento záměr předem zmařit. I tak je ale stále možný prodej licence. „Měli jsme schůzku se zástupci města, kde byla z jejich strany deklarována ochota jednat o navýšené systémové podpoře na další tři roky, nicméně ta podpora by stále měla směřovat k mládeži a zejména k podpoře akademie," potvrdil tato jednání Jaroslav Veverka mladší, statutární ředitel severočeského klubu.

I nadále by tak finanční zátěž za A-tým byla na majiteli Pirátů. „Nesmírně si vážíme toho, že by i nadále podporovali mládež, ale jestliže má jít veškerá zodpovědnost za financování A týmu za námi, byl jsem pověřený, abych zástupcům vedení města oznámil, že můj otec ještě chce otázku budoucnosti prvního mužstva zvážit. A pověřil mě, abych ověřil možnost případných jiných zájemců," zakončil Veverka.

Licence by tedy případně měla poputovat z chomutovských rukou do těch kladenských. Zajímavé je, že už v roce 2011 se mezi těmito celky jednalo o prodeji licence, ovšem tehdy měl co se finanční stránky týče namále středočeský klub, ovšem díky Jaromíru Jágrovi, jenž tento klub převzal, Kladno přežilo. A co říká sám Jágr na současnou možnou spolupráci mezi těmito celky? „Nezlobte se, ale nechci se k tomu vyjadřovat," uvedl Jaromír Jágr starší.Ten v klubu svého syna, v zhledem k jeho působení v NHL, zastupuje a drží sedmdesátiprocentní podíl.

A právě mezi ním a Jaroslavem Veverkou jsou dlouholeté přátelské vztahy, i to je dalš důvod, domnívat se, že informace o případném koupi licence nebudou úplně liché. Pro Středočechy se tu navíc rýsuje další dobrý důvod, proč tuto licenci získat. Dosstali by totiž k tomu ekonomicky silného partnera. „S touto myšlenkou jsem kontaktoval Jaromíra Jágra mladšího," uvedl médiím Štěpán Poláš, bývalý člen Asociace profesinálních klubů a hjlavně blízký Jaromíra Jágra. Ten tak potvrdil jednání mezi oběma kluby. „Jarda mi na to sdělil dvě věci. Za prvé, že otázkou vstupu strategického partnera do kladenského klubu se zabýval ještě předtím, než teď vznikla možnost s Piráty. Za druhé vyjádřil uznání a respekt k panu Veverkovi staršímu jako podnikateli, který je dlouhodobě hokejovým nadšencem. Vybudoval kvalitní klub, zejména v mládežnické oblasti."

Protože by koupí licencí získalo Kladno, jak bylo již zmíněno, ekonomicky silného partnera a pro chomutovského Veverku by bylo výhodné spojení se samotným Jaromírem Jágrem, mohlo by kk tomu všemu dojít. Veverka by se navíc stal jedním ze spolumajitelů kladenského klubu a to vedle Jágra a města. Trenérem Kladna by se pak stal Vladimír Růžička, jemuž v současnosti probíhá u Chomutova až desetiletý kontrakt. „Na tohle se mě neptejte. To není moje věc, já jsem trenér. Chomutova," uvedl Sportu krátce někdejší reprezentační kouč Růžička. Dohoda ale ještě není na obzoru. „To, že probíhají nějaká oťukávání, ještě neznamená, že by extraligový tým měl z Chomutova přejít do jiného města. Protože případné uzavření dohody není jednoduchá otázka, technický, právní nebo sportovní konsensus nemusí být nalezený," řekl Jaroslav Veverka mladší.

Připravujeme se stále v Chomutově, zní z úst marketingového ředitele Pirátů

Na tyto spekulace ještě během středy zareagoval obchodní a marketingový ředitel chomutovského klubu David Dinda. „Připravujeme se na další sezónu v Chomutově a nemám zprávy, že by to mělo být jinak," řekl konkrétně. K aktuálnímu stavu kolem Chomutova řekl následující: Podstatné je říci, že jednáme s městem ohledně systematické podpory hokeje. "Pro nás je klíčové sdělení, zda je Chomutov vhodným místem a městem k provozování hokeje na takové úrovni a s takovým zázemím, jak se podařilo vybudovat za soukromé peníze. Je tady mládež, extraligové áčko. Zjišťujeme, jestli politická reprezentace to chce, a zda se hodlá na provozu podílet ve větším rozsahu."

Na otázku kolem stěhování klubu jinam prozradil, že i přes to, že o žádných jednání kolem tohoto témetu neví, se klub dívá na možná další působiště v republice. "O jednání na toto téma nic nevím, jen něco z médií, či spekulací. O tom, jaké konkrétní kroky dělá majitel klubu Jaroslav Veverka, nemám zprávy. Ale nepopírám, že si analyzuje trh v České republice - jaká je situace a jak to funguje jinde a případně kde by byl o činnost klubu na zmíněné úrovni větší zájem," řekl.

A o současné situaci Chomutova, mluvil jako o nové, se kterou se nikdy nesetkal. "Je to nová situace, se kterou jsem se dosud nesetkal. Pro nás je to - řekněme ne úplně šťastné mezidobí. Připravujeme se ale dál na sezónu v Chomutově a nemám zprávy, že by to mělo být jinak. A věřím, že se k tomu postavíme čelem."

Související

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR Piráti Chomutov hokej

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy