Pět jmen na soupisku dopsáno, Sekáč kvůli otřesu mozku netrénoval. Kdo však bude chytat?

Moskva - Už ve čtvrtek byla zvěřejněna soupiska pro úvodní zápas českého národního týmu na letošním právě začínajícím mistrovství světa v ledním hokeji, které se koná v Rusku, konkrétně v Moskvě a Petrohradu. Figurovalo však na ní zatím 17 reprezentantů a tak už se jen čekalo na to, která pětice hráčů tato jména doplní. V pátek nakonec na soupisku kouč Vladimír Vůjtek starší zapsal následující pětku: obránce Milana Douderu a útočníky Tomáše Filippiho, Richarda Jarůška, Petra Koukala a Martina Zaťoviče. V zápase proti Rusku se tak neobjeví posila z NHL Jiří Sekáč, jenž nyní na trénincích chyběl a to především kvůli lehčímu otřesu mozku, který si nedávno přivodil.

Na soupisce tak nalezneme kromě dvou brankářů, ještě sedm obránců a 13 útočníků. Protože podle pravidel Mezinárodní hokejové federace IIHF má každý výběr právo na zápas světového šampionátu zapsat až 25 hráčů, zbývají tak ještě Vůjtkovi do naplnění této kvóty tři volná místa a to pro případ, že by je chtěl kouč zaplnit gólmanem Matějem Machovským a dalšími dvěma hráči v poli.

Těmi by se mohl stát někdo ze širšího týmu reprezentace, ve kterém jsou na čekačce beci Adam Polášek a Petr Zámorský a forvardi Dominik Kubalík a již zmiňovaný Jiří Sekáč. Právě k němu a jeho zdravotnímu stavu se během pátku vyjádřil kouč Vůjtek: "Jirka nemůže nastoupit a nemůže trénovat. Musí si dát pauzu a uvidíme, jak se to vyvine v dalších dnech."

Lehký otřes mozku si Sekáč přivodil při utkání se Švédy v rámci Euro Hockey Tour, které se konalo minulou středu ve Znojmě. Pro třiadvacetiletého forvarda působící v Arizoně pak následovaly tři dny klidu, po nichž se opět do probíhající se přípravy vrátil a hrál i úterní generálku v Praze proti Kanadě. Tréninků v Moskvě se ale nezúčastnil a tak s ním pro úvodní zápas počítat nemůžeme.

Kouč Vladimír Vůjtek starší také ještě blíže nekonkretizovaal jméno gólmana, jenž se proti Rusku představí od úvodního vhazování. Jisté ale je, že to bude někd z dvojice Pavel Francouz/Dominik Furch. "Rozhodli jsme se, že to nebudeme oznamovat dopředu a bude to po celou dobu mistrovství světa," řekl pouze Vůjtek.

Jisté je také to, že pro v pátek zapsané hráče Douderu, Filippiho a Jarůška se bude jednat o vůbec první utkání na takovém turnaji jako světový šampionát, přičemž takových hráčů se objevilo ve včera vydané soupisce hned třináct. Koukal společně se Zaťovičem už zkušenosti s takovýmito tuurnaji mají. Pro prvně jmenovaného to bude již pátý start na světovém šampionátu a navíc už má doma jak zlato z roku 2010, tak i o dva roky starší bronz. Druhý jmenovaný, jenž si premiéru odbyl před dvěma lety, si zahraje na svém třetím mistrovství.

Související

Ilustrační fotografie.

O Jalonenovi stále není rozhodnuto, zřejmě ale pokračovat nebude

Stejně jako ve čtvrtek 8. června, tak ani začátkem tohoto týdne nebylo rozhodnuto o budoucnosti finského kouče Kariho Jalonena na lavičce hokejového národního A-týmu. Nejprve dostal generální manažer národního týmu Martin Havlát za úkol sepsat zprávu o tom, jakým směrem se chce reprezentace vydat v další sezóně, jejímž vrcholem bude světový šampionát v Praze a Ostravě. 
Alois Hadamczik

Jalonenovi zvoní hrana. Hadamczik a spol. o něm sice nehlasovali, dali ale úkol Havlátovi

Hned po vyřazení z historicky neúspěšného světového šampionátu v Rize a Tampere, kde český národní A-tým skončil až na osmém místě, bylo jasné, že se pod finským stratégem Karim Jalonenem výrazně rozviklá židle. Minulý týden ve čtvrtek předstoupil před výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v čele s Aloisem Hadamczikem, který ale o něm nakonec nehlasoval. Naopak udělil úkol generálnímu manažerovi Martinu Havlátovi, a to vypracovat podrobnou zprávu o tom, jaký je plán směrem k domácímu světovému šampionátu v příštím roce. Rozhodlo se pak o konci finského asistenta Fredrika Norreny. 

Více souvisejících

Hokej MS CZE Tým Jiří Sekáč (hokejista) hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy