Slováci bodují, Francii porazili 5:1. Švédsko rozdrtilo Dánsko 5:2

Moskva - Hokejisté Švédska porazili na mistrovství světa v Moskvě Dánsko 5:2 a po dvou zápasech mají na kontě pět bodů. Hokejisté Slovenska zvládli i druhé utkání na mistrovství světa v Rusku, když porazili Francii 5:1.

Dánsko sice v severském derby vedlo, ale Švédové čtyřmi góly ve druhé třetině otočili vývoj zápasu. Dvěma góly se na výhře favorita podílel Mikael Backlund, tři asistence si připsal Linus Omark. Vítězové se čtyřikrát prosadili v početní výhodě. "Máme před sebou ještě hodně dlouhou cestu a musíme být lepší. Jdeme ale správným směrem. Dáváme hodně gólů v přesilových hrách. Zatím z toho mám dobrý pocit," řekl trenér Švédska Pär Marts.

Švédové v pátek nečekaně ztratili bod za výhru nad Lotyšskem až v prodloužení, další ztrátu ale nedovolili. Dánové sice vyhráli první třetinu, když se prosadil v přesilové hře Ehlers, ve druhé třetině ale favorit duel otočil.

Francouzi soupeře v úvodu dokonale zaskočili, když Perret zakončil samostatný únik střelou a překonal brankáře Júliuse Hudáčka. "Začali jsme zápas dobře, jenže potom jsem se vůbec nedrželi našeho systému. Začali jsme hledat možnost dlouhých přihrávek a všechny možné jiné věci. Když hrajete proti týmu, jako je Slovensko, soupeř váš vytrestá a z podobných věcí něco vytěží," uvedl Jordann Perret.

Již na konci čtvrté minuty bylo vyrovnáno, když na modré čáře napřáhl slovenský kapitán Sekera a trefil se přesně. Ve 14. minutě navíc z mezikruží udeřil další bek Graňák a Slováci vedli.

Krátce po polovině zápasu se dvakrát v krátkém sledu vyznamenal Hudáček, když dokázal uhájit branku před pohromou při šancích, v nichž se ocitli Raux s Bozonem. Galský kohout místo jásotu z vyrovnání brzy zaplakal, neboť Bakoš v 35. minutě využil přesilovku, jen 48 vteřin poté si s Huetem pohrál Libor Hudáček a zvýšil už na 4:1.

Do třetího dějství nahradil Hueta v brance Francouzů Hardy a vyznamenal se při velkých šancích Lušňáka a Bakoše, ale i on ještě inkasoval. Poté co Jaroš nabral sílu na trestné lavici a jeho spoluhráči ubránili oslabení, zakončil v 58. minutě pěkně sehrané přečíslení tří na jednoho a uzavřel účet zápasu.

Související

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým Hokej MS SWE Tým

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Zásah v sídle BIS. Na podatelně se objevila podezřelá zásilka

Záchranné složky zasahovaly ve čtvrtek odpoledne v budově Bezpečnostní informační služby (BIS) kvůli podezřelé zásilce s neznámou látkou na podatelně. Informoval o tom server iDnes.cz. Látku likvidují hasiči ve spolupráci s chemiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy