Proti Švédům se v brance představí Francouz, Pastrňák je v pořádku

Moskva - Poté, co se ukázal v nedělním zápase proti Lotyšsku, nastoupí do branky i v dalším veledůležitém zápase pro naši reprezentaci proti Švédsku. Pavel Francouz bude tím gólmanem, jenž dostane další příležitost na letošním MS a to i přesto, že v duelu s Lotyši nepůobil natolik jistě jako Dominik Furch v zápase s Ruskem. Během nedělního volného dne se objevily menší zdravotní problémy u posily z NHL Davida Pastrňáka, nicméně i on se nakonec večer na ledě v Moskvě objeví.

"Byli jsme spokojení s výkonem obou brankářů. Shodli jsme se na tom, že tím, že Pavlovi Francouzovi vyšel poslední zápas se Švédy, tak jsme to nechtěli měnit," připomněl asistent trenéra Josef Jandač to, že v přípravném zápase ve Znojmě, kde naši hokejisté nad Třemi korunkami zvítězili vysoko 7:1, chytal v brance právě Francouz.

Celkem překvapivě oznámili startéra v brance pro zápas se Švédy trenéři s dost velkým předstihem, neboť co se týkalo předešlých duelů s Ruskem a Lotyšskem, tak trenéři oznamovali jméno brankáře pro daný zápas veřejnosti až hodinu před samotným utkáním. Gólmani to ale vždy pochopiitelně věděli už několik hodin před tím. "Rozhodnutí na první dvě utkání bylo dopředu dané. Byla dvě utkání ve dvou dnech a chtěli jsme, aby oba dostali prostor a byli čerství. Byla to volba na soupeře, protože Dominikovi Furchovi se na Rusy dařilo. Pavlu Francouzovi se zase dařilo na Švédy," řekl Jandač.

Podle něj nehrála směrem k nominaci brankáře na zápas se Švédy žádnou roli skutečnost, že to byl právě Furch, jenž v úvodním duelu proti Rusku předvedl beezchybný výkon. "Oba brankáři podali výborný výkon, že by nám to ale motalo hlavu, to určitě ne. Ti kluci vždycky minimálně den dopředu vědí nasazení. A před šampionátem to věděli dva dny dopředu. Další zápasy určitě i Dominik znovu do branky půjde."

Pro pondělní zápas se nebude měnit ani pozice třináctého forvarda, ze které bude připraven naskočit do utkání opět Martin Zaťovič. Ten se v zápase s Lotyši na ledě ukázal. "Uvidíme, jak se utkání bude vyvíjet. Začneme na dvanáct útočníků a sedm obránců, když si to situace bude vyžadovat, tak se zapojí i třináctý útočník," prohlásil Jandač. Kromě toho je také jasné, že se v duelu opět ukáže David Pastrňák a to i přesto, že ho během nedělního volného dne potkaly menší zdravotní problémy. "Měl jsem včera volno kvůli menším zdravotním problémům, ale dneska jsem byl na ledě a cítil se v pohodě," uvedl sám Pastrňák, posila z NHL, kde hájí barvy Bostonu.

Že Pastrňák i v duelu se Švédy bude nastupovat v první formaci vedle Plekance a Červenky,  za to je samozřejmě rád i realzační tým. "Když vypadnou jakýkoli hráči a zejména ti z prvních formací, tak to narušuje určitou kompaktnost týmu. Je to nepříjemné pro celé mužstvo," je si vědom Jandač. Pokud se ohlédne za dosavadními výsledky švédského výběru na tomto šampionátu, tak v úvodním zápase se trápil podobně jako my s Lotyši, když s nimi vyhráli 2:1 až v prodloužení. V následném zápase pak celkem jasně porazil Dánsko 5:2 a tak mají v moskevské tabulce A stejně bodů jako náš národní tým, tedy pět a protože mají i stejné skóre 7:3, dělí se s námi o první místo.

"Švédové hrají druhý den po sobě a uvidíme, jaké budou mít síly. Ale budeme spoléhat na to, co se nám dařilo proti Švédům. Máme ta utkání čerstvě v paměti. Bude důležité, abychom se vyvarovali zbytečných faulů a lépe zahráli nabídnuté přesilovky," řekl Jandač.

Související

Ilustrační fotografie.

O Jalonenovi stále není rozhodnuto, zřejmě ale pokračovat nebude

Stejně jako ve čtvrtek 8. června, tak ani začátkem tohoto týdne nebylo rozhodnuto o budoucnosti finského kouče Kariho Jalonena na lavičce hokejového národního A-týmu. Nejprve dostal generální manažer národního týmu Martin Havlát za úkol sepsat zprávu o tom, jakým směrem se chce reprezentace vydat v další sezóně, jejímž vrcholem bude světový šampionát v Praze a Ostravě. 
Alois Hadamczik

Jalonenovi zvoní hrana. Hadamczik a spol. o něm sice nehlasovali, dali ale úkol Havlátovi

Hned po vyřazení z historicky neúspěšného světového šampionátu v Rize a Tampere, kde český národní A-tým skončil až na osmém místě, bylo jasné, že se pod finským stratégem Karim Jalonenem výrazně rozviklá židle. Minulý týden ve čtvrtek předstoupil před výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v čele s Aloisem Hadamczikem, který ale o něm nakonec nehlasoval. Naopak udělil úkol generálnímu manažerovi Martinu Havlátovi, a to vypracovat podrobnou zprávu o tom, jaký je plán směrem k domácímu světovému šampionátu v příštím roce. Rozhodlo se pak o konci finského asistenta Fredrika Norreny. 

Více souvisejících

Hokej MS CZE Tým Pavel Francouz (hokejista) hokej

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 27 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy