Češi se utkají se sehranou Astanou, která může létat, když se jí zadaří, přiblížil soupeře Kašpar

Moskva - Po čtvrtečním zápase s Norskem (7:0) se v pátek odpoledne český hokejový národní tým představí ve svém dalším duelu, tentokráte se výběr kouče Vladimíra Vůjtka utká s Kazachstánem. Tohoto soupeře nejlépe přiblíží reprezentant Lukáš Kašpar, jenž v minulosti v této asijské zemi působil, když oblékal dres Astany hrající KHL. Právě z tohoto kazašského klubu pochází většina reprezentantů Kazachstánu. Na co si tedy čeští reprezentanti musejí dát pozor před duelem s Kazachstánem, jenž je na programu od 15:15 SEČ?

Mluví se o tom, že se v poslední době hokej ve světě vyrovnává a toto tvrzení samozřejmě platí i v případě kazašského hokeje. Na nadcházející duel se z českého týmu nejvíce těší zmiňovaný Lukáš Kašpar, neboť se v soupeřově týmu ocitá hned několik jeho bývalých spoluhráčů. "Těším se na ně. Hodně kluků z jejich týmu znám, s pár z nich už jsme se potkali na hotelu a kamarádsky jsme pokecali. Znám i nějaké trenéry a vedení mužstva," uvedl konkrétně Kašpar, jenž varuje především před hráči pocházející z Kanady, tedy před Nigelem Dawesem, Dustinem Boydem, ale také před dalším naturalizovaným hokejistou narozeného v zámoří Američanem Brandonem Bochenským.

"Ta první lajna za to umí vzít. Když se jí daří, Kazaši letí. Hrají hodně jednoduše. Přijedou do třetiny a letí do kasy. Hrají spolu už tři čtyři roky a vědí o sobě. A když se chce Starčenkovi, je to vynikající hokejista. Rychlý s tvrdou střelou. Žádný sranda soupeř to nebude," ví Kašpar, který není v žádném případě překvapený z toho, že se v kazašské reprezentaci objevují právě tito hokejisté ze zámoří. "Už za mého působení v Astaně usilovali o Kevina Dallmana, kterého získali dřív než tyhle kluky. Chtějí hrát na mistrovství světa A skupinu. Hrát dobrý hokej v KHL i na mezinárodní scéně," podotkl reprezentant.

Právě proto, že se v Astaně plánovalo, že by se z tohoto klubu měla většina hráčů dostávat do tamní reprezentace, v tomto celku Lukáš Kkašpar společně s dalšími českými legionáři Jiřím Novotným a Kamilem Krepsem před čtyřmi letty skončil. "Chtěli, aby za Astanu hrálo víc Kazachů. Hokej mají rádi, chtějí být úspěšní. Nechtějí pořád padat z elitní skupiny a dostávat rychty. Mají v sobě hodně hrdosti. A získáním zámořských posil možná chtějí překlenout určitý čas, dokud si nevychovají vlastní hráče."

Čeští hokejisté by nejradši všechny tři zbývající zápasy v moskevské skupině A vyhráli a přál by si to i kouč Vladimír Vůjtek a to z jednoho prostého důvodu. Aby jeho výběr postoupil do čtvrtfinále z prvního místa a tím pádem se tak nestěhovat do Petrohradu. "Ještě nejsme definitivně ve čtvrtfinále, ale jsme v předpokladu, že se do něj dostaneme. Takže samozřejmě, o umístění jde. Jde o stěhování do Petrohradu, a když jsme tak blízko, bylo by škoda to pustit. Nechceme cestovat," sdělil Vůjtek.

Nejlepší by bylo tak pro český tým jejich skupibnu vyhrát, neboť by sice i druhé místo ve skupině zaručuje čtvrtfinále v Moskvě, nicméně v případě, že by na třetím či čtvrtém místě (ze kterého by jinak týmy museli ke svému čtvrtfinále vycestovat právě do Petrohradu) skončila domácí ruská sborná, znamenalo by to, že by tým, jenž by se nakonec umístil v Moskvě na druhém místě, musel by právě on cestovat do druhého dějiště tohoto světového šampionátu.

Osmašedesátiletý stratég Vladimír Vůjtek si je před již pátým duelem české reprezentace na tomto mistrovství vědom, že i když se jedná o Kazachstán, nebude to v žádném případě žádný jednoduchý zápas. "Jevil se mi velice dobře pohybem, přesilovky hrajou také velice dobře. Ti zámořští hráči, kteří jsou, dávají góly. Těžko se ta jejich přesilovka brání, jsou sehraní z Astany. Bude důležité se nedostat do oslabení," řekl.

Související

Ilustrační fotografie.

O Jalonenovi stále není rozhodnuto, zřejmě ale pokračovat nebude

Stejně jako ve čtvrtek 8. června, tak ani začátkem tohoto týdne nebylo rozhodnuto o budoucnosti finského kouče Kariho Jalonena na lavičce hokejového národního A-týmu. Nejprve dostal generální manažer národního týmu Martin Havlát za úkol sepsat zprávu o tom, jakým směrem se chce reprezentace vydat v další sezóně, jejímž vrcholem bude světový šampionát v Praze a Ostravě. 
Alois Hadamczik

Jalonenovi zvoní hrana. Hadamczik a spol. o něm sice nehlasovali, dali ale úkol Havlátovi

Hned po vyřazení z historicky neúspěšného světového šampionátu v Rize a Tampere, kde český národní A-tým skončil až na osmém místě, bylo jasné, že se pod finským stratégem Karim Jalonenem výrazně rozviklá židle. Minulý týden ve čtvrtek předstoupil před výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v čele s Aloisem Hadamczikem, který ale o něm nakonec nehlasoval. Naopak udělil úkol generálnímu manažerovi Martinu Havlátovi, a to vypracovat podrobnou zprávu o tom, jaký je plán směrem k domácímu světovému šampionátu v příštím roce. Rozhodlo se pak o konci finského asistenta Fredrika Norreny. 

Více souvisejících

Hokej MS CZE Tým Lukáš Kašpar (hokejista) hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy