Bělorusko porazilo Francii 3:0, Maďarsko sestupuje

Petrohrad – Z elitní skupiny po dnešních zápasech definitivně sestupuje Kazachstán a nováček z Maďarska. Rozhodl o tom výsledek zápasu mezi Běloruskem a Francií. Ve svém posledním utkání na mistrovství světa v Rusku v základní skupině B porazili Bělorusové Francii 3:0.

Bělorusko dnes k udržení potřebovalo získat alespoň bod. Všechny tři body mu zařídily dvě trefy kapitána Andreje Stase, jeden zásah přidal Geoff Platt. Čisté konto vychytal díky 21 úspěšným zásahům Vitalij Koval.

Francouzi, kteří spolu s Německem uspořádají šampionát za rok, zápas nevypustili, přestože bylo jasné, že do play off nepostoupí. V přesilovce ve 14. minutě pohodili, Sacha Treille však neprostřelil ranou bez přípravy z mezikruží Kovala.

Na začátku druhé dvacetiminutovky Bělorusové hráli přesilovku pět na tři, kterou však nevyužili. Navíc ji o něco zkrátil faulující Stěpanov. Ve 26. minutě už otevřel skóre dorážkou důrazný Stas. Ještě do druhé přestávky Bělorusové jeli dva na dva, po výměně puku, který hodně poskakoval, trefil Platt nechytatelně horní roh Huetovy branky.

Pojistku přidal ve 45. minutě volný Stas v poloze klečícího střelce přidal třetí gól, bylo jasné, že Bělorusko si mezi elitou zahraje i v příštím roce.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS BLR Tým Hokej MS FRA Tým

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy