Kanaďané porazili Švédy 6:0 a vyzvou USA

Petrohrad - Hokejisté Kanady porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Petrohradu Švédsko 6:0.

Kanaďané rozhodli čtyřmi trefami mezi 19. a 33. minutou. Skóre otevřel Mark Scheifele, ve druhé třetině se pak trefili Matt Dumba, Brad Marchand a Max Domi. Ve třetí části završili výsledek Mark Stone a Derick Brassard. Čisté konto vychytal Cam Talbot.

První příležitost sice patřila při končícím trestu Gallaghera Švédům, jenže Ekholm ji při dorážce proti Talbotovi neproměnil a od Seveřanů to byla na delší dobu poslední větší hrozba. Do přestávky otevřel na druhé straně gólový účet Scheifele.

Ve 25. minutě pykal za zásah do hlavy a krku na dvě plus deset minut Burakovsky a jeho faul potrestal nechytatelnou bombou Dumba. Další šanci sice nevyužil McDavid, ale chvilku po něm právě Dumba pálil od modré čáry, Markström sice puk vyrazil, ale poté, co ho O'Reilly minul, Marchand překonal švédského gólmana potřetí.

Otřesení Švédové sáhli okamžitě k oddechovému času, ale hráči si Martsova slova asi příliš k srdci nevzali, neboť pustili soupeře hned do přečíslení. Domi, jemuž při přečíslení dvou na jednoho předložil puk ideálně před odkrytou branku Reinhart, zvýšil už na 4:0. Oba góly dělilo pouhých 11 vteřin.

Na začátku třetího dějství se Talbot vyznamenal proti Backlundovi. Ve 46. minutě to Švédové zkusili v šesti bez brankáře, aby tak ještě podpořili takřka celé dvě minuty trvající dvojnásobnou přesilovku, ale jejich snaha byla marná. Zmar nejlépe dokumentoval bek Larsson, když v 52. minutě nahrál ideálně na gól Stoneovi. Šestou trefu pak přidal Brassard.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS CAN Tým Hokej MS SWE Tým

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy