McDavid má jako nejmladší hráč zlato ze všech kategorií MS

Moskva - Devatenáctiletý talent Connor McDavid se po triumfu Kanady na mistrovství světa v Moskvě stal nejmladším hokejistou, který dokázal zkompletovat sbírku zlatých medailí ze světových šampionátů osmnáctek, dvacítek i dospělých. Jednička draftu z loňského roku v nedělním finále proti Finsku (2:0) vstřelila vítěznou branku. Byla to McDavidova první trefa na turnaji, na kterém předtím útočník Edmontonu nasbíral osm asistencí.

"Šťastně jsem se dostal k puku a dotlačil jsem to tam. Není důležité, že jsem to byl zrovna já. Jsme mistři světa, máme zlaté medaile. To je jediné, co nás zajímá," řekl McDavid novinářům.

Ani svůj zápis do dějin federace IIHF nepovažoval za důležitý. "Ani jsem to nevěděl, neřeším to. Byly to tři různé týmy, pokaždé to bylo super. Je to skvělý pocit," prohlásil rodák z Richmond Hill, který na osmnáctkách triumfoval v roce 2013 a na dvacítkách loni.

McDavid ukázal své kvality i v první sezoně v NHL, v které v dresu Edmontonu nasbíral v 45 zápasech 48 bodů za 16 branek a 32 asistencí. Svůj první seniorský velký turnaj v dresu Kanady nechtěl hodnotit z osobního hlediska. "Je to těžká otázka. Bylo to o mužstvu. A přesně to se ukázalo ve finále. Bojovali jsme jako tým," prohlásil McDavid, který bude na zářijovém Světovém poháru v Torontu hrát za Tým Severní Ameriky, složený z hráčů do 23 let.

Z kanadského týmu vyzdvihl brankáře Cama Talbota, který si ve finále při výhře 2:0 připsal 16 úspěšných zákroků a celkově už počtvrté na turnaji udržel čisté konto. "Byl neuvěřitelný. Skvělý. Finové měli sice jenom patnáct šestnáct střel, ale zase to byly prvotřídní šance. Bylo parádní, jak chytal," ocenil McDavid.

Kanaďané během soustředění v Praze před šampionátem i v jeho průběhu v Petrohradu a Moskvě vytvořili partu, na kterou bude McDavid rád vzpomínat. "Jsme pohromadě skoro měsíc a jako celý tým jsme se sblížili. Bylo to skvělé. Budu si to nadlouho pamatovat," dodal McDavid.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS CAN Tým Connor McDavid (hokejista)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy