Světový pohár 2016: Česko dostalo od Kanaďanů šest gólů, Evropa překvapila Američany

Toronto - Dlouho očekávaná událost hokejového světa začala! Prvními zápasy odstartoval Světový Pohár 2016, po dvanácti letech první podobná událost. Zatímco Kanaďané splnili víceméně očekávané, Američané si poněkud zkomplikovali situaci a dopustili první překvapení.

Český tým nastoupil proti favoritovi bez bázně a hany, první šanci si vypracoval Palát, mírnou převahu umocnila i dvě vyloučení, ale ještě před koncem první desetiminutovky skóroval Crosby, který si vynahradil zklamání z předchozího neproměněného úniku. Kanaďané poté převzali iniciativu, druhý gól padl po dělovce od modré čáry a v posledních vteřinách I. třetiny zbytečně riskoval v obranném pásmu Kempný a trest přišel 0,7 vteřiny před koncem.

Do druhé třetiny nenastoupil kvůli zdravotním problémům Faksa, Kanaďané vystupňovali své úsilí, dokázali přežít bez většího vypětí dvě vyloučení, naopak po faulu Z. Michálka trestali už pátou brankou. Jejich chuť do hry byla očividná, soustředili se na kombinace a oba góly ve druhé třetině byly dobrou ukázkou poziční hry. Češi měli i trochu smůly, když v poslední minutě Červenka překonal brankáře Priceho, ale jeho bekhendovou střelu zastavila horní tyč kanadské branky.

Ve třetí třetině už se Kanaďané soustředili na kontrolu hry, tempo se poněkud zvolnilo, ale hráči s javorovým listem na hrudi dokázali eliminovat pokusy českého týmu, například při vyloučení Ducheneho prakticky nepustily hráče v červenobílých dresech k pořádné střele, sami při pozdějším vyloučení Nakládala dokázali podruhé využít přesilovku. Ke konci zápasu už hráli Kanaďané vyslona efekt a proto nevyužili některé šance, i tak dokázali udržet vysoké vítězství, při kterém zasypali Neuvirtha 50 střelami (Price na druhé straně musel likvidovat 27 pokusů českých hráčů). Hlavní hvězdou zápasu byl vyhlášen Sidney Crosby, který v zápase nasbíral 3 body.

Český tým až na prvních deset minut prakticky nenašel způsob, jak favorita zaskočit, Kanaďané velice rychle svou převahu dokázali zúročit a jedním z rozhodujících prvků byla branka do šatny. Rozhodly také individuální chyby, velký počet vyhraných vhazování ze strany Kanaďanů a rovněž velice kvalitní kombinace.

Kanada - Česká republika  6:0  (3:0, 2:0, 1:0)

Branky: 8:26. Crosby (Marchand, Stamkos), 17:08. Burns (Crosby, Bergeron), 19:59. Bergeron (Marchand), 27:22. Thornton (Crosby, Duchene), 34:45. Toews (Getzlaf, Tavares), 52:41. Pietrangelo (Doughty, Tavares)

Vyloučení: 6:3, využití 2:0.Rozhodčí: Furlatt, Lee - Cormier, Miller (všichni CDN)Diváků: 18 879

Kanada: Price - Weber, Vlasic - Doughty, Bouwmeester - Burns, Pietrangelo - Bergeron, Crosby, Marchand - Stamkos, Getzlaf, Tavares - Perry, Toews, Couture - Duchene, O'Reilly, Thornton

ČR: Neuvirth - Šustr, Nakládal - Polák, Kempný - Jordán, M. Michálek - Z. Michálek, Plekanec, Voráček - Pastrňák, Hanzal, Palát - Frolík, Faksa, Hemský - Jaškin, Sobotka, Červenka.

Evropané zaskočili papírové favority

Jedním z "umělých" týmů je Evropský výběr, ve kterém se sešli hráči osmi zemí, které na SP 2016 nemají vlastní tým. Známý kouč Ralph Krüger poskládal své mužstvo z borců reprezentujících Slovensko, Německo, Švýcarsko, Norsko, Dánsko, Rakousko, Slovinsko a Francie. Tyto dva týmy obstaraly v Air Canada Centre úvod hokejové události sezóny 2016.

Čekala se jasná převaha Američanů, vždyˇv tipovačkách se dávaly Evropanům pouhé 2 % šance na vítězství, ale podceňovaný tým zaskočil USA dobrou obranou a především velice kvalitní hrou v poli a úspěšným přečíslováním, což byl případ druhé branky, kdy si amerického brankáře Quicka doslova vychutnali Draisaitl a Niederreiter. Favorit měl také do jisté míry smůlu, když při přesilovce (Evropané měli mnoho hráčů na ledě) doputoval puk od van Riemsdyka za Haláka, ale sudí po prozkoumání záznamu usoudili, že dopravil puk do branky úmyslně tělem, následná teč Stepana hlavou už na tom nemohla nic změnit.

Američané až v poslední třetině sevřeli soupeře, přikovali ho k brance, ale jejich snaha narážela na vynikajícího Haláka, který dokázal pochytat všech 35 střel, které na něj hráči reprezentující hvězdy a pruhy. Hlavní hvězdou zápasu byl vyhlášen brankář Halák.

Evropský výběr - USA   3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky: 4:19. Gáborík (Nielsen, Zuccarello), 24:02. Draisaitl (Niederreiter, Sekera), 38:32. Bellemare (Hansen, Erhoff).

Vyloučení: 4:4, bez využitíRozhodčí: Sutherland, Dwyer - Amell (všichni CDN), Heyer (USA)Diváci: 18 959

Evropa: Halák (SVK) - Seidenberg (D), Josi (CH) - Sekera, Chára (oba SVK) - Streit (CH), Ehrhoff (D) - Hossa (SVK), Kopitar (SLO), Tatár (SVK) - Zuccarello (N), Nielsen (DK), Gáborík (SVK) - Niederreiter (CH), Draisaitl, Rieder (oba D) - Vanek (A), Bellemare (F), Hansen (DK). Trenér: Ralph Krüger

USA: Quick - Carlson, Suter - Niskanen, McDonagh - E. Johsnon, J. Johnson - Wheeler, Pavelski, Parise - P. Kane, Stepan, J. van Riemsdyk - Oshie, Kesler, Pacioretty - Backes, Dubinsky, Abdelkader. Trenér: John Tortorella.

Související

XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Zlatý Krpálek i nepovedené EURO. TOP 5 sportovních akcí roku 2016

Ústí nad Labem - Rok 2016 byl z pohledu sportovního příznivce nesmírně pestrý. Tři celosvětově sledované akce, doplněné o nejsledovanější turnaje v tuzemsku. Češi však uspěli jen na dvou z nich. Přinášíme TOP 5 největších sportovních akcí roku 2016, které s napětím sledovali nejen fanoušci z České republiky.

Více souvisejících

Světový pohár 2016 hokej Toronto Maple Leafs'

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy