Světový pohár 2016: Kanada dál vládne světovému hokeji, měla ale namále

Toronto - Druhý finálový zápas přinesl vynikající hokej a Kanada musela sáhnout opravdu až na samé dno sil, aby nemusela hrát třetí zápas. Nebyla tentokrát výrazně lepším týmem, dokonce by se dalo říci, že měla víc štěstí.

Od samotného začátku bylo jasné, že Kanaďané vstoupili do zápasu poněkud vlažněji a Evropský výběr, působící svěžím dojmem, vysílali smrtící útoky k brance Price. Několikeré varování zástupci javorového listu nevzali vážně a tak přišel trest: obrovitý obránce Chára se dostal k puku na levé straně a z kruhu pro vhazování dokázal kanadského brankáře prostředit. 

Kanaďané se sice snažili vyrovnat, ale ukázalo se, že v druhém zápase jejich souhra drhne. A když už se dostali do třetiny evropského mužstva, troskotali na vynikajícím Halákovi. Tak pokračovala i druhá třetina - Kanaďané se trápili, Halák exceloval a když už krátce po začátku dostal obrovskou šanci Tavares a měl před sebou zcela odkrytou branku, trefil jenom Halákovu levou tyč. Evropané opět měli několik dobrých příležitostí, například Rakušan Vanek se ocitl po Josiho přihrávce sám před Pricem, ale puk skončil v jeho lapačce.

I první polovina třetí třetiny vypadala podobně a zdálo se, že Kanaďané pomaloučku začínají ztrácet nervy. Nakonec jim ale pomohli soupeři: čtyři minuty před koncem byl vyloučen kapitán Evropského výběru Anže Kopitar za držení a po necelé minutě se Kanaďané konečně dočkali - Burnsovu ránu od modré čáry tečoval Bergeron a Halák přes skvělé zákroky neměl nárok. Evropané se ještě mohli vzepnout a zápas rozhodnout, protože dvě minuty před koncem šel na trestnou lavici Doughty, podařilo se jim Kanaďany zamknout do jejich obranného pásma a půldruhé minuty před koncem napřáhl z dálky Josi a trefil stejnou tyč jako Tavares v druhé třetině. Vzápětí ještě dostal vynikající příležitost Hossa, k němuž se dostal puk zpoza branky, ale Price dokázal jeho ránu z voleje zlikvidovat.

Jak umí být hokej krutý se přesvědčili hráči v modrých dresech minutu před koncem. Toews potáhl puk, ze střídačky naskočil Marchand a ranou z prostoru mezi kruhy zaskočil Haláka. Gólem v oslabení nakonec Kanaďané rozhodli zápas. Byl opravdu nadmíru vyrovnaný - Kanaďané dokonce co do počtu střel zaostali o jednu za Evropou (33:34) a poměrně vyrovnané bylo i vhazování, které je obvykle jejich doménou (52 % : 48 %). Zcela smírně dopadly tolik sledované hity na hřišti: 22:22.

Poté už následovaly oslavy, poražení pogratulovali soupeři, někdejší kanadský reprezentant Matthew Schneider předal cenu pro nejužitečnějšího hráče kapitánu Kanady Sidney Crosbymu a poté už trofej těžká 14 kg a vysoká 60 cm putovala do rukou kanadských hráčů. Přesně v pět hodin našeho času zazněla na jejich počet národní hymna, čímž byl i letošní Světový pohár oficiálně ukončen.

V této podobě už se nikdy hrát nebude, protože bylo rozhodnuto, že podobné složené výběry, jako byl ten Evropský nebo americký sestavený z hráčů do 23 let už postaveny nebudou. Do příštího Světového poháru bude nasazeno šest top mužstev (Kanada, USA, Rusko, Česká republika, Švédsko, Finsko) a o další dvě místa se budou hrát kvalifikační zápasy.

Kanada - Evropský výběr   2:1  (0:1, 0:0, 2:0)

Branky: 57:07 Bergeron (), 59:17 Marchand () - 6:26 Chára (Sekera, Nielsen)

Vyloučení: 2:5, využití 1:0, oslabení 1:0

Rozhodčí: O'Rourke (CDN), O'Halloran (USA) - Amell, Murray (oba CDN)Diváci: 19 080

Kanada: Price - Weber, Vlasic - Doughty, Bouwmeester - Pietrangelo, Burns - Bergeron, Crosby, Marchand - Stamkos, Getzlaf, Tavares - Perry, Toews, Couture - Duchene, O'Reilly, Thornton. Trenér: Mike Babcock

Evropa: Halák (SVK) - Seidenberg (D), Josi (CH) - Sekera, Chára (oba SVK) - Streit, Ehrhoff (oba D) - Hossa (SVK), Kopitar (SLO), Tatár (SVK) - Boedker (DK), Nielsen (DK), Zuccarello (N) - Bellemare (F), Hansen (DK), Vanek (A) - Neiderreiter (CH), Draisaitl (D), Rieder (D). Trenér: Ralph Krüger

Související

XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Zlatý Krpálek i nepovedené EURO. TOP 5 sportovních akcí roku 2016

Ústí nad Labem - Rok 2016 byl z pohledu sportovního příznivce nesmírně pestrý. Tři celosvětově sledované akce, doplněné o nejsledovanější turnaje v tuzemsku. Češi však uspěli jen na dvou z nich. Přinášíme TOP 5 největších sportovních akcí roku 2016, které s napětím sledovali nejen fanoušci z České republiky.

Více souvisejících

Světový pohár 2016 hokej Kanada

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy