V Pardubicích se mění kormidelník. Hokejisty bude trénovat Martinec

Pardubice - Na úvod nového extraligového ročníku 2016/2017 se vůbec nedaří Pardubicím. Tradiční tuzemský hokejový klub se po pěti odehraných kolech krčí až na poslední čtrnácté příčce a to bez jediného bodu na svém kontě. O posledním víkendu navíc ostudně prohráli v prestižním východočeském derby s Hradcem Králové vysoko 2:8 a právě to byla pro klubové vedení zřejmě poslední kapka. V Pardubicích totiž v úterý odvolalo kouče Petera Draisaitla a místo něj tak nově mužstvo poveden tamní legenda Vladimír Martinec.

Šešstašedesátiletá legendu na pardubické lavičce ještě doplní generální manažer klubu Pavel Rohlík a dva asistenti Michal Mikeska a Karel Beran, kteří tak budou nyní tvořit pardubický realizační tým. „Chci být pozitivní, dodat týmu impulz, abychom současnou mdlost zlomili. Potřebujeme, aby tréninky získaly znovu drajv, aby kluci jezdili a zkrátka měli opět radost ze hry. Bude to těžká práce, ale chceme Pardubice vrátit minimálně do středu tabulky," uvedl po úterním uvedení do funkce Martinec, jenž se k roli exktraligového trenéra vrací po devíti letech.

„Jsme přesvědčeni, že provedené změny jsou nezbytné, abychom zlepšili výsledky. Stěžejním člověkem trenérského štábu je pro mě ale Vladimír Martinec jako ikona Pardubic a přestože můžeme mít odlišné názory, tak jej naprosto respektuji a můžeme se dohadovat a přít, ale vždy to je ku prospěchu celé organizace," řekl generální manažer Pavel Rohlík, který tak bude stát po boku Vladimíra Martince.

„Mám z tohoto uspořádání, které navrhl generální manažer Rohlík, velmi dobrý pocit a ztotožňuji se s ním. Každý si řekneme svůj názor a dojdeme k závěru, který bude ku prospěchu. Budeme se radit, ale před týmem budeme vystupovat jednotně. Všichni máme společný zájem, ta myšlenka mi tady dosud chyběla. Pak snad hráči pochopí, že nemohou hrát, jak se říká, každý pes - jiná ves," přiblížil roli nového realizačního týmu Martinec, jenž v letech 1989 a 2005 dokázal coby trenér dovést Pardubice k mistrovskému titulu a pokračuje: „Na led už chodit nebudu, tréninky povedou Pavel Rohlík, Karel Beran a Michal Mikeska. Budu si třídit myšlenky z nadhledu a konzultovat s mladými trenéry. Svou misi vnímám tak, že svými poznatky a zkušenostmi mohu obohatit jejich práci našich mladých trenérů. Takhle jsme se o mé roli bavili a je pro mě potěšením, že vítají takovou možnost spolupráce."

Jestli bude tato spolupráce fungovat a jestli bude návrat Vladimíra Martince na pardubickou lavičku pro trápící se hokejisty živou vodou, na  to si budou muset počkat fanoušci do příštího úterý, kdy se Východočeši utkají s chomutovskými Piráty a to na jejich ledě. „Vliv Martincovy osobnosti může zesílit páteř celého klubu," věří Rohlík, který vítá i příchod Michala Mikesky,  do nového realizačního týmu. „Nebude se bát zakřičet na hráče a nebude s nimi kamarád, to je přesně to, co potřebujeme," dodal k dalšímu jménu spojenému s pardubickým hokejem, jež ještě nedávno mohli fanoušci sledovat na ledě jako hráče.

Kromě změny na trenérských postech, se udály změny i v samotném kádru. V něm už nebudou k vidění obránce Martin Rýgl a ani forvard pocházející z Kanady Justin Hodgman. „Nebyli jsme spokojeni s jejich působením," okomentoval stroze tyto kroky Rohlík.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Pardubice hokej

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

Hamás dostal od Izraele ultimátum: Máte týden, jinak jdeme do Rafahu

Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění rukojmích, jinak hrozí zahájením pozemní operace v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy