Tváří v tvář bratrovi. Šéf Straka vyhodil z trenérského postu Plzně Straku a sám se stal prozatímním koučem

Plzeň - Tento krok asi v západočeském klubu musel přijít, zvlášť poté, co si připsal v posledních osmi ligových duelech hned šest proher. Na lavičce hokejové Plzně tedy skončil hlavní kouč Michal Straka. To by na tom nebylo nikterak divného, kdyby o tom nerozhodl jeho vlastní bratr Martin. Právě on totiž tomuto klubu šéfuje. Učiinil tak po nedělní vysoké domácí prohře s pražskou Spartou v rámci 13. kola tuzemské nejvyšší hokejové soutěže 0:5. Bylo to tak pro něj jedno z nejtěžších rozhodnutích v životě, samotný Michal Straka však toto rozhodnutí Martina Straky plně chápal.

V plzeňském klubu končí Michal Straka po téměř dvou letech. Právě v listopadu roku 2014 nahradil Martina Razýma, tedy stratéga, jemuž do té doby pomáhal v roli asistenta a to už od sezóny 2011/2012. "My jako trenéři samozřejmě končíme. Bylo nám to oznámeno bráchou po zápase v kabině. Bylo to pro něj určitě těžké rozhodnutí, ale plně ho respektuji. Mrzí mě, že jsem nedokázal najít recept na to, jak situaci zlomit," nechal se slyšet po nedělním prohraném zápase Michal Straka.

V poslední době se Západočechům opravdu příliš nedařilo a to nejen v extralize, kde, jak již bylo výše zmíněno, v posledních osmi duelech prohráli hned šestkrát. Nedařilo se jim totiž ani v Lize mistrů, kde v jeho pvním kole play-off nejprve podlehli švýcarskému Luganu 1:4, v následné domácí odvetě pak pouze remizovali 3:3 a proto se tak s touto soutěží musela rozloučit. Nedělní nepovedený duel se Spartou byl tedy tím posledním pro Michala Straku coby hlavního kouče hokejové Plzně a že  tomu tak bude, o tom nejspíše věděl i sám Michal Straka. "Byl to náš nejhorší výkon v sezoně. Asi nás zlomilo poslední prohrané utkání v Pardubicích," řekl konkrétně po duelu s Pražany.

Zdálo se, že Michala Straku nemůže nic na pozici plzeňského kouče ohrozit a o zvláště poté, co dokázal se svými svěřenci v loňském ročníku tuzemské extraligy dojít až k bronzovému místu. Nakonec ho tedy po nepovedeném začátku této sezóny 2016/2017 musel jeho mladší bratr Martin odvolat. "Odvolání mě mrzí, ale takový je trenérský život a já to zažívám poprvé. Tlak už byl dlouho a já se snažil na to nemyslet a dělat si pořádně svoji práci. Po dnešku už to takhle nešlo dál a muselo se to udělat. Doufám, že ten, kdo přijde po mně, najde rychle recept na zlepšení a Plzeň půjde v tabulce nahoru," doufá Michal Straka, který tak tedy opouští mužstvo, jež po první čtvrtině soutěže nachází až na 13. místě ligové tabulky s devíti porážkami z celkových 12 duelů na kontě. Proč se tedy týmu nedařilo? To pořádně nev ani sám Michal Straka. "Důvody jsem hledal všude. Trošku jsme zkusili změnit systém hry, udělali se nějaké hráčské změny a pořád nic. Dělali jsme všechno možné a nevím, kde je to zakopané," řekl a pokračoval: "Určitě nás nalomily prohry o gól. Nepřidala nám ani zranění důležitých hráčů a Machy (Machovský) pustil pár laciných gólů. Přivedli jsme nové hráče, ale ani to zatím nepomohlo. Je to jedno s druhým, ale tak to prostě v sezoně bývá."

K vítězství v předešlých zápasech Západočeši opravdu kolikrát neměli daleko. Hned v pěti duelech prohráli o ten zmiňovaný gól, při té poslední porážce o jednu branku dokonce nejprve vedli a to ještě ve 49. minutě. "Myslím, že kdybychom do vítězného konce dotáhli minulé utkání v Pardubicích, tak bychom to možná konečně prolomili. Teď už to byl jenom zmar. Puky jsme po sobě házeli a já už na střídačce cítil, že jako trenér končím," řekl Michal Straka. "Brácha říkal, že až bude ta chvíle, tak to rozhodnutí udělá. Udělal to správně a já to respektuji. Neměli jsme před zápasem žádné ultimátum. Člověk ale vycítí, když ta situace nastane a to se stalo. Já s Čihym (asistentem Čihákem) končíme. Jestli bude pokračovat u týmu trenér brankářů Ruda Pejchar, nevím. Člověk si odpočine a musí se z toho poučit. Mrzí mě, že jsem nenašel, kde byla chyba. Asi ale v klubu zůstanu," dodal.

V této probíhající sezóně tuzeské nejvyšší hokejové soutěže 2016/2017 se tak tedy stalo již podruhé, že se v nějakém extraligovém klubu měnil kormidelník. Přesně 20. září se první změna udála v Pardubicích, kde Petera Draisaitla nahradil jak šéftrenér Vladimír Martinec, tak i generální manažer Pavel Rohlík.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Plzeň hokej

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy