Dvacítka začala dobře! Porazila posledního mistra a má první tři body

Montreal/Praha - Takhle to půjde! Čeští hokejisté do dvaceti let mají za sebou první utkání na světovém šampionátu. A v Montrealu dvacítka odstartovala parádně - porazila Finsko 2:1. Dnes český výběr narazí na Švýcarsko.

Mají skalp posledních mistrů světa. Česká reprezentace začala turnaj nejlepším možným způsobem, Finy porazila 2:1. ,,Takový start do turnaje je potěšující. Kluci plnili taktiku, klíčem k úspěchu byla dobrá obrana," řekl po zápase spokojený trenér Jakub Petr.

Už v páté minutě utkání otevřel skóre Daniel Krenželok. Lehce nahozený kotouč k překvapení všech doputoval až za záda finského brankáře. Vedení 1:0 ale národnímu týmu nevydrželo dlouho, za čtyři minuty bylo srovnáno. Joona Luoto využil přečíslení a střelou tahem propálil Jakuba Škarka. Český brankář už do konce utkání neinkasoval a výraznou měrou přispěl k cenným třem bodům.

Dobře odehraný zápas korunoval vítězným gólem Michael Špaček. Osmasedmdesát sekund před koncem utkání vystřelil od modré čáry a finský gólman Vehvilainen měl zakrytý výhled. Puk se o tyč dostal do branky. Český tým si už vedení i přes závěrečnou power play soupeře pohlídal a do tabulky má tak první tři body. ,,Aby měla výhra s Finskem nějakou hodnotu, musíme hned porazit Švýcary," brzdil euforii Petr.

Dnes dvacítku čeká utkání se Švýcarskem, přímý přenos vysílá stanice ČT Sport. Zápas začíná v 19:00.

Česko : Finsko  2:1 (1:1, 0:0, 1:0). Branky: 5' Krenželok (Nečas), 58' Špaček (Musil, Zbořil) - 9' Luoto. 

Sestava Česka: Škarek - Kvasnička, Hronek ''C'', Zbořil, Kalina, Krenželok, Hrdinka, Vála - Špaček, Stránský, Musil, Nečas, Kurovský, Kaše, Chlapík, Jašek, Koblížek, Šoustal, Suchý, Reichel. 

Ostatní zápasy: Švédsko : Dánsko  6:1, USA : Lotyšsko  6:1, Kanada : Rusko  5:3.

Skupina A:

Švédsko  3 b.

ČESKO  3 b.

Švýcarsko  0 b.

Finsko  0 b.

Dánsko  0 b.

Související

David Jiricek #5 of Team Czech Republic celebrates his game tying goal late in the third period with teammates on the bench against Team Sweden in the semifinal round of the 2023 IIHF World Junior Championship at Scotiabank Centre on January 4, 2023 in Halifax, Nova Scotia, Canada.

Hokej MS 20: Česko otočilo semifinále se Švédy, bude hrát o zlato

Jakkoli už to vypadalo se svěřenci kouče Radima Rulíka bledě, tenhle tým českým fanouškům ukazuje, že se rozhodně nevzdává a bojuje do posledních minut. Právě závěry třetí třetiny i následného prodloužení rozhodly o tom, že čeští mladíci budou hrát v noci ze čtvrtka na pátek ve finále o první zlato od roku 2001. O vyrovnání se postaral obránce David Jiříček a o vítěznou branku pak 50 vteřin před koncem prodloužení Jiří Kulich.
Hokej, ilustrační foto

Rusové stále trvají na opilých Češích. Ti ale mají zastání u Finů a Slováků

Skandál kolem zpožděného odletu juniorských hokejistů z Kanady, kdy musela být z paluby vykázana personálem jak ruská, tak i česká výprava, neutichá. Alespoň v Rusku, kde stále trvají na své verzi o tom, že opilými pasažéry v letadle byli Češi a ne oni, jak o tom hovořily první zprávy a také svědci z českého týmu. Podle něho to totiž byli Rusové, kteří se tehdy posilnili alkoholem a nedodržovali nošení respirátorů a roušek. Personál aerolinek je pak zaměnil kvůli podobným mikinám s Čechy a oba výběry tak musely z letadla.

Více souvisejících

Hokej MS20 Hokej MS CZE Tým Hokej MS FIN Tým

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy