Trápící se Pardubice mají nového kouče. Místo Rohlíka má klub zachraňovat Holaň

Pardubice - Tradiční tuzemský hokejový klub neprožívá v posledních dnech zrovna nejšťastnější období ve své historii. Aktuálně se totiž nachází na poslední příčce ligové tabulky a klub není v pohodě ani co se financí týče. Proto bylo na začátku tohoto roku rozhodnuto o tom, že se většinovým vlastníkem tohoto účastníka české nejvyšší hokejové soutěže stalo samo město. Nyní valná hromada akcionářů klubu, která se uskutečnila v pondělí, jmenovala jednak nového generálního manažera a zároveň předsedu představenstva Dušana Salfického, bývalého gólmana Pardubic, a také jednak nového kouče, kterým se stává Miloš Holaň, jenž tak tedy nahrazuje dosavadního trenéra Pavla Rohlíka.

Společně s Pavlem Rohlíkem ukončil své působení na parubické lavičce i Rohlíkův dosavadní asistent Michal Mikeska. Novému lodivodovi Východočechů, pětačtyřicetiletému stratégovi Miloši Holaňovi, totiž budou pomáhat Pavel Marek, jenž zároveň bude i sportovním ředitelem, a Otakar Janecký, klubová legenda. Připomeňme, že nový kouč Pardubic v dosavadní trenérské kariéře vedl i mužstva Vítkovic, Sparty nebo Mladé Boleslavi, od roku 2011 byl ale bez angažmá. "Je to krizový scénář, ale zároveň jsem zvažoval nějakou dlouhodobou koncepci. Je to mladý perspektivní trenér, ale s mnoholetou zkušeností trénování dospělých. Další věc je i jazyková vybavenost Miloše Holaně, máme v týmu teď čtyři anglicky mluvící hráče a do budoucna by se mohl objevit další," poodhalil své dojmy novopečený pardubický generální manažer a předseda představenstva Dušan Salfický a dodal: "Má takový ten drajv. Měl jsem s ním několik pohovorů a působil na mě, že má chuť, je nabitý energií a to podle mě mužstvo teď potřebuje. Trenéra, který ho oživí a do hráčů nalije sebevědomí a euforii do žil. Věřím, že klid a rozvážnost Pavla Marka a Oty Janeckého to budou doplňovat a mužstvo z té krize vyvedou."

Právě Salfický se stal novým generálním manažerem Pardubic a nahradil tak na této pozici Pavla Rohlíka, jenž právě tuto funkci zastával od října roku 2015, kdy do této pozice usedl coby dosavadní sportovní manažer mládeže. Tehdy tak tedy v pozici klubového generálního manažera nahradil Ondřeje Šebka. Téměř po roce se pak Rohlík stal i trenérem Pardubic a to poté, co celek opustil kouč Peter Drraisaitl, ovšem ani to není konec výčtu pozic, které v klubu Rohlík obsadil. V listopadu loňského roku se totiž stal navíc i předsedou představenstva. Ani jeden z těchto kroků ale nikterak nepomohl pardubickému klubu, fanoušci navíc dávali najevo, že nesouhlasí s Rohlíkem a jeho kroky a prrávě Rohlíka tak vidí za tím, kde se slavný klub právě nachází.

Na začátku ledna tohoto roku pak samo město Pardubice rozhodlo o tom, že odkoupí většinový podíl v klubu od dosavadního většinového vlastníka Romana Šmidberského, jenž do té doby vlastnil asi 51 procent akcií, jež držel od roku 2008. Nyní je tedy se 73,6 procenty akciemi majoritním vlastníkem město, o čemž rozhodla v pondělí první valná hromada v novém složení. Ta taky rozhodla o tom, že držiteli další dvou částí akcií (obě po 6,5 procentech), se stali Dušan Salfický, odchovanec pardubického hokeje a vítěz mistrovského titulu z roku 2013, který tehdy s Pardubicemi získal, jenž se nově stal klubovým generálním manažerem, a Petr Čáslava, stále aktivní hokejista hrající v pardubickém Dynamu.

Město, které mimochodem vlastní pardubický zimní stadion, si majoritní podíl v klubu nechce nechat na věčnost. Udělalo to nyní kvůli tomu, aby ekonomicky stabilizoval trápící se klub. Pak by chtělo tento většinový podíl v budoucnu prodat silnému investorovi. „Naším cílem je během dvou měsíců stabilizovat sezónu po sportovní a ekonomické stránce. Druhým krokem je připravit na novou sezónu, třetím krokem bude aktivní hledání nového silného partnera, který by převzal těžké břímě a navázal na spolupráci s městem a vyrazili bychom s klubem dál," řekl k tomu Martin Charvát, primátor města, jenž bude mít na starost i ekonomickou stránku klubu.

Nové klubové vedení má jasno v tom, že o nic jiného než ozáchanu, v současné době v klubu nepůjde. „Neházíme flintu do žita, chceme se vzpamatovat a zabojovat, abychom se vyhnuli baráži. Za sebe hovořím, že se nic nebalíme," říká bojácně Salfický, kterého doplnil pardubický primátor Charvát následujícími slovy: "Děláme maximum pro to, aby se sestup nekonal. Vždy jsem pozitivně naladěn, věřím týmu, že to zvládne. Nepřipouštím si sestup z Tipsport extraligy."

Dodejme ještě, že výměna Holaně za Rohlíka je již čtvrtou trenérskou rošádou v tomto ročníku české nejvyšší hokejové soutěže, přičemž jedna z nich se uskutečnila taktéž v Pardubicích. Jak už bylo výše zmíněno, v listopadu 2016 totiž Rohlík vystřídal Petera Draisaitla, v říjnu se měnil kouč i v Plzni, kde Michala Straku nahradil jeho bratr Martin, jenž je zároveň i majitelem západočeského klubu, společně s Tomášem Vlasákem. V listopadu pak ještě ve Zlíně skončil Rostislav Vlach, jehož nástupci se stali Robert Svoboda a Martin Hamrlík.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Pardubice hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí

Ačkoliv teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ochladí. Podle ČHMÚ.cz teploty klesnou pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy