Český tým Švédské hry nevyhraje, Rusům podlehl 2:4

Göteborg/Praha - Bojovali, snažili se, ale soupeř byl zkrátka lepší. Česká hokejová reprezentace má za sebou předposlední turnaj před blížícím se květnovým světovým šampionátem. Švédské hokejové hry dnes Češi zakončili utkáním s Ruskem. Tým kolem kapitána Jana Kováře nenavázal na včerejší výhru s Finy a se sbornou prohrál 2:4.

Další důstojný výkon, ale nestačilo to. Národní tým odehrál třetí zápas Švédských her, po vysoké výhře 7:1 s týmem Suomi dnes reprezentace prohrála 2:4 s Ruskem.

Prostor dostal v brankovišti znovu Pavel Francouz, který byl v sobotním utkání s Finy bezchybný. A už v první třetině řešil hodně složitých situací, čeští hráči často chybovali v rozehrávkách, sborná pálila na českého brankáře jednu střelu za druhou. V největší šanci se objevil Golyšev, branku minul. Na druhé straně střílel tvrdě hned po vhazování Kašpar, debutant Samsonov předvedl parádní zákrok.

Slabě zaplněná švédská aréna Scandinavium se v úvodní části utkání přeci jen dočkala gólu - Rusové měli možnost početní výhody, kterou nakonec využili. Vladimír Růžička špatně přihrál a chybu soupeř okamžitě využil, na dělovku Šumakova byl Francouz krátký. Český tým se po obdrženém gólu dostal do hry. Všechny pětky dokázaly sbornou uzamknout v obranném pásmu a největší příležitost na vyrovnání měl Tomáš Hyka. Český útočník se šikovně dostal před Samsonova, bohužel nedokázal ani napodruhé usměrnit kotouč do sítě.

Co se nepovedlo Hykovi, to hned po startu druhé třetiny zvládl Radan Lenc. Po střele Jelínka puk poskakoval před ruským brankovištěm, mladoboleslavský útočník jej ze vzduchu usměrnil za brankovou čáru a vyrovnal na 1:1! Češi byli lepším týmem, aktivita a rychlost na soupeře platila. V ojedinělé šanci o chvíli později ujížděl sám na Francouze Alexej Kručinin, touš skončil na horní tyči.

Druhý gól vstřelil v další přesilovce český tým, který tak šel do vedení 2:1! Lukáš Radil si na modré čáře počkal na přihrávku od Poláška a střelou tahem nedal Samsonovi šanci. Jenže za čtyři minuty byl stav zápasu znovu nerozhodný - další chybnou přihrávku Česka potrestal Anatolij Golyšev. Jandačův výběr měl pak možnost třetí početní výhody, největší šance v ní ale měli Rusové. Dvakrát ujížděl na Francouze Vladimir Tkačjov, dvakrát byl úspěšný český brankář, i s pomocí brankové konstrukce. Navíc byl Rus při druhém nájezdu faulovaný a dostal výhodu penalty. Potřetí uspěl fantastický Francouz! Plzeňský rodák se nenechal rozhodit náznakem rameny a zkušeně si počkal na Tkačjovu střelu.

Třetí třetina začala přesilovou hrou sborné a Šalunov si před českou brankou počínal parádně. Bekhendovou střelou usměrnil puk za záda Francouze, Rusko vedlo 3:2 a bylo v závěrečné fázi i lepším mužstvem, česká obrana nestíhala. Deset minut před koncem utkání měl Šalunov další příležitost, tvrdá střela přes obránce znovu skončila na tyči. Češi se snažili se stavem zápasu něco udělat, kapitán Jan Kovář dokonce soupeře vyprovokoval k menší šarvátce, ale aktivní Šalunov za okamžik bleskovou střelou zvýšil na rozdíl dvou branek a definitivně rozhodl o výhře Rusů, kteří jsou tak se třemi výhrami vítězem Švédských hokejových her. 

Česká reprezentace dnes doplatila na nedisciplinovanost a špatnou rozehrávku. Soupeři svými chybami darovala dvě branky, Pavel Francouz i přes čtyři obdržené góly podal dobrý výkon. Národní tým zakončil Švédské hokejové hry na druhém místě v tabulce, v odpoledním utkání totiž Finsko porazilo domácí kádr Tre Kronor 3:2. 

Česko : Rusko  2:4 (0:1,2:1,0:2). Branky: 22' Lenc, 32' Radil - 12' Šumakov, 36' Golyšev, 47' a 55' Šalunov. Střely: 18:29. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1.

Sestava Česka: Francouz - Kundrátek, Kolář, Rutta, Dvořák, Vitásek, Polášek, Klok - Vondrka, Jan Kovář, Radil, Řepík, Holík, Birner, Kašpar, Růžička, Zohorna, Hyka, Jelínek, Lenc, Kämpf.

Sestava Ruska: Samsonov - Ljubuškin, Bereglazov, Osipov, Antipin, Jarullin, Arzamascev, Musin, Rykov - Kaprizov, Tkačjov, Golyšev, Sannikov, Šalunov, Šumakov, Mamin, Okulov, Kručinin, Karpov, Prochorkin, Fjodorov.

Druhý zápas: Švédsko : Finsko 2:3. 

Konečná tabulka Švédských hokejových her:

# Tým Body 1. Rusko 9 2. ČESKO 3 3. Švédsko 3 4. Finsko 3

Tabulka Euro Hockey Tour 2016/2017:

# Tým Body 1. Rusko 24 2. ČESKO 12 3. Švédsko 9 4. Finsko 9

Související

Ilustrační fotografie.

O Jalonenovi stále není rozhodnuto, zřejmě ale pokračovat nebude

Stejně jako ve čtvrtek 8. června, tak ani začátkem tohoto týdne nebylo rozhodnuto o budoucnosti finského kouče Kariho Jalonena na lavičce hokejového národního A-týmu. Nejprve dostal generální manažer národního týmu Martin Havlát za úkol sepsat zprávu o tom, jakým směrem se chce reprezentace vydat v další sezóně, jejímž vrcholem bude světový šampionát v Praze a Ostravě. 
Alois Hadamczik

Jalonenovi zvoní hrana. Hadamczik a spol. o něm sice nehlasovali, dali ale úkol Havlátovi

Hned po vyřazení z historicky neúspěšného světového šampionátu v Rize a Tampere, kde český národní A-tým skončil až na osmém místě, bylo jasné, že se pod finským stratégem Karim Jalonenem výrazně rozviklá židle. Minulý týden ve čtvrtek předstoupil před výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v čele s Aloisem Hadamczikem, který ale o něm nakonec nehlasoval. Naopak udělil úkol generálnímu manažerovi Martinu Havlátovi, a to vypracovat podrobnou zprávu o tom, jaký je plán směrem k domácímu světovému šampionátu v příštím roce. Rozhodlo se pak o konci finského asistenta Fredrika Norreny. 

Více souvisejících

Hokej MS CZE Tým Pavel Francouz (hokejista)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy