Do nominace na MS se nevešel hráč z NHL! Do Paříže naopak jede Šulák

České Budějovice - Prakticky hned poté, co čeští hokejisté odehráli v neděli svůj poslední přípravný zápas (jenž mimochodem odehráli s Ruskem v rámci Českých hokejových her) na blížící se mistrovství světa v ledním hokeji, které se od pátku bude konat v Paříži a Kolíně nad Rýnem, zveřejnil kouč národního týmu Josef Jandač jména všech, kteří se výše zminěného hokejového svátku zúčastní. Do města pod Eiffelovou věží tak tedy odjedou tři gólmani, devět obránců a patnáct forvardů. Po tomto večeru je tak jasné, že tato sezóna skončila pro trio obránců Jakub Kindl, David Sklenička, Milan Doudera a také pro dva útočníky a to konkrétně pro Lukáše Kašpara s Jiřím Sekáčem.

Realizační tým národního mužstva ještě doufá, že by mohl tým v Paříži posílit ještě útočník Bostonu David Krejčí, ten si ale během play-off kanadsko-americké soutěže poranil koleno a nad jeho účastí tak tedy ještě visí otazník. „Mluvil jsem s ním průběžně a řekl mi, že má chuť reprezentovat, že takhle (zraněním) nechce sezónu končit. Jeho zranění prý není vážné, potřebuje ale čas. Příští týden si zase zavoláme. Zatím povolení od lékařů Bostonu nedostal, to se ale ještě může změnit. Pořád je to otevřené," řekl k jeho osobě Martin Ručinský, generální manažer české reprezentace, přičemž ho doplnil kouč Jandač následujícími slovy: "Je to rozdílový hráč, jsme ochotni na něj čekat třeba i v průběhu turnaje."

Co je překvapením, tak to, že do dějiště letošního světového šampionátu neodjede jednak Jakub Kindl, bek působící v současnosti ve Floridě, a Lukáš Kašpar, jenž má na svém kontě zlatou medaili z mistrovství světa 2010. Proč se Jandač rozhodl nevzít toto duo s sebou, tak to přiblížil sám stratég. „Rozhodování bylo velmi těžké, oba jsou to kluci s velkými zkušenostmi. U Kindla rozhodlo, že se nám nevešel mezi prvních šest beků, Kašpar zase mezi dvanáctku útočníků. Nechtěli jsme ho s sebou do Paříže tahat jen proto, aby byl na čekačce. Ani jeden z nich by tu neměl svou pozici," řekl konkrétně.

Protože soupiska na světový šampionát musí čítat spolu se třemi gólmany i 22 hráčů v poli, je tak jisté, že ne všichni hokejisté během turnaje nastoupí. Jak prozradil Jandač, chtěl by praktikovat od začátku mistrovství systém dvanácti útočníků a šest až sedm obránců zapsaných na soupisce.

Celkem hned devět jmen můžou vyjet poprvé v reprezentačním dresu na MS

Není rozhodně bez zajímavosti, že v nominaci je uvedeno hned devět hráčů, kteří nikdy před tím nereprezentovali na světovém šampionátu. Mezi takovýmito hráči můžeme nalézt obránce Jana Ruttu, Radka Gudase a Libora Šuláka a také útočníky Tomáše Hyku, Jakuba Lva, Petra Holíka, Robina Hanzla, Romana Horáka a Lukáše Radila. Co se týče Petra Holíka, tak ten se ocitl v nominaci i přesto, že nedělní zápas s Ruskem nedohrál kvůli zranění a i u něho tak není jisté, jestli do turnaje vůbec zasáhne. "Má skříplá žebra a v úterý půjde na vyšetření. Věříme ale, že to pro něj nebude stopka," přiblížil aktuální Holíkův zdravotní stav Jandač.

Ten pak chválil výkony nových jmen, které si oblékly o tomto víkendu reprezentační dres. „Všichni noví kluci pro nás byli příjemným překvapením. I Sklenička se nám hodně líbil, někdo ale dostat Černého Petra musel. Určitě ale v příští sezóně dostane šanci," řekl kouč a pokračoval: "Až do posledního zápasu Českých her jsme si konečnou nominací nebyli jisti. Kluci byli tak vyrovnaní, že nikdo z nich neměl před zápasem jasno, že ho vybereme."

Kapitánský můstek obsadí místo Plekance Voráček

Už před přípravnými zápasy v Českých Budějovicích, které se o tomto víkendu odehrály v rámci Českých hokejových her, tedy posledního podniku letošního Euro Hockey Tour, bylo jasné, že se k mužstvu připojí dva borci s NHL a to, jako již tradičně, Tomáš Plekanec (Montreal) a také David Pastrňák (Boston). Tito útočníci se připojí k národnímu týmu až v samotné Paříži, kam tým odlétá ve středu odpoledne.

Nyní už je však jasné, že na rozdíl od předešlých turnajů (loňského MS v Rusku a Světového poháru v Torontu), nebude na tom letošním kapitánem zmiňovaný  Plekanec, ale další hokejista působící v zámoří Jakub Voráček. „Je to právo každého kluka, že se chce soustředit na sebe. Pleky chce možná za sebe trochu sejmout tíhu. Na céčku nikdy nelpěl, rozhodně to od něj není laciné gesto. Kuba Voráček je tu s námi od Českých her a bude kapitánem až do konce MS. Kuba s tím nemá problém, kapitána už dělal před dvěma roky na šampionátu v Praze," uvedl k tomuto faktu Jandač.

Tento berounský rodák pak nechtěl blíže specifikovat brankářskou jedničku, tedy toho, kdo se postaví mezi tři tyče v úvodním duelu proti Kanadě, který je na programu už v pátek večer. Střídat se  bude ale rozhodně mezi duem Petr Mrázek a Pavel Francouz. Třetím do party mužů s maskou je pak Dominik Furch. „Nechci vyhlašovat, kdo bude jednička a dvojka. Mnohdy se vyhlásila jednička, a druhý nebo třetí zápas tam už byl někdo jiný a celý turnaj dochytal," řekl Jandač.

Jeho svěřenci se tedy nejprve utkají s "javorovými listy", v rámci pařížské skupiny B pak Češi nastoupí proti Bělorusům, Finům, Norům, Slovincům, Francouzům a Švýcarům.

Nominace české hokejové reprezentace na MS:

Brankáři:

Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)Dominik Furch (Omsk/KHL)Petr Mrázek (Detroit/NHL)

Obránci:

Jakub Krejčík (Kometa Brno)Jan Rutta (Chomutov)Radim Šimek (Liberec)Radko Gudas (Philadelphia/NHL)Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL)Michal Kempný (Chicago/NHL)Jan Kolář II (Chabarovsk/KHL)Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)Libor Šulák (Znojmo/EBEL)

Útočníci:

Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)Tomáš Plekanec (Montreal/NHL)David Pastrňák (Boston/NHL)Michal ŘepíkPetr Vrána (oba Sparta Praha)Michal BirnerRoman Červenka (oba Fribourg/Švýc.)Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL)Tomáš Hyka (Mladá Boleslav)Jakub Lev (Plzeň)Petr Holík (Zlín)Robin Hanzl (Litvínov)Roman Horák (Podolsk/KHL)Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR Josef Jandač (hokejový trenér) hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy