Domácí Francouzi na úvod prohráli s Norskem, Švédové sedmi brankami pokořili Německo

Paříž/Kolín nad Rýnem - Večerní sobotní program taktéž přinesl dva duely. V rámci pařížské skupiny A se poprvé na tomto šampionátu představili domácí Francouzi, kteří se střetli s Norskem. Na ty nestačily ani hned dvě přesné trefy z hokejky Da Costy, neboť nakonec země galského kohouta prohrála se Seveřany 3:2. Ani druhá hostitelská země Německo neprožilo úspěšný večer, přestože její herní projev nebyl vůbec špatný. Švédové, kteří v úvodu prohráli v prodloužení 1:2 s Ruskem, si nyní tentokrát spravili chuť hned sedmi vstřelenými brankami a tak tedy i vítězstvím nad Německem 7:2.

Úvodní část zápasu mezi Norskem a Francií začala vyrovnaným hokejem z obou stran, přičemž příliš velké příležitosti k vidění nebyly. Až v polovině první dvacetiminutovky bylo na domácích hokejistech znát, že se dostávají čím dál více do tempa, potrápili svého severského soupeře hned několika šancemi. Hned několikrát se svým zakončením z levého kruhu představil Hecquefeuill, ovšem proti němu stál v brance gólman Haugen, na kterého si tehdy ani jednou nepřišel. Právě díky Haugenovi zůstal až do sirény ukončující první třetinu bezbrankový stav.

Pokud se zdál výkon Norů v první dvacetiminutovce poněkud jalový, po návratu z kabiny přišlo úplně jiné Norsko. To potvrdily i dvě přesné trefy, kterými se Norům podařilo ustanovit průběžné skóre na 2:0. Nejprve skóroval ve 26. minutě Ken Andre Olimb, k němuž se dostal kotouč zpoza levé tyče a následně se tak rozhodl ke střele. Ta pak zamířila za záda brankáře Hueta, 1:0 pro Norsko. To nadále pokračovalo ve svém útočném tažení a není divu, že ve 30. minutě to už bylo 2:0. Tehdy totiž šli Francouzi do čtyř a tuto přesilovku Norové využili díky Thoresenovi, jenž byl přítomen před brankovištěm a nakonec tedy zvýšil. Dvoubrankové vedení však Norům do druhé pauzy nevydrželo. Jen krátce před odchodem kabin hrála obě mužstva ve čtyřech, když se podařilo protáhnoiut se středem Da Costovi a byl to právě on, komu se povedlo snížit na 1:2.

V závěrečné třetině byli k vidění už pouze dvě branky, konkétně po jedné na každé straně. Stalo se tak přesně v polovině této části hry, kdy nejprve zvýšili vna 3:1 Norové poté, co si od levého kruhu najel k soupeřově brance Thoresen a gólman Hueta, jenž si krátce před tím musel vyměnit zakrvácený dres za dres svého kolegy Quemenera, jenž však nebyl zapsán na soupisku pro tento duel, byl překonán podruhé v zápase tímto norským hráčem. Jen pár vteřin ale trvala Seveřanům radost ze získaného dvoubrankového vedení. Opět to byl za domácí Da Costa, jemuž se podařilo snížit na 3:2. Tímto výsledkem také nakonec utkání skončilo.

Zaplněná kolínská hala viděla sympatický výkon Němců. Ani ten však na Švédy nestačil

Že se hrál od úvodního vhazování duelu mezi Švédskem a Německem, jenž se odehrál v rámci skupiny A v Kolíně nad Rýnem, parádní útočný hokej z obou stran, o tom svědčila statistika hovořící hned o 21 zákrocích německého gólmana Thomase Greisse. Byl to on, kdo jako první v tomto utkání inkasoval. Stalo se tak v 7. minutě, kdy Oliver Ekman-Larsson svižně zakončil z levého kruhu, 1:0 pro hokejisty Tre Kronor. na vyrovnání si domácí museli počkat dalších deset minut. O to se postaral Patrik Hager, který svou ukrytou střelou zpoza obránce překonal bankáře Fastha, 1:1.

Výtečný hokej z obou stran mohli fanoušci vidět i po přestávce, krátce po ní šli dovedení Švédové zásluhou Victora Raska, jemuž se podařilo propálit Greisse. Radost švédsských hokejistů ale nepřicházela, neboť spíše měli starost o svého kolegu ležícího v útočním pásmu. Krátce před tím totiž Lindholma seknul do nohy jeden ze soupeřů. Ve 26. minutě pak opět platilo otřepané klišé "Nedáš, dostaneš!". Nejprve Lundqvist dost dobře se svým spoluhráčem nevyřešil brejkovou příležitost, zanedlouho tu však byla německá akce, na jejíž konci bylo přesné zakončení Gogulla, který se k puku dostal poté, co Plachtovu ránu švédský gólman vyrazil právě na jeho hokejku. Prakticky to samé platilo v opačném gardu ve 36. minutě, kdy se nejprve se stříleným nahozením představil Reul, následně se dvěma střelami na druhé straně představil Omark, přičemž ta jeho druhá byla ta přesná, 3:2. Tento stav ještě krátce před koncem druhé třetiny zvýšil na 4:2, kdy se po parádním rychlém brejku trefil Brodin.

Právě tento gól jinak skvěle hrající Němce zlomil a ve třteí třetině se pak ještě za Švédy trefili Landeskog a hned dvakrát William Nylander. To vše se odehrálo v polovině této části hry. Po tom posledním gólu se rozhodli Němci ke střídání brankáře a duel tak už bez inkasované branky dochytal Aus den Birken.

Konečné výsledky hokejového MS:

SKUPINA A - Kolín nad Rýnem:

Německo - Švédsko 2:7 (1:1, 1:3, 0:3)Branky a nahrávky: 17. Hager (D. Seidenberg, Ehliz), 26. Gogulla (Hager, Schütz) - 7. Ekman-Larsson (Landeskog, V. Rask), 21. V. Rask (Hedman, Stralman), 36. Omark (Krüger), 40. Brodin (W. Nylander, Eriksson Ek), 50. Landeskog (V. Rask, Söderberg), 51. W. Nylander (Stralman), 52. W. Nylander (Landeskog)

Německo: Greiss (52. Aus den Birken) - Abeltshauser, Krueger, Müller, D. Seidenberg, Hördler, Reul - Ehliz, Tiffels, Reimer - Macek, Kahun, Rieder - Gogulla, Hager, Schütz - Y. Seidenberg, Fauser, Kink - Plachta. Trenér: Marco Sturm

Švédsko: Fasth - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Omark, Söderberg, Krüger - Karlsson, W. Nylander, Eriksson Ek - C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström. Trenér: Rikard Grönborg

SKUPINA B - Paříž:

Francie - Norsko 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)Branky a nahrávky: 39. S. Da Costa (Fleury), 50. S. Da Costa (Auvitu, Besch) - 26. K. A. Olimb (M. Olimb, Patrick Thoresen), 30. Patrick Thoresen (M. Olimb, K. A. Olimb), 50. Patrick Thoresen (Reichenberg)

Francie: Huet - Auvitu, Besch, Dame Malka, Hecquefeuille, Manavian, Chakiachvili, Janil - Roussel, Bellemare, T. da Costa - Fleury, S. da Costa, S. Treille - Meunier, Douay, Perret - Ritz, Lamperier, Rech. Trenér: Dave Henderson

Norsko: Haugen - Lesund, Holös, Nörstebö, Ödegaard, Johannesen, Bonsaksen, Sveum - K. A. Olimb, Patrick Thoresen, Reichenberg - Bastiansen, Martinsen, M. Olimb - Trettenes, K. Forsberg, Rosseli Olsen - Röymark, Roest, Valkvae Olsen - Olden. Trenér: Petter Thoresen

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SWE Tým Hokej MS FRA Tým

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy