Lotyši skolili Slovensko a jsou v čele skupiny A. V béčku si Švýcaři poradili s Nory

Kolín nad Rýnem/Paříž - Hokejisté Lotyšska přemohli Slovensko 3:1 a spolu s Kanaďany zůstávají jedinými týmy, které zatím na šampionátu neztratily ani bod. V souběžně hraném duelu skupiny B Švýcaři pokořili Nory 3:0.

Lotyši poprvé mezi elitou vyhráli své první dva zápasy na mistrovství

Lotyšsko po třech gólech do sítě Dánska stejným počtem zatížilo také slovenské konto. Svěřenci Zdena Cígera naopak nerozšířili svou bodovou sbírku, po triumfu nad Itálií v prodloužení opět doplatili na neproměňování šancí.

Lotyšsko proti Slovensku úřadovalo v přesilových hrách, v nichž vstřelilo všechny tři góly. První zásah měl na svědomí Sprukts, který se zapsal mezi střelce s notnou dávkou štěstí. Jeho zblokovaná střela přelobovala brankaře Laca. Slováci vzápětí spílali rozhodčím, protože ti necitlivě pískli před gólovým zakončením Kundrny. Stav střetnutí se tak neměnil.

I přes dobrou hru Slováků byl i ve druhé třetině jediným úspěšným střelcem lotyšský hráč. Při vyloučení Hudáčka nejprve Roberts Bukarts rozezvučel břevno, ovšem záhy jeho bratr Richard přihrávkou zpoza brány našel volného Girgensonse, jenž se nabízené příležitosti nezalekl.

Na začátku závěrečné třetiny slovenský útočník Sparty Kundrna v ideální pozici pálil do břevna. Snížit se podařilo až Michelu Miklíkovi při přesilovce v 50. minutě. Naděje Slováků se ale rozplynuly při dalším oslabení. V 51. minutě Andris Džerinš svou dorážkou určil výsledek zápasu – 3:1 pro Lotyšsko.

Po vyrovnané třetině úřadovali Švýcaři

Skupina B nabídla souboj dvou vítězů z prvních zápasů. Norové na úvod zdolali Francouze 3:2 a Švýcaři po nepochopitelném zkratu dobyli vítězství proti Slovincům aspoň po samostatných nájezdech.

První třetina nedělní utkání v Paříži nabídla vyrovnaný průběh, v největší šanci se zaskvěl švýcarský brankař Genoni, když hbitým skokem zneškodnil pokus Olimba. Nerozhodná partie vzala za své ve druhé třetině. Švýcaři přidali na aktivitě a jejich soupeř evidentně nestíhal. Zasloužení vedení zemi helvétského kříže zajistila ve 33. minutě dvojice Loeffel-Schäppi. První nahrával a druhý zakončoval do odkryté branky. Obránce Loeffel si povedenou asistencí napravil chuť z 29. minuty, kdy orazítkoval tyč.

Tlak Švýcarska vzápětí přinesl i druhou branku a zase po týmové spolupráci. Cody Almond skóroval po křižném pasu z Rüfenachtovy hole. Ve třetí třetině se obraz hry nezměnil. V 50. minutě přidal definitivu na švýcarském vítězství Pius Suter. Velká naděje švýcarského hokeje se nemýlila po Almondově přihrávce a stanovila rezultát na 3:0. Aspoň k čestnému úspěchů Norů byl nejblíže Thoresen, jehož teč skončila na tyči.

Mistrovství světa v hokeji 2017

Skupina A (Kolín nad Rýnem):

Lotyšsko - Slovensko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Sprukts (Rihards Bukarts, Girgensons), 28. Girgensons (Rihards Bukarts, Roberts Bukarts), 51. Džerinš (Cibulskis, Daugavinš) - 50. Miklík (Dravecký, Haščák). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Gofman - Otmachov (oba Rus.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 6:6, navíc Matoušek (Slovensko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 8 149.

Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Bičevskis. Trenér: Bob Hartley.

Slovensko: Laco - Sersen, Čajkovský, Jánošík, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Šedivý, Trška - Skokan, Suja, Dravecký - Miklík, Bližňák, Haščák - Kudrna, Cingel, L. Hudáček - Matoušek, Zigo, Skalický. Trenér: Zdeno Cíger

Skupina B (Paříž):

Norsko - Švýcarsko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 33. Schäppi (Loeffel, Almond), 34. Almond (Rüfenacht, Untersander), 50. Suter (Almond, Ambühl). Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Reneau (USA) - Lhotský (ČR), Suominen (Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 7 782.

Norsko: Haukeland - Lesund, Holös, Nörstebö, Ödegaard, Johannesen, Bonsaksen, Sveum - K. A. Olimb, Patrick Thoresen, Reichenberg - Bastiansen, Martinsen, M. Olimb - Röymark, K. Forsberg, Rosseli Olsen - Olden, Roest, Valkvae Olsen - Trettenes. Trenér: Petter Thoresen.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Furrer, Kukan, Untersander, Loeffel, Genazzi, Marti - Praplan, Hollenstein, Haas - Rüfenacht, Schäppi, Almond - Bodenmann, Richard, Brunner - Suter, Herzog, Malgin - Ambühl. Trenér: Patrick Fischer.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Hokej MS Hokej MS LAT Tým Hokej MS SVK Tým Hokej MS NOR Tým Hokej MS SUI Tým

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy