Rusové s Kanaďany potvrdili ve svých zápasech roli favorita

Paříž/Kolín nad Rýnem - V pondělí je na programu již čtvrtý hrací den 81. mistrovství světa v ledním hokeji, jež se letos koná v Paříži a Kolíně nad Rýnem. V 16:15 začaly dva zápasy, v rámci kolínské skupiny A se Němci utkali s Rusy, ve městě pod Eiffelovou věží se v rámci skupiny pro změnu odehrál duel mezi Bělorruskem a Kanadou. A v obou těchto duelech jak ruská sborná, tak i javorové listy potvrdily roli favorita. Rusko přhrálo domácí Němce 3:6, Kanada si pak poradila s Běloruskem 6:0.

Že je Rusko favoritem v duelu s Německem, tak to potvrdilo od samotného začátku, neboť jeho první přesná trefa přišla už po minutě a čtyřech vteřinách hry, kdy na ledě zrovna úřadovala druhá útočná formace ruské sborné a tak tedy šel puk postupně od Panarina k Dadonovi nacházejícího se za brankou německého celku a ten pak výtečnou bekhendovou přihrávkou našel v předbrankovém prostoru Vadima Šipačova a byl to právě on, kdo nakonec jako první překonal gólmana Greisse, 1:0 pro Rusko. Následně se o odpověď snažili Němci, ovšem ani Gogulla, ani Rieder ve svých příležitostech neuspěli. Běžela 14. minuta zápasu, když přišel asi rozhodující moment celého utkání. Tehdy byl totiž za své podkopnutí Mozjakina vyloučen Hager do konce zápasu a i když vedle něj byl ještě na dvě minuty vykázán na trestnou lavici jeden z Rusů, stejně pak měli Rusové k dispozici alespoň tři minuty dlouhou početní výhodu. A právě tu využili dokonale. Nejprve v 18. minutě předal kotouč Gusev doprava na svého kolegu Šipačova, jenž se rozhodl ke střele a zvýšil tak tedysvou druhou trefou v zápase zvýšil na 2:0. Vzhledem k tomu, že Hager obdržel trest ve hře, pokračovala tato přesilovka pochopitelně dál a jen krátce před jejím koncem pak na 3:0 ustanovil skóre Plotnikov, jenž tečoval střelu od modré, kterou před tím vyslal Provorov.

Ruská dominance v tomto duelu pokračovala i po přestávce, v prostřeední dvacetiminutovce inkasovali naši západní sousedé dvakrát. Před tím se ale ještě pokoušeli o zvýšení ruského vedení Plotnikov s Panarinem, ale ani jeden z nich nakonec síť nerozvlnil. To se povedlo až Panarinovi, kterému se podařilo využít ve 32. minutě přesilovku. Hned na to moohl zvýšit Gusev, jenž se ocitl v brejkové příležitosti, ale tehdy si na gólmana Greisse nepřišel. Domácí muž s maskou pak uspěl i proti Zubovi. Ve 36. minutě ale přišla na řadu hrubka ze strany Kruegera, po které následoval samostatný nájezd Kučerova, na jehož konci pak ruský hráč vstřelil gól na 5:0.

Němci se pak rozstříleli až v závěrečné části hry, se postupně díky Macekovi a Gogullovi snížil stav na 2:5 a to i proto, že Rusko do třetí třetiny vstoupili poněkud trochu vlažným způsobem. Zanedlouho tu byl ale se svým přesným zakončení Kučerov, který tak navrátil Rusům čtyřbrakové vedení, 2:6. V závěru pak pouze zkorigoval na konečných 3:6 svou střelou ze středu mezi gólmanovy betony Tiffels. Na víc se ale už Němci nezmohli a Rusové se tak mohli radovat ze zaslouženého vítězství.

Kanaďané školili Bělorusy, ti ve druhém duelu za sebou inkasovali šest branek

Z kraje zápasů bylo na Kanaďanech trochu vidět, že se ještě hledají, čehož tak využili Bělorusové k několika málo útočným akcím, ovšem bez nějakého většího úspěchu. Netrvalo to však dlouho a byli tu na pařížském ledě ti staří známí Kanaďané, jež udávali tempo hry. Po šesti minutách hry to tak byli oni, kteří otevřeli skóre, když dostal puk vedle pravého kruhu stojící Point a tomu se hned prvním pokusem povedlo běloruského gólmana skórovat, 1:0 pro Kanadu. Tímto výsledkem také první třetina skončila.

Druhá dvacetiminutovka byla opět ve znamenaní kanadské dominance a právě v této dvacetiminutovce dělilo pouhých pět od dvou přesných střel MacKinnona, díky němuž tak tedy kolébka hokeje vedla 3:0. Po druhé třetině ale mohla vést daleko větším rozdílem, výsledek byl zkrátka ještě pro Bělorusy vzhledem k jejich hře milosrdný.

MacKinnon si pak ve třetí třetině připsal třetí bod za svou přihrávku zpza brány, kterou našel Jeffa Skinnera a ten se tehdy ve 48. minutě v beezprostřední blízkosti soupeřově brance nemýlil. Když se pak následně postupně trefili Giroux a Point, pro něhož to tedy byl taktéž druhý gól v tomto utkání, byo zkrátka jasné, že se žádné překvapení konat rozhodně nebude. Kanada zvítězila jasně nad Běloruskem 6:0, což tak znamená, že po duelu s Čechy (1:6), to je podruhé za sebou co Bělorusko inkasovalo v zápase šest branek.

Konečné výsledky hokejového MS:

SKUPINA A - Kolín nad Rýnem:

Německo - Rusko 3:6 (0:3, 0:2, 3:1)Branky a nahrávky: 46. Macek (Müller, D. Seidenberg), 49. Gogulla (Ehrhoff, Kahun), 60. Tiffels (Kink, D. Seidenberg) - 2. Šipačov (Dadonov, Panarin), 18. Šipačov (Gusev, Panarin), 19. Plotnikov (Provorov, Antipin), 32. Gusev (Panarin, Bělov), 36. Kučerov, 52. Kučerov (Panarin)

Německo: Greiss - Müller, D. Seidenberg, Ehrhoff, Abeltshauser, Hördler, Reul, Krueger - Macek, Kahun, Rieder - Ehliz, Tiffels, Reimer - Gogulla, Hager, Schütz - Y. Seidenberg, Fauser, Kink - Plachta. Trenér: Marco Sturm

Rusko: Vasilevskij - Gavrikov, Kiselevič, Antipin, Bělov, Provorov, Mironov, Zub - Tělegin, Andronov, Barabanov - Panarin, Šipačov, Dadonov - Kučerov, Namestnikov, Gusev - Mozjakin, Tkačov, Plotnikov. Trenér: Oleg Znarok

SKUPINA B - Paříž:

Bělorusko - Kanada 0:6 (0:1, 0:2, 0:3)Branky a nahrávky: 6. Point (Marner, Konecny), 25. MacKinnon (Marner, Barrie), 36. MacKinnon (Skinner, Giroux), 48. Skinner (MacKinnon, Matheson), 51. Giroux (Skinner, Morrissey), 55. Point (Konecny, Vlasic)

Bělorusko: Karnauchov - Korobov, Lisovec, Šinkevič, Chenkel, Graborenko, Jevenko, Vorobej - Pavlovič, A. Stas, Linglet - Kovyršin, Kulakov, S. Kosticyn - Děmkov, A. Volkov, Drozd - Kogalev, Šarangovič, Stefanovič - Karaban. Trenér: Dave Lewis

Kanada: Pickard - Demers, Vlasic, De Haan, Barrie, Matheson, Morrissey - Duchene, Scheifele, O'Reilly - Skinner, Giroux, MacKinnon - Marner, Point, Konecny - Couturier, Simmonds, Killorn - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS RUS Tým Hokej MS CAN Tým

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy