Američané třikrát doháněli, přesto dokázali duel otočit a vyhrát

Kolín nad Rýnem - I v pondělí večer byl na progamu duel v německém Kolíně nad Rýnem, tedy duel v rámci skupiny A. O ten se postarali Američané společně se Švédy. Byli to právě hokejisté Tří korunek, kteří v tomto zápase nad zámořskými reprezentanty dokonce hned třikrát vedli, přesto to byli Američané, kteří se nakonec radovali z vítězství 4:3.

Obracelo se nejen v Paříži v duelu mezi Finskem a Českem, ale i v Kolíně nad Rýnem, kde se střetli Američané se Švédskem. A to hned třikrát. Že se diváci, jež zavítali na toto utkání, nudit rozhodně nebudou, bylo jasné už v první dvacetiminutovce, ve které padlo hned pět branek. Vše začalo již ve 3. minutě, kdy přesilovku dokázal svým přesným zakončením Lindholm. Radost Švédů z vedení však netrvala dlouho, konkrétně 67 vteřin. Právě za tak krátkou dobu dokázal vyrovnat Keller, jenž tak navázal na svůj hattrick z předešlého duelu, ve kterém se Američané střetli s Dánskem. Zanedlouho pak mohli hokejisté USA i vést, kdyby ovšem Brodinovu ránu Howard nevychytal i s pomocí masky. Blízko k navrácení švédského vedení měl i Nylander. Stejně tak mohl americkou síť rozvlnit Krüger, nnakonec to musel všeho opět rozseknout Lindholm, jenž tak tedy dostal Švédy ve 14. minutě do vedení 2:1. To ale z první třetiny nebylo ještě všechno, psala se 19. minuta, když švédské vedení ještě dokázal zvýraznit Gaudreau ve spolupráci s Fasthem, 3:1. Za 35 sekund tu ale byli Švédové jako na koni s další odpovědí, o kterou se postaral Hedman.

Ve 23. minutě se pak podruhé do střelecké listny za Američany zapsal Gaudreau, jenž tak opět dokázal vyrovnat stav zápasu, tentokrát na 3:3. Švédové mohl zase vést, kdyby však svou šanci poté využil Hedman, přišla však pasáž hry, kdy se na gól muselo čekat, ovšem i v tééto pasáži byl k vidění kvalitní hokej z obou stran.

Ve 45. minutě byl blízko ke skórování Rask a následně mohl pro změnu vstřelit branku Lindholm, ale ani jednomu se to tehdy nepodařilo a mohlo je to mrzet. Běžela totiž 52. minuta, když Američané nahodili od modré puk směrem k soupeřově brance, před kterou ještě navíc tuto střelu tečoval Compher a byl to právě tento hráč, díky nemuž USA poprvé v zápase vedly. V závěru byl blízko k vyrovnání Stralman, ovšem tomu zabránil svým kolene obránce Murphy. A i když Američané ještě měli k dispozici hned dvojnásobnou přesilovku, k jejich patému gólu to nepomohlo a tak tedy USA vyhrály nad hokejisty Tre Kronor 4:3.

Konečný výsledek hokejového MS:

SKUPINA A - Kolín nad Rýnem:

USA - Švédsko 4:3 (2:3, 1:0, 1:0)Branky a nahrávky: 4. Keller (Eichel, Trouba), 19. Gaudreau (D. Larkin), 23. Gaudreau (Eichel, Lee), 52. Compher (C. Murphy, D. Larkin) - 3. E. Lindholm (Stralman), 14. E. Lindholm (Ekman-Larsson), 19. Hedman (Nordström, C. Klingberg)

USA: Howard - C. Murphy, Hanifin, DeKeyser, Trouba, T. van Riemsdyk, McAvoy, Brickley - Lee, Eichel, Gaudreau - Nelson, D. Larkin, Schmaltz - Keller, Dvorak, Bjugstad - Bjork, Copp, Compher - Greenway. Trenér: Jeff Blashill

Švédsko: Fasth - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Söderberg, Krüger, Omark - Karlsson, W. Nylander, Eriksson Ek - C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström. Trenér: Rikard Grönborg

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS USA Tým hokej

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 36 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy