Slováci podruhé za sebou prohráli na nájezdy, tentokrát s Německem. Finové se trápili se Slovinci, nakonec ale vyhráli

Paříž/Kolín nad Rýnem - I večerní program středečního hracího dne právě probíhajícího hokejového světového šampionátu konajícího se vedle Paříže i v Kolíně nad Rýnem, nabídl taktéž dva zajímavé duely. V kolínské skupině A se střetli Slováci s Němci a byli to právě naši východní sousedé, kteří si cthěli spravit chuť poté, co se jim sice vydařilo vyrovnat předešlý zápas s Dány, nakonec ale s nimi prohráli na nájezdy 4:3. Nyní začali duel s domácími Němci lépe než soupeř a v zápase dokonce vedli 2:0. Tento dvoubrankový nákok ale ve druhé polovině zápasu ztratili a i díky tomu tak duel dospěl až na najázdy. V něm pak byli úspěšnější Němci. Neméně zajímavé bylo sledovat, jak si povedou pod Eiffelovou věží Finové poté, co v předešlém utkání s Čechy ztratili vedení 3:0 a nakonec ještě prohráli na nájezdy 3:4. A bylo skutečně vidět, že tým Suomi se v současnosti nenachází v optimální formě a že jsou psychicky dole. Vždyť po katastrofální první třetině prohrávali se Slovinci 0:1 a ještě ve třetí třetině to bylo nerozhodně 2:2. V závěru se jim ale podařilo vstřelit hned tři branky a proto se tak mohli nakonec radovat z vítězství 5:2.

I když se nakonec anii po zápasu s Německem nedočkali toho, že by si poprvé na tomto mistrovství vyslechli slovenskou hymnu (po vyhraném duelu s Italy jim organizátoři turnaje omylem pustili hymnu slovinskou), byli to právě slovenští hokejisté, kteří proti Německu odehráli svůj nejlepší zápas na tomto šampionátu. Od samotného začátku tohoto utkání bylo na Slovácích vidět, jak moc chtějí tento duel vyhrát a cestu za tímto snem načali v 10. minutě, kdy se podařilo otevřít skóre tohoto duelu Matouškovi, jenž ze vzduchu dorazil kotouč za gólmana Greisse. Tento gól musel ještě potvrdit videorozhodčí, neboť sudí měli podezření, za se nejednalo v případě Matouška o hru vysokou holí. Nejednalo a Slováci se tak tehdy mohli radovat, 1:0. Hůře na tom byli Němci, když zcela nečekaně odešel na střídačku brankář Greiss a to zřejmě kvůli zranění. Nahradit ho tak musel Aus den Birken a bylo tak další rána pro Němce, kteří od té doby předváděli poněkud zmatečný hokej. A tak měli šance Slováci, v jedné z nich zanedlouho Haščák trefil tyč z bezprostřední blízkosti.

V Kolíně nad Rýnem pak byla k vidění docela kuriózní situace a to hned dvojnásobná přestávka mezi první a druhou části tohoto zápasu. Ta byla způsobená nekvalitní úpravou na ledu, na kterém se i vzhledem k vysoké teplotě uvnitř haly vytvořily nerovnosti, které sudím vadily a proto nařídili, aby se na led znovu dostavila rolba za účelem úpravy celého kluziště. Oba týmy tak tedy musely odejít znovu do svých kabin. Po navrátu to větší následky zřejmě zanechalo na Němce, neboť dostali velmi laciný gól po chybě gólmana Aus den Birkena, jenž si nešťastně nohou srazil nahození zleva od Libora Hudáčka za vlastní záda, 2:0. To Aus den Birkenův protějšek Július Hudáček sivedl o dost lépe a předvedl i skvělou reakci poté, co krátce před ním puk změnil směr a to tak, že do jeho protipohybu, tedy do odkryté část klece. Svou hokejkou ale dokázal puk odvrátit do bezpečí. Ve 33. minutě pak mohli Slováci své vedení ještě zvýšit, kdyby ovšem Kudrna s Cingelem zakončili lépe přečíslení 2 na 1. Následně měli k dispozici přesilovku Němci, během které Plachta tečoval puk mezi betony gólmana Hudáčka, ten je sthl sklapnout včas k sobě. Chvíli na to se ale rozhodl ke střele Reimer a právě on snížil na 2:1. Od tohoto momentu uběhlo pouhých 27 vteřin a bylo srovnáno. Tehdy se svým bekhendovým zakončením trefil Ehliz, 2:2. V závěru druhé dvacetiminutovky pak ještě Němci mohli stav otočit, to by ale musel Fauser skórovat poté, co byl součástí přečíslení tři na jednoho.

S bodem byla spokojena obě mužstva, ovšem Němci působili aktivnějším dojmem. Přesto to byli Slováci, kteří mohli získat dokonce i tři body. V trmě vrmě před německým mužem s maskou se nejlépe ze všech zorientoval Cingel, jenž se dostal ke kotouči, následně ho ale zamířil pouze do tyče. Duel tak dospěl do prodloužení, které ovšem o vítězi nerozhodlo, i když blízko k němu měl Reimer, jenž si však tehdy na gólmana Hudáčka nepřišel. Rozhodnouut tak tedy musely ve slovenském případě podruhé nájezdy. A podruhé za sebou to byli Slováci, kteří v nich neuspěli a to především díky vítěznému nájezdu německého reprezentata s českými kořeny Kahuna. Němci tak vyhráli 3:2 na nájezdy.

Finům hrozil další propadák, nakonec ale další sezaci nepřipustili

Po matných výkonech týmu Suomi z úvodu tohoto turnaje, kdy sice nejprve vyhrál nad Běloruskem 3:2, i když během tohoto utkání ztratil vedení 2:0, ovšem poté nečekaně prohrál s domácími Francouzi 1:5 a následně pak s Čechy prohráli 3:4 na nájezdy, i když v tomto duelu vedl po dvou třetinách 3:0, bylo právě na Seveřanech znát, že chtějí do duelu se Slovinci vstoupit jinak a aktivněji, všechny útočné pokusy z úvodu zápasu ale gólman Krošelj ustál. V první třetině sice Finové svého soupeře přestříleli poměrem 15:5, byli to ale Slovinci, kteří vzhledem k předváděné hře Finska po většinu času této části hry zaslouženě vedli 1:0. O otevření skóre se postaral v 15. minutě svou střelou z pravého kruhu mířenou k tyči Kuralt. Zanedlouho mohl odpovědět na druhé straně Järvinen, ovšem ten trefil pouze tyč. Svým zakončením ze vzduchu neupěl ani Rantanen a dále si pak podobně vedli proti slovinskému gólmanovi ve svých šancích i Pihlström s Osalou.

Finům se v závěru první dvacetminutovky nepodařilo využít klasickou početní výhodu, ale ve 25. minutě při hře 5 na 5 už dokázali nepříznivý stav vyrovnat. V prostoru za pravým kruhem se rozhodl ke střele Savinainen a právě na jeho střelu Krošelj už nedosáhl, 1:1. O 105 vteřin později se pak podařilo otočit Rantanenovi, jemuž se povedlo dorazit kotouč do sítě poté, co ho k němu odrazil bránící Vidmar. To všechno se událo při dalším Jegličově trestu. Při další finské přesilovce mohl skórovat Puljujärvi, ale jakkoli se Finové snažili o odskočení na dvoubrankový náskok, nedařilo se jim to, což samozřejmě hrálo do karet Slovincům.

Ti se totiž ve 46. minutě vyrovnání na 2:2 a Finy tak trápili dál. Tehdy skóroval Säteri dorážející Saboličovu střelu a potrestal tak Järvinenovo vyloučení. Závěr zápasu ale vyššel dosud trápícím se Finům na jedničku, neboť nejprve se trefil Aho, na 4:2 pak zvýšil Hännikäinen. Na konečných 5:2 pak ještě upravil střelou do prázdné klece Sallinen.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS:

SKUPINA A - Kolín nad Rýnem:

Německo - Slovensko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 2:1, 0:0 - 0:0)Branky a nahrávky: 37. Reimer (Ehrhoff, Kahun), 37. Ehliz (D. Seidenberg, Müller), rozhodující sam. nájezd Kahun - 10. Matoušek (Zigo, Šedivý), 22. L. Hudáček (Čajkovský)

Německo: Greiss (10. Aus den Birken) - Müller, D. Seidenberg, Reul, Ehrhoff, Abeltshauser, Hördler, Krueger - Ehliz, Tiffels, Reimer - Macek, Kahun, Y. Seidenberg - Plachta, Fauser, Wolf - Kink, Schütz, Gogulla. Trenér: Marco Sturm

Slovensko: J. Hudáček - Jánošík, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Sersen, Čajkovský, Šedivý, Trška - Miklík, Bližňák, Haščák - Kudrna, Cingel, Hrnka - Dravecký, L. Hudáček, Skalický - Matoušek, Zigo, Šťastný. Trenér: Zdeno Cíger

SKUPINA B - Paříž:

Finsko - Slovinsko 5:2 (0:1, 2:0, 3:1)Branky a nahrávky: 25. Savinainen (Honka, Sallinen), 26. Rantanen (Savinainen, Aho), 50. Aho (Rantanen, Osala), 51. Hännikäinen (J. Lajunen), 60. Sallinen (Pyörälä, Järvinen) - 15. Kuralt (Pem), 46. Tičar (Sabolič)

Finsko: Säteri - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Lehtonen, Järvinen, Kukkonen - Rantanen, Aho, V. Filppula - Puljujärvi, Kemppainen, Pyörälä - Savinainen, Pihlström, Sallinen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala.Trenér: Lauri Marjamäki.

Slovinsko: Krošelj - Pretnar, Kovačevič, Robar, Gregorc, Vidmar, Kranjc, Repe, Podlipnik - Tičar, Jeglič, Sabolič - Urbas, Muršak, Verlič - D. Rodman, Ograjenšek, Goličič - Mušič, Pem, Kuralt. Trenér: Nik Zupančič

Související

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým hokej

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 49 minutami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

Svět reaguje na smrt Raísího: Pákistán vyhlásil den smutku, kondoluje Rusko i Hamás

Pákistán prohlásil pondělí za den smutku na památku íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který zahynul při havárii vrtulníku v íránské provincii Východní Azerba. Na sociálních sítích o tom informoval pákistánský premiér Šáhbáz Šaríf, který vyjádřil soustrast a solidaritu "s bratrským Íránem".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy