Francouzi byli blízko k další senzaci, Kanaďané přesto nakonec vyhráli. Švédové vyhráli nad Lotyši, výkon ale nebyl z nejlepších

Paříž/Kolín nad Rýnem - Večerní čtvrteční program mohl navbídnout opět jedno velké překvapení tohoto tunaje, o které se mohla postarat domácí Francie, jež před poprvé během tohoto šampionátu vyprodanou pařízškou halou Bercy hostila Kanadu. Právě nad těmito největšími favority tohoto turnaje totiž země galského kohouta překvapivě téměř po dvou třetinách vedla 1:2, v závěrečné třetině ale "javorové listy" dokázali tento duel točit a vyhrát tak tedy nakonec 3:2. V Kolíně nad Rýnem se pak večer utkali Švédové s Lotyšskem a i když Seveřané nepředvedli zrovna výkon hodný favorita tohoto zápasu, byli to právě oni, kteří nakonec vyhráli 2:0.

Přesto to od úvodního vhazování nikterak nevypadalo na to, že by snad měli v tomto duelu někdy vést domácí Francouzi. Byli to totiž Kanaďané, kteří se v prvních minutách dostávali čím dál více do příležitostí. V jedné z první se ocitl například Skinner, tehdy ale gólmana Hardyho nepřekonal. V 6. minutě ovšem Kanaďané dokázali využít přesilovou hru, kterou z pohledu Francouzů zavinil svým vyloučením Da Costa, a konkrétně se to povedllo O´Reillymu, jenž pak po vybruslení před branku zakončil bekhendem a to úspěšně, 1:0 pro Kanadu. Devět minut pak trvalo hokejistům Francie, aby tento stav vyrovnali na 1:1. Tehdy se do střelecké listiny zapsal Dame Malka, jemuž do prostoru za levým kruhem přihrál puk Reh a jenž tedy vypálil přesně do pravého horního rohu Johnsonovy svatyně. Zanedlouho pak mohli Francouzi duel dokonce otočit, kdyby ale Bellemare či Roussel proměnili své šance.

A tak si na moment otočení výsledku tohoto duelu mezi francouzští fanoušci počkat do druhé třetiny, konkrétně do 22. minuty. Právě tehdy dokázal skórovat v přesilovce  Fleury, kterému při tom asistoval Da Costa, 1:2. O vyrovnání se mohl za pár chvil zasloužit Couturier, ten si ale vylámal zuby na gólmanovi Hardym. Ten neinkasoval ani při následnému francouzskému oslabení poté, co byl vyloučen Roussel. K překvapení určitě celého hokejového světa hrála Francie, považovaná za velkého outsidera tohoto duelu, s Kanadou velmi vyrovnaný zápas a dokonce měli šanci svoje jednobrankové vedení zvýšit, nabídnutou přesilovku ale nevyužili. To se nedá říct o početní výhodě Kanaďanů, kterou měli k dispozici v závěru druhého dějství, kdy z lebvého kruhu do vzdálenějšího rohu francouuzské banky trefil přesně Giroux, 2:2.

Kanadský obrat pak byl úspěšně dokonán v úvodu závěrečné třetiny, kde Vlasic nahodil kotouč tak, že se odrazil příhodně pro jeho tým do brankoviště, kde byl přítomen domácí obránce Janil, jenž si tak nešťastně srazil puk do vlastní branky, 3:2 pro Kanadu. Francouzi mměli možnost zahýbat s tímto nepříznivým stavem hned při pětiminutové přesilovce, kterou získali po píchnutí hokejkou ze strany Skinnera do gólmana Hardyho ve 44. minutě. Vzhledem k tomu, že byl ve stejné doě vyloučen i domácí Damee Malka za odplatu, byla to nakonec přesilovka tříminutová. Ještě v době, kdy obě mužstva byla ve čtyřech, mohl skóre vyrovnat Auvitu, díky své teči před gólmanem Johnsonem pak byl blízko gólu i Sacha Treille. Schenn společně se Simondsem pak mohli následně naopak zvýšit, kdyby ale proměnili své brejkové příležitosti a protože v závěru Francouzi nevyužili další svou přesilovku, vyhrála nakonec Kanada 3:2.

K čistému kontu stačilo švédskému gólmanovi Läckovi pouze 19 zákroků

Již před duelem mezi Švédskem a Lotyšskem bylo jasné, že to jsou hokejisté Tre Kronor, kterými jsou favority tohoto utkání, ti také sice nad pobaltským celkem vyhráli 2:0, za jejich výkon ale fanoušci, ale asi ani jejich trenéři nepochválí. Přitom se jednalo o důležité body a to směrem k dalšímu jejich působení na tomto turnaji. Švédové se v úvodní dvacetiminutovce zmohli prakticky na střelu v úvodu z hokejky Ladeskoga, který zakončoval z rohu kluziště, odtamtud nakonec tehdy skóroval, 1:0 pro Švédsko. Pak už hráli pouze Lotyši, kteří molhli vyrovnat zásluhou Girgensonse, na gólmana Läcka, pro něhož to byl mimochodem první start na tomto šampionátu, si ale nepřišel.

Švédové na začátku druhé třetiny dokonce nabídli otyšům půlminutu dlouhou dvojnásobnou přesilovku, ale ani tehdy se Lotyšům vyrovnat nepodařilo. Ve 34. minutě se pak svým zákrokem zaskvěl lotyšský muž s maskou Merzlikins, když zamknul svou klec před několika velkými možnostmi Joela Lundqvista. Ve žlutomodrých dresech zkrátka v tento večer nastoupili profesoři a o nedisciplinovanou hru z jejich strany nebyla skutečně nouze. Mšli jen velké štěstí, že Lotyši nebyli ve své koncovce přesní. Takže se nemohl po své příležitosti radovat ani Daugavinš a ani jeho další spoluhráči, kteří nedokázali využít další dvojnásobnou přesilovku. V závěru se pak konečně Švédům povedlo pojistit si svůj hubený náskok, když nejprve Rask trefil tyč, následně ale Lindholm zakončoval z kruhu pro vhazování odkud trefil prázdnou branku. Švédové tedy vyhráli 2:0.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS:

SKUPINA A - Kolín nad Rýnem:

Švédsko - Lotyšsko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)Branky a nahrávky: 10. Landeskog (V. Rask, E. Lindholm), 57. E. Lindholm (V. Rask)

Švédsko: Läck - Stralman, Hedman, Holm, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Söderberg, Krüger, Omark - Karlsson, W. Nylander, Eriksson Ek - C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström. Trenér: Rikard Grönborg

Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Pavlovs. Trenér: Bob Hartley

SKUPINA B - Paříž:

Francie - Kanada 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)Branky a nahrávky: 9. Dame Malka (Rech, Ritz), 22. Fleury (S. Da Costa, Auvitu) - 6. R. O'Reilly (MacKinnon, Scheifele), 40. Giroux (Ch. Lee), 43. Vlasic

Francie: Hardy - Auvitu, Hecquefeuille, Manavian, Besch, Janil, Dame Malka, Chakiachvili - A. Roussel, Bellemare, S. Da Costa - Fleury, S. Da Costa, T. Treille - Bouvet, Douay, Perret - Claireaux, Ritz, Rech - Meunier. Trenér: Dave Henderson

Kanada: Ch. Johnson - Demers, Vlasic, De Haan, Ch. Lee, Matheson, Morrissey - Duchene, Scheifele, R. O'Reilly - Skinner, Giroux, MacKinnon - Couturier, Simmonds, Killorn - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS FRA Tým hokej

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy