Američané po nádherném boji zdolali Lotyše, Norové sebrali bod Finům

Kolín nad Rýnem/Paříž - Střetnutí mezi USA a Lotyšskem nabídlo jeden z nejkrásnější zápasů letošního MS. Tři body nakonec putují na konto Američanů, kteří zvítězili 5:3. V souběžném hraném duelu předvedli další utrápený výkon Finové, proti Norům vydřeli vítězství 3:2 až v prodloužení.

Lotyšsko prohrálo jenom podruhé, Američané jsou ve čtvrtfinále

Lotyši vyjeli na led kolínské arény s velkým apetitem a za své snažení byli odměněni ve 12. minutě. Jako první se zapsal mezi střelce Teodors Blugers. Výběr z Pobaltí odskočil do dvoubrankové trháku po sedmi vteřinách druhé třetiny, když si před bránou našel volný puk Daugvinš.

Mladý americký celek ale snížil zásluhou Comphera, a přestože Lotyši kontrovali úspěšným brejkem a dorážkou Cibulskise, USA pokračovaly ve stíhací jízdě. V 34. minutě Bjugstad uklidil do sítě odražený kotouč. Následovaly nebezpečné akce na obou stranách, než v 39. minutě kanonýr Johny Gaudreau zblízka srovnal na 3:3.

V závěrečné třetině nepolevoval strhující hokej, až v 57. minutě Copp nachytal nepřipraveného Merzlikinse, jinak na turnaji spolehlivého brankaře, a Američané poprvé v utkání vedli. Lotyši odvolali brankaře, zkoušeli štěstí v šesti, ovšem král asistencí Larkin ranou do prázdné stanovil konečný výsledek na 5:3 pro USA.

Zámořské mužstvo se minimálně do odpoledního střetnutí Rusů posunulo do čela skupiny A. Lotyšsko zůstává mezi postupujícími do čtvrtfinále, dva zápasy před koncem základních skupin je čtvrté.

Norové po Češích obrali o bod také Finy

V severském klání dvou sedmibodových celků dominovala defenziva. Právě díky ní Norsko drželo soupeře dlouho na uzdě a první třetinu zakončilo úvodní brankou zápasu. V přesilové hře se tečí prosadil Anders Bastiansen. Finsko, v jehož kabině prý trenér Marjamäki nedokáže najít společnou řeč s hráči, zlepšilo svůj projev ve druhé třetině a postaralo se o obrat. Nejprve Hietanen potrestal vyloučení Norů, když z úhlu zaskočil brankaře Haugena, a poté v 28. minutě Honka od modré propálil vše před sebou.

Ve třetí třetině se Finové dali na bránění náskoku, který přetrval i po střele Olimba do tyče. Norové však přeci jen vyrovnali. V závěru při power-play propasíroval puk do brány Andreas Martinsen. Stokilový útočník Montrealu skóroval v čase 59:31.

Norové inkasovali v prodloužení, stejně jako proti českému týmu, po dvou minutách. Markus Hännikäinen se z trestné lavice dostal rovnou do samostatného úniku a vyzrál na Haugena. Finové vyhráli 3:2 v prodloužení a udrželi poslední postupové místo do čtvrtfinále. Na čtvrtém místě mají o bod více než jejich dnešní protivník.

Mistrovství světa v hokeji 2017

Skupina A (Kolín nad Rýnem):

Lotyšsko - USA 3:5 (1:0, 2:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Blugers (Bičevskis), 21. Daugavinš (Džerinš, Roberts Bukarts), 32. Cibulskis (Indrašis) - 29. Compher (Lee), 34. Bjugstad (Schmaltz, Keller), 39. Gaudreau (Trouba, Bjugstad), 57. Copp (Hellebuyck), 59. D. Larkin. Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Iverson (Kan.) - Jensen (Dán.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 17 936.

Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Bičevskis. Trenér: Bob Hartley.

USA: Hellebuyck - C. Murphy, Hanifin, DeKeyser, Trouba, T. van Riemsdyk, McAvoy, Brickley - Lee, Eichel, Gaudreau - Nelson, D. Larkin, Schmaltz - Keller, Dvorak, Bjugstad - Compher, Copp, Greenway. Trenér: Jeff Blashill.

Skupina B (Paříž):

Norsko - Finsko 2:3 v prodl. (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1.)

Branky a nahrávky: 19. Bastiansen (Nörstebö), 60. Martinsen - 26. Hietanen (Aho, V. Lajunen), 29. Honka (Ohtamaa, Hännikäinen), 62. Hännikäinen (Pyörälä). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kubuš (SR) - Dědulja (Běl.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 6:7, navíc Ohtamaa (Fin.) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 8 108.

Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Sveum, Ödegaard, Johannesen, Bonsaksen, Sörvik - M. Olimb, Patrick Thoresen, K. A. Olimb - Röymark, Rosseli Olsen, Bastiansen - Martinsen, K. Forsberg, Reichenberg - Trettenes, Olden, Roest - Karterud. Trenér: Petter Thoresen.

Finsko: Korpisalo - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Lehtonen, Järvinen, Kukkonen - Rantanen, Aho, V. Filppula - Puljujärvi, Kemppainen, Pyörälä - Savinainen, Pihlström, Sallinen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Související

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.
Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Více souvisejících

hokej Hokej MS Hokej MS LAT Tým Hokej MS USA Tým Hokej MS NOR Tým Hokej MS FIN Tým

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy