Finové vymazali dvoubrankový náskok Švýcarů a ještě dokázali vyhrát, Švédsko si poradilo s Dánskem

Paříž/Kolín nad Rýnem - V neděli večer byly na programu další dva duely právě probíhajícího 81. mistrovství světa konaného jak v Paříži, tak i v Kolíně nad Rýnem. V pařížské skupině B se spolu utkali tentokráte Švýcaři a Finové a ze začátku duelu vše odpovídalo tomu, kdo je na tom zkátka lépe, neboť to byli Švýcaři, kteří nad ne příšlíš přesvědčivým týmem Suomi z předešlých zápasů vedli už 2:0. Tentokrát to ale byli právě Finové, kteří dokázali umazat tento náskok a duel dostat do prodoužení, ve kterém nakonec Seveřané vyhráli 3:2. V německém Kolíně pak byl k vidění ryze severský duel ezi Dánskem a Švédskem, přičemž favorit tohoto střetnutí, tedy hokejisté Tre Kronor, tuto svou roli potvrdili, když Dány porazili bez větších potíží 4:2.

Nejprve  se vypravme do Kolína nad Rýnem, kde o tom, kdo bude v duelu mezi Dánskem a Švédskem plnit roli favorita nikdo asi moc nepochyboval. A ani Švédové, kteří ve svém předešlém duelu s Lotyši, nad kterými sice 2:0 vyhráli, ale výkon, o kterém by se mohlo nějak sáhodlouze vyprávět to zrovna nebyl, nechtěli dávat důvod k nějakým větším pochybnostem. A proto již od 3. minuty duelu nad Dány vedli 1:0 poté, co byl zpoza branky nahrán kotouč na hokejku Joela Lundqvista a ten neomylně trefil pravý roh branky. Následně sice Dánsko hrálo se Švédy vyrovnaný hokej, ke gólu to ale ani na jedné straně už v první dvacetiminutovce nevedlo a tak se tedy šlo do kabin na první pauzu za stavu 1:0 pro Švédsko.

Hokejisté v modrožutých dresech plnili roli favorita i ve druhé části hry, kdy navýšili své vedení na 3:0. Nejprve se trefil ve 36. minutě William Nylander, jenž tehdy dostal puk poté, co nejdříve Klingberg naznačoval střelu. Nylander si pak v bezprostřední blízkosti poradil s gólmanem Sørensenem a t konkrétně svým blafákem, který ještě přetáhl ke vzdálenější tyči, 2:0. Na další švédskou trefu si pak diváci museli počkat do 40. minuty, kdy tu byl opět William Nylander, který si tentokrát po souhře svých kolegů počkal na puk na právě straně, ze které právě nakonec skóroval a zvýšil tak na 3:0. Nejen dánský gólman Sørensen, ale i jeho švédský protějšek Henrik Lundqvist se pořádně v této třetině zapotil, nicméně i tentokrát šli do kabin ještě spokojenější Švédové.

V závěrečné části hry se pak postupně snažili zdramatizovat toho utkání jak Madsen, tak i Lauridsen, kterým se v šestiminutovém rozmezí podařilo snížit stav na 2:3, v 58. minutě ale nakonec zajistil švédský triumf v tomto duelu Bäckström, jenž zakončil přesně pod víko po dlouhém Klingbergově pasu. Zápas tedy vyhráli Švédové poměrem 4:2.

Po předešlých nezdarech to byli tentokrát Finové, kteří umazali ztrátu a nepříznivý výsledek dokonce i otočit

Začátek večerního duelu pařížské skupiny B nikterak nenasvědčoval tomu, že by se snad mělo schylovat k nějakému překvapení. Vzhledem k tomu jak rozdílně Švýcaři a Finové procházejí turnajem, byl zkrátka stav 2:0 pro zemi helvétského kříže, posílenou sobotním obratem z 0:2 na 3:2 v prodloužení v zápase s Kanadou, po 11 minutách hry pochopitelný. O ten se jednak postaral v 5. minutě hradina předešlého zmiňovaného duelu Herzog, jenž z levého kruhu tehdy dokázal překonat gólmana Korpisala. Následně hráli Švýcaři ještě více aktivněji, což nakonec završila branka Genazziho prakticky ze strejného prostoru a Švýcarsko tak tedy vedlo 2:0. Tento stav zůstal stejný i poté, co Filppula s Järvinenem nabídli Švýcarům ještě v první třetině hned dvojnásobnou přesilovku trvající 40 vteřin, v 17. minutě pak neuspěl ve své šanci ani Praplan, proti němuž se ukázal gólam Säteri, který nahradil v 11. minutě svého kolegu v brance Korpisala. Byli to naopak Finové, kterým se v závěru první třetiny ještě podařilo snížit, když Hietanen svým doklepnutím potrestal Ambühlovo vyloučení, 2:1.

Po návratu z kabin tak tedy na kluziště vyjel nebuzený finský tým, což tak tedy dokazoval svým náporem hned z kraje druhé dvacetiminutovky. Tehdy však ve svých příležitostech neuspěl ani Aaltonen, ani Kemppainen. Následně byl vyloučen Philström, ovšem ani to nedokázali Švýcaři využít ke zvýšení svého jednobrankového náskoku. Poté, co spolu s Osalou opět neskóroval Kemppainen, mšli zase Švýcaři možnost poodskočit v této části hry, ale ani Hollenstein si nedokázal přijít na gólmana Säteriho.

A tak na řadu přišla třetí třetina, ve které mohl hned třikrát skórovat Praplan, ovšem ani jednou se po těchto šancích nerozvlnila síť za finským mužem s maskou. Toho všeho pak dokázal potrestat ve 48. minutě Lajunen svou tečí předchozí střely Rantanena, po které se tedy podařilo Finům vyrovnat na 2:2. Dodejme, že tento gól padl při Diazově vyloučení. Nakonec muselo o vítězi rozhodnout prodloužení a v něm pak vypukla finská radost po Filppulově zakončení mezi betony gólmana Genoniho. Finsko tak vyhrálo 3:2 v prodloužení.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS:

SKUPINA A - Kolín nad Rýnem:

Dánsko - Švédsko 2:4 (0:1, 0:2, 2:1)Branky a nahrávky: 50. Madsen (Ehlers), 56. M. Lauridsen (Ehlers, Regin) - 3. J. Lundqvist (Krüger, Eriksson Ek), 36. W. Nylander (J. Klingberg, Lindberg), 40. W. Nylander (Bäckström), 58. Bäckström (J. Klingberg, W. Nylander)

Dánsko: Soerensen - N. B. Jensen, J. B. Jensen, M. Lauridsen, Kristensen, Lassen, O. Lauridsen, Bruggisser - Ehlers, Regin, Madsen - Storm, Jakobsen, Hardt - Poulsen, Green, Christensen - Bau Hansen, Aagaard, Russell. Trenér: Jan Karlsson

Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler, Holm - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Lindberg, Bäckström, W. Nylander - Everberg, Karlsson, Söderberg - Krüger, J. Lundqvist, Eriksson Ek. Trenér: Rikard Grönborg

SKUPINA B - Paříž:

Švýcarsko - Finsko 2:3 v prodl. (2:1, 0:0, 0:1 - 0:1)Branky a nahrávky: 5. Herzog (Richard, Untersander), 11. Genazzi (Loeffel) - 20. Hietanen (Savinainen, Aho), 48. Rantanen (V. Lajunen, Aho), 63. Filppula (Savinainen, Hietanen)

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Furrer, Kukan, Untersander, Loeffel, Genazzi, Marti - Praplan, Hollenstein, Haas - Rüfenacht, Schäppi, Almond - Ambühl, Suter, Malgin - Suri, Herzog, Richard - Bodenmann. Trenér: Patrick Fischer

Finsko: Korpisalo (11. Säteri) - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Lehtonen, Järvinen, Kukkonen - Rantanen, Aho, V. Filppula - M. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä - Savinainen, Pihlström, Sallinen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS FIN Tým hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy