Rusko zvítězilo nad Lotyši 5:0 a pokračuje nadále v suverénních výkonech, Francouzi se loučili se Slovinci i s gólmanem a kapitánem

Paříž/Kolín nad Rýnem - I v pondělí večer měly obě skupiny na programu jeden zápas. V Kolíně nad Rýnem se představili dosud suverénní Rusové a nikterak ze své suverénnosti nepolevili ani v duelu s Lotyšskem. Ti sice předváděli sympatický hokej, jejich soupeř byl ale zkrátka o několik pater výkonnostně výše a není proto překvapením, že svěřenci kouče Olega Znaroka nakonec zvítězili 5:0. Pod Eiffelovou věží se pak střetla mužstva, pro které končil tento šampionát potažmo se s tímto elitním mistrovstvím loučila. Zatímco domácí Francouzi před tímto hracím dnem věděli, že ani nesestoupí, ani nepostoupí do čtvrtfinále, to Slovinci už věděli, že si příští rok elitní šampionát nezahrají. Francouzi se navíc loučili jednak s gólmanem Cristobalem Huetem a kapitánem Laurentem Meunierem, pro které to tak tedy byl poslední zápas v reprezentačním dresu.

I přesto, že se od úvodního hvizdu prezentovali Lotyši sympatickým, nebojácným hokejem, ruská sborná, která se právem řadí mezi největší favority tohoto turnaje, byla zkrátka nad jejich síly. A tu taktéž od úvodního vhazování ukazovala. Bylo jen otázkou času, kdy vstřelí Rusové první gól. Toho se fanoušci přítomni v Kolíně nad Rýnem dočkali po 13 minutách hry, když se Naměstnikovovi podařilo vyhrát buly v útočném pásmu, puk se následně přes Panarina dostal ke Kiselevičovi a bylo to právě jeeho nahození, které se ještě od tyčky odrazilo do lotyšské sítě, 1:0 pro Rusko. Tempo hry i nadále určovali Rusové, ovšem Lotyšsko jim rozhodně nic zadarmo nedávali, do šancí se ale příliš nedostávali. A tak tu byli opět Rusové, kteří se mohli radovat z branky. Stalo se tak v 19. minutě, kdy se povedlo po pravé straně dostat se do brejkové příležitosti Plotnikovovi, jenž nakonec prudce zakončil. Následně ale předvedl gólman Punnenovs nejistý zákrok, po kterém se k puku dostal Tělegin, který pak pohodovým bekhendovým zakončením tedy zvýšil na 2:0. Mimochodem, co se týče lotyšských gólmanů, tak obvyklá jednička Merzlikins nebyl zapsán ani na samotnou soupisku pro tento zápas.

Prakticky stejný hokej byl k vidění i ve druhé dvacetiminutovce, Rusové zkrátka předváděli hru, podle které by se měli všichni začínající hokejisté učit, jak vůbec hokej hrát. A i tentokrát tato část hry přinesla dvě ruské přesné trefy. Na 3:0 se podařilo Rusům zvýšit ve 21. minutě, tedy v době, kdy měli k dispozici klasickou přesilovku 5 na 4. Tehdy Kučerov svým dlouhým pasem oslovil Panarina, jenž jel na lotyšskou branku v tandemu s Naměstnikovem a právě jemu tak předal bezchybnou žabičku, po které už jen Naměstnikov svou střelou zápěstím do šibenice rozvlnil síť soupeřovy branky. Až v závěru druhé třetiny pak skončil puk v lotyšské brance počtvrté. Z mezikruží se povedlo přesně zakončit Kučerovovi.

Na závěr zápasu pak přepustil místo ve svém brankovišti Punnenovs svému kolegovi Kalninšovi, ovšem i o zanedlouho inkasoval, když ho překonal svou nekompromisní střelou ruský kapitán Bělov. Rusko si tak tedy celkem v poklidu došli za výhrou 5:0.

V Paříži to byl večer plný loučení

Domácím Francouzům už o nic nešlo, zvlášť poté, co v neděli prohráli s Češchy 2:5. Do karet jim pak nehrálo ani taktéž nedělní výhra, tentokráte ovšem Finska nad Švýcary 2:1. Nešlo už o nic ani Slovincům, kteří se loučili tímto duelem s elitním mistrovstvím světa. Přesto to byli právě oni, kteří začali poněkud aktivněji, ovšem Goličičovi se skóre otevřít nepodařilo. V 17. minutě se to mohlo pro změnu povést Mušičovi, který dostal možnost jet trestné střílení, jenže ani to gólem neskončilo. Blízko ke vstřelení první branky tohoto uutkání byli i Francouzi, konkrétně Sacha Treille, jenže ani ten se nakonec neradoval.

A tak si na první gólovou radost musela pařížská hala Bercy počkat do druhé třetiny, ve které sice nejprve Da Costa trefil tyč a na druhé straně se gólu nedočkal ani Rodmal, jenž sice loučícího se gólmana Hueta překonal, obránci Reux s Janielem dělali všechno možné, aby kotouč dostali do bezpečí, ve 29. minutě už to ale vyšlo a to konkrétně na fancouzské straně. Při přesilovce 5 na 4 se povedlo Rousselovi tečovat předešlou střelu Auvitiho, 1:0 pro Francii. Ta byla v následujících minutách na koni, Francouzům trvalo tři minuty, aby stav zvýšili na 2:0 díky Auvitovi a poté, co ve své příležitosti neuspěl Fleury, mohl nakonec ve 35. minutě zvýšit na 3:0 opět Auvitu, tentokráte ale svým bekhendovým zakončením trefil tyč. Ovšem ani Slovinci nezůstali nikterak pozadu a hned několikrát zahrozili, na gólmana Hueta si však nepřišli. Ke snížeí ji pak nepomohla ani nabídnutá přesilová hra.

To ve třetím dějství nabídli Slovinci Francouzům hned dvojnásobnou přesilovku a přestože trvala pouhých sedm sekund, opět tu byla osvědčená spolupráce Avitua a Roussela, přičemž opět druhý jmenovaný tečoval střelu toho prvně jmenovaného, 3:0. Následně se na druhé straně podařilo snížit Muršakovi, který tak trochu pokazil gólmanovi Huetovi jeho rozlučku s francouzskou reprezentací, přesto mohli odcházet Francouzi do svých domovů spokojeni, přestože jejich miláčci na turnaji končí. O francouzskou radost se totiž postaral opět Roussel, jenž tak zkompletoval svůj hattrick v tomto duelu svou trefou do prázdné branky. Když pak do konce utkání chybělo 24 vteřin, rozhodli se Francouzi vystřídat gólmana Hueta a dopřát mu tak aplaus plných ochozů pařížské haly. A byla to právě tato jednačtyřicetiletá brankářská legenda, kterého francouzský trenér nakonec ocenil titulem nejlepšího francouzského hokejisty v tomto zápase. Dlouho po zápase se pak diváci svým neutuchajícím potleskem loučili jak s gólmanem Huetem, tak i s kapitánem Meunierem.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS:

SKUPINA A - Kolín nad Rýnem:

Rusko - Lotyšsko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)Branky a nahrávky: 13. Kiselevič (Panarin, Kučerov), 19. Tělegin (Plotnikov), 21. Namestnikov (Panarin, Kučerov), 39. Kučerov (Panarin, Bělov), 54. Bělov (Gusev, Šipačov)

Rusko: Sorokin - Gavrikov, Kiselevič, Antipin, Bělov, Provorov, Orlov, Zub - Tělegin, Andronov, Plotnikov - Gusev, Šipačov, Dadonov - Kučerov, Namestnikov, Panarin - Ničuškin, Kuzněcov, Barabanov - Tkačov. Trenér: Oleg Znarok

Lotyšsko: Punnenovs - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis, Bindulis - Daugavinš, Blugers, Roberts Bukarts - Indrašis, Bičevskis, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Pavlovs, Razgals. Trenér: Bob Hartley

SKUPINA B - Paříž:

Francie - Slovinsko 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)Branky a nahrávky: 29. A. Roussel (Auvitu, S. Da Costa), 32. Auvitu (Bellemare, A. Roussel), 45. A. Roussel (Auvitu), 59. A. Roussel - 45. Muršak (Mušič, Pintarič)

Francie: Huet (60. Hardy) - Hecquefeuille, Auvitu, Besch, Manavian, Raux, Janil, Dame Malka - Bellemare, S. Da Costa, A. Roussel - Fleury, T. Da Costa, S. Treille - Perret, Meunier, Rech - Ritz, Lamperier, Douay. Trenér: Dave Henderson.

Slovinsko: Pintarič - Vidmar, Kranjc, Repe, Kovačevič, Gregorc, Robar, Tavželj, Podlipnik - Verlič, Muršak, Urbas - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, Goličič, Ograjenšek - Kuralt, Mušič, Pem. Trenér: Nik Zupančič

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS RUS Tým hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy