Po nepovedeném začátku se do hokejové Sparty vrací trenérská legenda

Praha - Nejen fotbalová Sparta, ale i ta hokejová se nenachází aktuálně zrovna v optimální pohodě. Poté, co si v pátek na své konto připsala svou třetí porážku v řadě, rozhodlo se její vedení, že z funkce trenéra odvolá Jiřího Kalouse a nahradí ho Františkem Výborným, tedy jedním z nejzkušenějších tuzemských hokejových stratégů, který dokázal v minulosti právě Pražany dovést hned ke třem mistrovským titulům a který by tak měl Spartu koučovat minimálně až do konce právě probíhající sezóny 2017/18.

Vedle toho, že se hokejistům Sparty od začátku sezóny nedařilo příliš herně, tak nepřicházely ani kýžené výsledky a i když už se před dvěma týdny zdálo, že jsou všechny peripetie sparťanského klubu překonány díky třem domácím výhrám, nakonec musí Jiří Kalous od kormidla, když neuspěl ve třech posledních duelech s Jihlavou, Plzní a naposledy v pátek s Litvínovem. Právě s ním prohráli Pražané 3:4 na jeho ledě a to už byla poslední kapka pro Petra Břízu, majitele klubu, aby sáhl ke změně.

„Jirkovi Kalousovi bych chtěl poděkovat za jeho rok a půl trvající práci pro Spartu. Základní část minulé sezóny a zejména Liga mistrů, kde jsme došli až do finále, byly úspěšnými etapami minulého ročníku," uvedl samotný Bříza k ukončení spolupráce s Jiřím Kalousem na klubových webových stránkách a příipomněl tak tedy mimo jiné, že právě Kalous se pohyboval na sparťanské lavičce již od začátku minulého ročníku 2016/17. „Vzhledem k aktuální situaci jsme se rozhodli pro tuto změnu. Frantu Výborného znám velmi dobře ještě z dob své aktivní hráčské kariéry a jsem přesvědčen, že je to v této chvíli pro Spartu to nejlepší řešení. Proto jsem se rozhodl oslovit právě jeho a děkuju mu, že tuhle výzvu přijal," pokračoval ve svém prohlášení Bříza.

Možná nikoho z hokejových fanoušků nepřekvapí, že Petr Bříza se rozhodl právě pro Františka Výborného, jelikož to je právě on, kdo se na sparťanské střídačce s přestávkami objevoval již od roku 1994. A angažmá to byla více než úspěšná, neboť se Spartou dokázal získat ligový titul třikrát a to v letech 2000, 2006 a 2007. S žádným jiným trenérem poté se pak nepodařilo na tyto úspěchy navázat.

Připomeňme, že naposledy tento velezkušený trenér, jenž je znám mimo jiné díky i své nezaměnitelné paruce, působil coby kouč v Mladé Boleslavi, se kterou nejen, že před čtyřmi lety dokázal postoupit do tuzemské nejvyšší soutěže, následně se mu s tímto středočeským klubem probojovat mezi nejvyšší špičku. Po sezóně 2016/17 ale kvůli velkému tlaku na jeho psychiku s trénovám skončil a nakonec tak začal působit jako konzultant.

Ovšem vzhledem k tomu, že o jeho služby stála Sparta, neváhal a hokejoví fanoušci se tak opět mohou těšit na tohoto muže v akci.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Sparta Praha hokej

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 23 minutami

Aktualizováno před 32 minutami

před 39 minutami

před 52 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy